Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

2.5. Статева система (п 7)

Як відомо, куріння завдає вагому шкоду здоров'ю людини. Вважається, що насамперед від нього страждають серцево-судинна та дихальна системи, потім - усі інші тканини й органи. Але, виявляється, не меншу шкоду завдає нікотин і репродуктивній системі, призводячи до безпліддя та імпотенції.

Куріння тютюну згубно позначається на діяльності статевих залоз. Продукти горіння тютюну, зокрема оксид вуглецю, порушують нормальний кровообіг у статевих органах і статевих залозах. Нерідко курці скаржаться на зниження «статевої сили», ослаблення ерекції, швидке сім'явиверження. Ці порушення пов'язані з дією нікотину на центральну нервову систему, центри ерекції та еякуляції, статеві залози й на весь організм у цілому. Внаслідок переродження тканини статевих залоз у чоловіків, які зловживають курінням, послаблюється статевий потяг, знижується статева активність, виробляється менше статевих клітин, вони втрачають рухливість, а це може призвести до безпліддя. Припинення нікотинової інтоксикації веде до відновлення статевої функції.

Куріння призводить до розладу статевої функції і в жінок, здійснюючи токсичний вплив на центри статевої діяльності. У курців-жінок під впливом тютюнового диму швидко й різко знижується статевий потяг. Нікотин викликає порушення менструації, а іноді й повне її припинення. Таким чином, куріння прискорює настання клімактеричного періоду й приводить до передчасного старіння. Вплив нікотину на статеві залози (яєчники) викликає у курців-жінок суттєві зміни в організмі: змінюється колір обличчя на попелясто-сірий, стає грубим, сиплим голос, утрачаючи індивідуальну виразність. У зовнішньому вигляді та поведінці з'являються чоловікоподібні риси.

Куріння - одна з найбільш поширених шкідливих звичок серед вагітних жінок (П8). Незважаючи на поінформованість стосовно небезпеки куріння для здоров'я, кількість дорослих жінок, котрі курять самі чи живуть з людьми, що курять, знизилася за останні 20 років незначно, а кількість жінок, які курять багато, збільшилася.

Хоча куріння шкодить і матері, і плоду, але лише близько 20% курців-жінок припиняють курити під час вагітності. Ступінь негативної дії куріння матері на плід підвищується із збільшенням кількості викурених сигарет. Ураження плоду нікотином на початку вагітності найбільш небезпечно, оскільки може зумовити виникнення різноманітних природжених потворностей (розщеплення губи, піднебіння, дефекти кінцівок та ін.). Вплив нікотину й вуглекислого газу на плід після 4 місяців вагітності і в більш пізні строки, коли плід в основному вже сформувався, може привести до передчасних пологів фізіологічно незрілої, ослабленої дитини, яка схильна до різних захворювань. Приблизно 40% дітей, народжених матерями, які курять, мають схильність до судом; серед дітей, народжених від обох батьків, які курять, частіше трапляється таке тяжке захворювання, як епілепсія.

Вплив нікотину на плід легко помітити, якщо простежити за його серцебиттям після куріння матері. У нього одразу частішає пульс. Така реакція може бути і в разі присутності вагітної жінки в накуреному приміщенні. Шкідлива дія нікотину на плід зумовлена й тим, що ця отрута зменшує плацентарне надходження крові, а отже, й кисню до тканин організму, що росте. Оскільки нікотин проникає через плаценту й переходить з крові матері в кров плоду, то мати, яка курить, ще до народження дитини отруює її нікотином.

Найбільш частий наслідок куріння матері під час вагітності для плоду - це його мала вага при народженні. Середня вага немовлят, народжених жінками, які курили під час вагітності, на 170 г менша, ніж вага дітей, які народилися від жінок, котрі не курили. Чим більше курить жінка під час вагітності, тим меншою буде вага дитинки. Цей ефект сильніше виражається серед курців-жінок старшого віку, у яких більш очевидне народження дітей з меншою вагою і зростом. Також у жінок, які курять, більш імовірні плацентарні ускладнення, перед­часний розрив плідних оболонок, викидні й мертвонародження, передчасні пологи й післяпологові інфекційні ураження.

Протипоказане куріння і в післяпологовий період. У матерів, які курять, скорочується період лактації, нерідко молоко зникає повністю. Ще в утробі матері, яка курить, плід «прилучається» до нікотину, а після народження немовля часто плаче, «вимагаючи» з черговою порцією грудного молока й чергову порцію нікотину. Буває і навпаки, малюк відвертається від грудей матері, оскільки її молоко через нікотин набуває неприємного смаку й запаху. Дитина, викормлена матір'ю, яка курить, погано розвивається, оскільки при систематичному курінні в материнському молоці накопичується до 0,5 мг нікотину. І це притому, що смертельна доза для дитини 1 мг на 1 кг ваги, а вага її може перебувати в межах 2,5 - 3,5 кг. Маленькі діти, які тривалий час перебувають у прокуреній кімнаті, погано сплять, стають неспокійними, вередливими, втрачають апетит, у них порушується функція кишечника. Крім того, тютюновий дим, що розсіюється по кімнаті, затримує значну кількість ультрафіолетових променів, які так необхідні дитині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]