Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник МЕТОД СПОУ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
875.01 Кб
Скачать

 7. Цивільний контроль над діяльністю правоохоронних органів держави.

19 червня 2003 р. Верховна Рада України після тривалого вивчення і обговорення прийняла Закон України “Про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави”.

Закон визначає принципи, які є обов’язковими при провадженні цивільного контролю над правоохоронними органами держави: 1) верховенство права і неухильне дотримання вимог законодавства, яким регулюється діяльність правоохоронних органів; 2) розмежування функцій і повноважень політичного керівництва правоохоронною діяльністю та професійного управління правоохоронними органами, унеможливлення дублювання їхніх функцій; 3) взаємодії й відповідальності органів державної влади та правоохоронних органів у межах, визначених законодавством, за здійснення громадського порядку, за своєчасне і всебічне матеріально-фінансове забезпечення правоохоронних органів держави для виконання покладених на них функцій; 4) деполітизація та деідеологізація контролю; 5) прозорості видатків на правоохоронну діяльність, утилізацію та ліквідацію озброєнь, запобігання і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій; 6) відкритості для суспільства, інформації про діяльність правоохоронних органів держави, яка не становить державну таємницю, з урахуванням визначеної законами специфіки відповідальності посадових осіб за своєчасність, повноту і достовірність інформації, що надається, та за реагування на звернення громадян, громадських організацій, виступи засобів масової інформації; 7) судового захисту прав суб’єктів цивільного контролю.

Систему цивільного контролю становлять: а) парламентський контроль; б) контроль, що здійснюється Президентом України; в) контроль з боку органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; г) контроль з боку судових органів та нагляду органів прокуратури; д) громадського контролю.

8. ЗМІ: Оприлюднення інформації про дотримання прав людини як форма цивільного контролю над діяльністю правоохоронних органів

Закон надає значної уваги ролі ЗМІ в справі громадського контролю над діяльністю правоохоронних органів. Зокрема, у ньому йдеться, що засоби масової інформації, висвітлюючи проблеми у сфері національної безпеки і оборони, боротьби із злочинністю, на основі об’єктивної інформації про службу, життя і побут військовослужбовців, процеси, що відбуваються в армійському середовищі, формують громадську думку, сприяють підвищенню престижу служби захисників Вітчизни.

ЗМІ можуть: 1) у встановленому порядку запитувати та безоплатно отримувати від органів військового управління, інших органів державної влади, організацій, підприємств і установ, які належать до правоохоронних органів, відкриту інформацію, документи і матеріали з питань, віднесених до їхньої компетенції; 2) поширювати отриману інформацію через пресу, радіо, телебачення, засоби глобальної інформаційної мережі Інтернет та в інший спосіб, дотримуючись вимог законодавства щодо збереження державної таємниці; 3) публікувати офіційні відповіді органів державної влади та військового управління на матеріали, що були оприлюднені раніше. З метою систематичного інформування громадськості про діяльність воєнної організації держави і правоохоронних органів, наявні проблеми в цій галузі та їх розв’язання відповідні органи державної влади та військового управління періодично, проводять прес-конференції, вміщують на веб-сторінках Інтернету і оновлюють відповідні матеріали з цією ж метою.

Наголошено на необхідності в найближчий час дати визначення поняття “правопорушення цензури” та визначення відповідальності за таке правопорушення посадових осіб; установити норми, які б унеможливлювали б переслідування ЗМІ на журналістів за їхню професійну діяльність, а також норми адміністративної відповідальності посадових осіб за ненадання інформації на запити осіб, подані згідно зі ст. 32 Закону України “Про інформацію”.

Громадяни України беруть участь у здійсненні цивільного контролю над воєнною організацією держави та правоохоронними органами як через громадські організації, членами яких вони є, через депутатів представницьких органів влади, так і особисто шляхом звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в порядку, визначеному Конституцією України та Законом України “Про звернення громадян”.

З метою забезпечення відкритості для громадського функціонування правоохоронних органів, створення необхідних умов для здійснення демократичного цивільного контролю в цій сфері, існують гарантії здійснення цивільного контролю над правоохоронними органами держави. Нагляд за дотриманням законності у разі здійснення цивільного контролю над воєнною організацією та правоохоронними органами держави покладається на органи прокуратури України.

Запитання для самостійної підготовки

1. Розкрийте зміст професійної правової допомоги як форми цивільного контролю над діяльністю правоохоронних органів.

2. Які межі оприлюднення інформації про діяльність правоохоронних органів.