Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика з прав людини.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать
  1. Чи є однаковими «межі допустимої критики» політиків, державних службовців та пересічних членів суспільства з точки зору практики застосування ст.10 Конвенції? Відповідь поясніть.

Межі допустимої критики щодо політиків як таких є ширшими, ніж щодо приватних осіб. На відміну від останніх, перші повинні проявляти більший ступінь терпимості до прискіпливої уваги до кожного його слова і дії, і приймати живу критику на свою адресу. Межі допустимої критики уряду, є ще ширшими, аніж політика. У демократичному суспільстві дії чи бездіяльність політика повинні бути піддані особливому контролю не тільки з боку законодавчої чи судової влади, але й суспільної думки .

Тема 9. Захист права власності у практиці Європейського суду з прав людини(1 година).

  1. Які критерій використовує Суд, аби з’ясувати чи було втручання у право власності людини правомірним?

Втручання у право розпоряджатися майном з боку органів державної влади повинно здійснюватися в рамках певних критеріїв. Для визначення того, чи у конкретній ситуації втручання у право власності шляхом його обмеження чи позбавлення відповідало конвенції Суд застосовує критерії пропорційності та ефективності.

Критерій пропорційності втручання вимагає дотримуватися справедливої рівноваги між загатними інтересами суспільства та нормами, прийнятими для захисту основних прав. Таким чином, повинен існувати розумний зв’язок між застосованими заходами та метою, яку вони переслідують. Ця умова не буде дотримана, якщо на зацікавлену особу було покладено «надзвичайне та надмірне обтяження».

Критерій ефективності права власності полягає у тому, що слід переконатися, чи могла власність, що стала предметом обмеження, підлягати, наприклад, експропріації. Практика суду уточнює, що необхідно враховувати наслідки і оцінати ситуацію по суті з урахуванням усіх її складових.

  1. Який зміст Суд вкладає у розуміння поняття «майно» з точки зору Конвенції?

Поняття власності чи “майна” тлумачиться дуже широко і може включати як рухоме і нерухоме майно, так і майнові та немайнові інтереси.

Стосується в першу чергу матеріальних речей (зем діл і нерух майна) і нематеріального майна (акції, облігації)

Охоплює і майнові цінності, Вкл право вимоги, в силу яких заявник може претендувати на законне очікування отримання ефективного користув пр власності

Майн цін у комерційній справі

Кошти, присуджені рішеннями Суду

  1. Чи вважаються грошові кошти, присуджені остаточним і обов’язковим рішенням третейського суду, майном у розумінні ст.1 Першого протоколу до Конвенції?

Власністю вважаються кошти, присуджені зацікавленій особі відповідно до остаточного та обов’язкового рішення суду, щодо яких доведено, що вони можуть бути витребувані.

  1. Чи вважається допомога по безробіттю майном у розумінні Конвенції?

Власністю вважаються кошти, присуджені зацікавленій особі відповідно до остаточного та обов’язкового рішення суду, щодо яких доведено, що вони можуть бути витребувані.