Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма для педколежа Соціологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

В Концепції розвитку загальної середньої освіти серед основних завдань освіти в Україні, ідеться про виховання засобами освіти громадян України, вільних, демократично, життєво і соціально компетентних особистостей, що здатні здійснювати самостійний вибір і приймати відповідальні рішення у різноманітних життєвих ситуаціях на основі засвоєння системи знань про природу, людину, суспільство, культуру; виховання розуміння ролі праці як умови їх життєвого і професійного самоутвердження.

Саме ці завдання покликані вирішувати предмет "Соціологія". Соціологія є наукою про суспільство. Як самостійна галузь знань в Україні соціологія склалася пізніше, ніж в інших країнах світу. Сьогодні процес національного відродження, становлення суверенної держави, утвердження громадянського суспільства в Україні не можливий без ліквідації соціологічної неграмотності. Адже в сучасних умовах соціологія прагне теоретично охопити соціальні виміри людського буття.

Предмет "Соціологія" охоплює основні проблеми і положення загальної соціологічної теорії. Він покликаний дати характеристику висхідних понять соціології, проаналізувати суспільство як цілісну систему та взаємозв'язок основних структурних елементів, а також, основні соціальні інститути.

Соціологія викладається в Університетському коледжі для спеціальності ................ в обсязі 54 годин на вивчення всього курсу і розрахована на підготовку за освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліста". Програма передбачає вивчення соціології протягом одного семестру. Форма підсумкового контролю - залік.

В основу робочої програми предмету "Соціологія" покладені:

  1. Методичні матеріали до складання робочих програм з гуманітарних і соціально-економічних дисциплін для вищих навчальних закладів І та II рівня акредитації / Укл. И.К.Трегуб та ін. - К.: ІСДО, 1995.

  2. Соціологія. Навчальна програма нормативної дисципліни для вищих закладів освіти. Проект. К.: Генеза, 1999.

3. Галузеві стандарти вищої освіти підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста та бакалавра щодо гуманітарної, соціально-економічної та екологічної освіти з безпеки життєдіяльності людини й охорони праці, затверджені Міністерством освіти і науки України 10 травня 2002 р.

І. Опис предмета навчальної дисципліни

Предмет: суспільство як єдина цілісна соціальна система, розвиток суспільства, соціальні відносини між людьми, соціальними групами і спільнотами

Курс:

Напрям,

спеціальність,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчальної дисципліни

Кількість кредитів, відповідних ЕСТS:

1,5 кредити

Змістові модулі:

2 модулі

Загальний обсяг дисципліни (години): 54 годин

Тижневих годин:

1,5 години

Шифр та

назва напряму

0304 "Право"

Шифр та назва спеціальності

5.01010201

Початкова освіта

5.02020501 Образотворче мистецтво

5.02020701

Дизайн

5.01020101

Фізичне виховання

Освітньо-кваліфікаційний

рівень

"молодший спеціаліст"

Нормативна

Рік підготовки: 2

Семестр: 3

Аудиторні заняття:

30 години,

з них:

Лекції:

12 годин

Семінарські заняття

10 годин

Індивідуальна робота:

6 годин

Самостійна робота: 

24 годин

Модульний контроль:

2 години

Вид контролю: залік/екзамен