Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_i_vidpovidi_do_ekzamenu_z_filosofi_nau...docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
180.24 Кб
Скачать

20. Гіпотеза та її роль у науковому пізнанні. Види гіпотез.

Гіпотеза - наукове припущення, яке випливає з теорії. Воно є ще не підтвердженим і не спростованими.

У методології виділяють гіпотези емпіричного припущення та експериментальної перевірки.

Теоретичні гіпотези потрібні для усунення внутрішніх протиріч у теорії.

Другий тип гіпотез - припущення, які висуваються для вирішення проблеми експериментальним методом. Цей метод відрізняється тим, що він може грунтуватися не на теорії.

Виділяють три види гіпотез щодо їх походження:

• гіпотеза, яка спирається на моделі реальності, необхідна для перевірки конкретної теорії;

• науково-експериментальні гіпотези, які висуваються для підтвердження або спростування різних законів;

• емпіричні гіпотези, які формулюються для певного випадку.

Поттсданкер виділив наступні варіанти експериментальних гіпотез:

• контргіпотеза - гіпотеза, яка виникає як альтернатива до основного припущенням;

• точна експериментальна гіпотеза;

• експериментальна гіпотеза про максимальну величину і т.д.

Дослідники розрізняють наукові і статистичні гіпотези. Наукові гіпотези - передбачуване рішення проблеми. Статистична гіпотеза - твердження невідомого параметра, який грунтується на математичній статистиці. Експериментальна гіпотеза служить для організації експерименту, а статистична - для організації порівняння параметрів. Гіпотези, які не спростовані в експерименті, перетворюються на факти, закони.

Гіпотеза - це, по суті, твердження про те, як, на нашу думку, йдуть справи насправді. Вона повідомляє про те, що ми очікуємо побачити в результаті правильно організованих спостережень за подіями, що відбуваються в реальному світі. Гіпотези представляють собою декларативні припущення, що описують очікувані нами взаємозв'язку між явищами, що позначаються нашими поняттями.

Гіпотеза, можна сказати, є таким же інструмент досліджень, як мікроскоп, осцилограф або центрифуга. Але у кожного інструменту є своя специфіка і, відповідно, своя сфера застосування, своє коло завдань.

У гіпотез інше призначення. Вони дозволяють переходити від лобового дослідження важкою проблеми до вивчення наслідків гіпотези, що відносяться, як правило, до інших, часто - більш вивченим, розділів науки. Інакше кажучи, гіпотези, висунуті при вирішенні складних проблем, призначені для перенесення досліджень з області, чому-небудь незручною для вивчення, в іншу, більш зручну область, де, можливо, дослідження вже проведено або де провести їх набагато легше.

Специфічною рисою гіпотез, як інструмент досліджень, є їх сугуба індивідуальність по відношенню до розв'язуваної проблеми і велика інтелектуальна трудомісткість. Якщо для вирішення багатьох проблем достатньо один раз винайти мікроскоп, то гіпотези в кожному випадку потрібно винаходити заново.

Розкриваючи роль гіпотез у науковому пізнанні, ряд авторів відзначає, що наукова цінність гіпотез далеко не однакова. Одні гіпотези підтверджуються, перетворюються в теорії, інші піддаються перевірці, розвитку, треті спростовуються як безосновні. Є і так звані робочі гіпотези, "початкові припущення", призначені для первинної систематизації наукового матеріалу.

В цілому слід зауважити, що гіпотези відіграють величезну роль у розвитку теоретичних знань і в формуванні наукових теорій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]