Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика з прав людини.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать
  1. Розкрийте поняття європейського стандарту прав людини.

Європейські стандарти прав людини – це зафіксовані у юридичних актах та документах європейських міжнар організацій певні показники змісту й обсягу цих прав, до досягнення яких заохочуються або ж зобов’язуються держави.

під «європейськими стандартами із захисту прав людини» розуміються визнані Європейським співтовариством і закріплені в його документах юридичні норми, що включають все життєво необхідні права людини, а також механізми їхньої гарантії, захисту й забезпечення на практиці. Визнання й дотримання прав людини і його основних свобод відповідно до прийнятих європейських стандартів стали критерієм у визначенні ступеня верховенства права й рівня розвитку демократії в окремих європейських країнах. „єс із зах пр люд”, крім правових норм Конвенції і її протоколів, містить, прецедентне право єдиного Європейського Суду з прав людини і його попередників: Комісії із прав людини і Європейського Суду з прав людини.

  1. Що є правовими підставами застосування Конвенції в Україні?

КУ, ЗУ « про міжнар договори», ЗУ яким ратифіковано Конвенцію від 17.07.97, Зу « про виконання рішень та застос практики ЄС з прав людини» Пост КМ « про заходи щодо реалізації ЗУ попереднього»

Відповідно до статті 9 Конституції України "чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України". Таким чином, Конвенція та протоколи до неї набули статусу частини національного законодавства.

Тема 2. Європейський суду з прав людини: загальна характеристика.

  1. Чи мають рішення Європейського суду з прав людини прецедентний характер? Відповідь обгрунтуйте.

Так має, суд виносить рішення, керуючись нормами Конвенції і практикою виконання своїх попередніх рішень.

Ага. чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Плюс ЗУ про вик рішень та застосув практики ЄС з прав людини

Згідно зі ст. 17 аналізованого Закону рішення ЄСПЛ є джерелом права. Фактично, аналогічну юридичну силу поширюють на рішення ВСУ положення КАС. Хоча формально КСУ не зв’язаний практикою ЄСПЛ, однак при вирішенні конституційних спорів він досить часто звертається до його прецедентного права.

Суд залишає державам – сторонам Конвенції право визначати, коли і до якої межі втручання [у користування тією чи тією свободою, яку ґарантує Конвенція] конечне, однак це право здійснюється під неодмінним Європейським наглядом, що охоплює як відповідне законодавство, так і практику його застосування.

  1. Розкрийте поняття правоположення.

  • правоположення — це норми, що формуються, і виступають як типове рішення при застосуванні права. Вони не лише накреслюють лінії вирішення конкретних ситуацій, але є формою практики, безпосередньо направляючи практичну діяльність юрисдикційних органів, судову практику. Всі вказані риси притаманні колізійним правилам (принципам).

  • це ще не норми права. Вони не мають ознак норм права, позбавлені чіткої визначеності, не закріплені формально. Проте вони вже виходять за межі правосвідомості і зовні об’єктивуються в правозастосовних актах