Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки з курсу геологія з основами...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.77 Mб
Скачать

1.6 Рельєф і клімат

Клімат зумовлює характер і інтенсивність процесів вивітрювання, характер денудації, тому що від нього залежить ступінь інтенсивності дії екзогенних сил.

Екзогенний рельєф підпорядкований кліматичній зональності, тоді як ендогенний – ні (який називають азональним).

Класифікація клімату за рельєфоутворюючою роллю:

1.Нівальний клімат (від лат. nivalis – сніжний). Головний фактор рельєфоутворення – сніг та лід у вигляді рухливих льодовиків (Антарктида, Гренландія, острови Льодовитого океану).

2.Клімат субарктичного поясу і різко континентальних областей помірного клімату. Кліматичні умови, які зумовлюють фізичне (морозне) вивітрювання і виникнення або збереження мерзлих порід (які зумовлюють ряд специфічних процесів)і утворюють певні форми мезо- і мікрорельєфу (Східна Сибір).

Довга зима, холодне літо, невелика кількість опадів – менша 300 мм.

3.Гумідний клімат (кількість опадів більше, ніж може випаруватися і профільтруватися у землю). В таких умовах утворюються ерозійні форми рельєфу – долини річок, яри, балки тощо, які домінують. Інтенсивно проходять процеси хімічного звітрювання і карстові процеси.

4. Аридний клімат (маленька кількість опадів, велике випаровування). Інтенсивно йде фізичне звітрювання. Головний рельєфоутворюючий чинник– вітер. Ерозійна діяльність зменшена.

Зовнішній вигляд рельєфу зумовлюється не лише особливістю сучасного клімату, але й клімату попередніх епох.

2 Ендогенні процеси і рельєф

2.1 Рельєфоутворююча роль тектонічних рухів земної кори

За напрямком виділяють два типи тектонічних рухів – вертикальні і горизонтальні, які можуть проходити як самостійно, так і у взаємозв’язку один з одним. Згідно концепції тектоніки літосферних плит піднесені потоки розігрітої речовини верхньої мантії призводять до утворення великих позитивних форм рельєфу (Західно-Тихоокеанічне підняття). Потім в осьових частинах утворюються рифти – негативні грабеноподібні форми рельєфу, які зумовлені розривними порушеннями.

Коли нові порції мантійної речовини поступають тріщинами на дні рифтів виникає спредінг – розсування літосферних плит в горизонтальному напрямку від осьової частини рифтів.

Горизонтальні переміщення літосферних плит на зустріч одна одній призводить до їх зіткнення, до підсування одних плит під інші (субдукція) або насування однієї на іншу (обдукція). Таким чином утворюються глибоководні жолоби і оточуючі їх острівні дуги (Японський жолоб, Японські острови), великі гірські споруди (Гімалаї, Анди).

2.1.1 Складчасті порушення та їх прояви у рельєфі

Елементарні види складок – це антикліналі і синкліналі, які прямо впливають на рельєф або на їх місці формується інверсійний рельєф. Невеликі і відносно прості за будовою складки у рельєфі представлені у вигляді невисоких компактних хребтів. Більш великі і складні – антиклінорії і синклінорії – представлені великими гірськими хребтами і відокремлюючими їх зниженнями.

Найбільші підняття, які складаються з декількох антикліноріїв і синкліноріїв, називають мегантикліноріями; вони складають мегаформи рельєфу, мають вигляд гірської країни (мегантиклінорій гірського Криму).

Складкоутворення найбільше проявляється у рухомих зонах земної кори – геосинклінальних областях і звичайно супроводжуються розривними порушеннями, інтрузивним і ефузивним магматизмом.