Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ММПРАА для студ.спец..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
248.32 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни за темами Модуль і Змістовий модуль і

Тема 1. Сутність, принципи і вимоги до управлінських рішень

Принципи управління як основа управлінських рішень. Принципи управління в контексті різних наукових шкіл. Сутність та функціональна наповненість управлінського рішення. Види управлінських рішень. Вимоги, що висуваються до управлінських рішень.

Тема 2. Системний аналіз управлінських проблем

Поняття системного аналізу та передумови його застосування при вирішенні управлінських проблем. Виникнення та розвиток системних досліджень. Види систем та їх основні характеристики. Процес системного аналізу управлінських проблем. Принципи системного аналізу. Проблеми управління та методи їх дослідження. Особливості застосування системного аналізу при вирішенні управлінських проблем. Основні методичні прийоми і способи системного аналізу.

Тема 3. Методологічні основи підготовки проектів управлінських рішень

Теорія прийняття управлінських рішень: історичний аспект. Багатоаспектний підхід до прийняття управлінських рішень: політичні, економічні, соціальні, психологічні, правові, організаційні фактори прийняття рішень. Методи та способи прийняття управлінських рішень. Основні моделі управління. Мистецтво прийняття управлінських рішень: нестандартні підходи (модель сміттєвого контейнера, раціонально-дедуктивна модель, дискретно-інкременаційна модель, редукціонізм, тейлоризм, універсальне передбачення).

Тема 4. Програмно-цільове управління та управлінські рішення

Зміст та розвиток програмно-цільового управління. Поняття програми та її основні характеристики. Класифікації цільових комплексних програм. Методика розробки цільових комплексних програм. Процедури формування програми. Оцінка ефективності програми. Контроль розробки і реалізації програми. Життєвий цикл цільових комплексних програм.

Змістовий модуль іі

Тема 5. Аналіз варіантів і підготовка проектів управлінських рішень

Процес підготовки і прийняття рішень: загальні положення. Джерела інформації для прийняття рішень. Процес прийняття рішень. Підходи до прийняття рішень. Групове прийняття рішень: переваги та недоліки. Визначення проблем та цілей. Вибір стратегії. Аналіз альтернативних рішень. Оцінка варіантів рішень. Показники ефективності рішень та їх фактори. Організація виконання рішень. Структура передачі рішень. Оцінка ефективності прийнятих рішень. Контроль виконання управлінського рішення. Етика в прийнятті управлінських рішень.

Тема 6. Моделі розв'язання проблем беззбитковості діяльності

Теоретичні основи аналізу беззбитковості. Економічна модель беззбитковості виробництва. Бухгалтерська модель беззбитковості виробництва. Методика проведення аналізу беззбитковості (використання формул, рівнянь, графіків). Аналіз чутливості рівня беззбитковості до зміни основних факторів. Напрями застосування аналізу беззбитковості.

Тема 7. Методи аналізу вигод і витрат

Модель аналізу вигод і витрат. Етапи та компоненти аналізу вигід і витрат. Основні аспекти моделі “вигоди – витрати”. Визначення коректних варіантів вибору. Вимірювання та оцінювання вигід і витрат. Ринкові та неринкові методи оцінювання вигід і витрат. Порядок коригування на інформацію та дисконтування. Зміни у відносних цінах. Врахування інфляції в процесі прийняття рішень. Аналіз чутливості. Аналіз невизначеності і ризику.