Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Імідж.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
122.52 Кб
Скачать

1.3.3. Голос і мова.

Голос іноді називають «другим обличчям». Іноді голос може розповісти про людину так само багато, як і обличчя. При знайомстві перше враження визначається зовнішнім виглядом, але потім, коли починається розмова, голос стає важливіше. Однак у процесі створення іміджу про голосі часто забувають.

Голос здатний розповісти про почуття, про здоров'я, про те, наскільки розкуто людина себе почуває, звідки він родом, яке отримав освіту, наскільки легко піддається впливу навколишніх людей. Людина поряд з іншими аспектами іміджу використовує голос, щоб бути більше схожим на інших, або, навпаки, заявити про свою індивідуальність. Жінки, які працюють переважно з чоловіками, починають говорити більш низьким голосом, причому часто це відбувається несвідомо. З іншого боку, багато людей, які приїхали з провінції у столичні міста, часто вперто зберігають вимову, що свідчить про регіональні відмінності.

Голос абсолютно унікальний, як і відбитки пальців. Він має більшу силу, ніж музичний інструмент. Якщо людина не дуже високої думки про себе, це буде помітно і по голосу. Голос може допомогти не тільки висловити почуття, а й добре проявити себе на співбесіді, укласти вигідний контракт.

Людина чує свого голосу так, як чують його інші, тому що звук голосу в цьому випадку надходить як би зсередини. Проте можна навчитися чути свій голос з боку і розуміти, як він діє на оточуючих.

Голос - це невід'ємна частина іміджу. Часто зустрічаються люди, зовнішній вигляд і голос яких несумісні, наприклад, велика жінка з дитячим безпорадним голосом або невисокий чоловік із гучним басом. При першій зустрічі люди роблять певні висновки, виходячи з зовнішності людини, і підсвідомо хочуть отримати підтвердження своїм враженням у звуках його голосу. Звук голосу або посилює, або зменшує вплив зовнішнього вигляду.

В даний час особливе значення має вміння розмовляти по телефону. Саме по телефону встановлюються початкові контакти. Чим більше людина використовує телефон, тим більше важливо для нього вміння контролювати свій голос. Перше враження складається по звуку голосу, і до моменту особистої зустрічі у співрозмовника вже формується певна думка. Приємний голос робить людину привабливішою і може компенсувати буденність зовнішності. Багато зірок шоу-бізнесу і політики повинні були працювати над своєю зовнішністю, щоб наблизити її до гарного від природи голосу, або, навпаки, були змушені тренувати голос і мова, щоб привести їх у відповідність з хорошими зовнішніми даними. Деякі знаменитості зуміли скористатися навіть не дуже приємним голосом, який, проте, мав характерністю. Багато хто з них зробили свої голоси «торговою маркою». Звук їхні голоси, навіть не обов'язково приємного, є невід'ємною частиною іміджу.

Якщо людям подобається звучання голосу, вони будуть рідше переривати його власника на зборах або в бесідах по телефону. У цьому випадку можна зробити висновок про те, що в нього є «імідж оратора», з якого варто витягти максимальну користь.

Всупереч стійкому громадській думці, голос піддається зміні. Можна значно змінити тембр голосу, вивчивши техніку його вилучення і освоївши спеціальні вправи щодо його поліпшення. Багато акторів використовують спеціальні тренувальні вправи, щоб голос залишався сильним, слухняним і керованим. Більшість людей в змозі домогтися успіху в тренуванні голосу.

Коли голос сприйнятливий, він знаходиться під контролем і висловлює емоції мовця. Однак іноді голос «блокується», тоді йому не вдається виражати необхідний ряд емоцій. Такий голос може звучати розпачливо, або неупереджено, або штучно-бадьоро.

Навіть якщо голос визначається якостями особистості (наприклад, сором'язлива людина говорить тихим голосом, щоб залучати до своєї персони менше уваги), можна розширити його діапазон фізичними засобами. Це може не тільки змінити думку оточуючих про даної особистості, а й світогляд самого людини стане іншим. Позбутися від сором'язливості в поведінці можна не тільки з допомогою психолога, але і за допомогою фізичних вправ, що розвивають голосовий апарат. Багатьом людям доводиться часто й подовгу говорити на різних зборах і презентаціях або по телефону. Для таких ситуацій можна натренувати свій голос, щоб він не звучав стомлено, і став одним з основних чинників створення потрібного іміджу.

Темп мови і паузи.

Темп мови залежить від розстановки пауз. Швидкий темп мови гарний за умови, що чітко вимовляються всі слова, що паузи досить довгі і дозволяють слухачеві обміркувати сказане. Слухати людину, яка говорить повільно, але не робить пауз, дуже нудно. Пауза потрібна для того, щоб вдихнути повітря, «підзарядитися» перед продовженням мови, дати можливість мозку підготувати те, що буде сказано, а слухачеві - усвідомити сказане. Паузи дають відпочинок і мозку, і тілу.

Робити паузи в мові вважається ознакою гарного тону. Вони справляють враження, що співрозмовнику надається можливість вставити репліку, якщо він того забажає. Крім того, паузи дають можливість стежити за реакцією співрозмовника на сказане.

Навчившись користуватися паузами в мові, можна помітно удосконалити свій імідж. Якщо люди будуть бачити, що промовець відчуває себе комфортно, їм теж буде комфортно в бесіді з ним. Уміння тримати паузу, нічим її не заповнюючи - ознака великої впевненості в собі, еквівалент уміння просто сидіти і мовчати. Коли люди бачать, що промовець робить паузи для того, щоб думати, це додає йому додатковий авторитет. Зрозуміло, занадто довгі паузи впливають на імідж негативно. Дуже важливим є вміння витримати оптимальну довжину паузи.

Чіткість мови.

Якщо людина говорить невиразно, це сприймається навколишніми як ознака скритності і недовіри.

«Імідж оратора» можна значно поліпшити за рахунок підвищення чіткості і ясності мови. Приголосні висловлюють у мові логіку та структурованість мислення. Коли людина п'яніє, логіка його мислення розмивається, таке ж враження справляє людина, що вимовляє звуки нечітко. Недбалість мови може свідчити про відсутність зацікавленості й енергійності, а іноді і про зарозумілості. Недбалу, нечітку мову можна поліпшити за допомогою спеціальних вправ, наприклад, скоромовок. Якщо людина дуже напружений, це може справляти враження надмірної стриманості і невпевненості в собі. Найкращим варіантом є той, при якому лицьові м'язи розслаблені, але не мляві й безсилі, а гнучкі і податливі.

Вимова.

Вимова надає значний вплив на весь імідж. Багато людей мають упередженість проти окремих варіантів вимови з політичних міркувань, через якість звуку, з-за снобізму або «зворотного снобізму» (люди, що живуть в «глибинці», можуть відчувати упередженість по відношенню до мови вищих шарів суспільства). Мало хто визнають наявність подібних упереджень, оскільки їх ірраціональність досить очевидна. Однак такі упередження існують. У всіх людей є міцні асоціації між певними типами вимови і особистими якостями. Наприклад, різні види акценту часто використовуються в рекламі.

Наявність таких забобонів змушує людей адаптувати свою вимову до мінливих умов. Це робиться або для того, щоб забезпечити краще розуміння, або для того, щоб менше відрізнятися від оточуючих. Вимова може заважати адекватної передачі інформації.

Якщо людина говорила з акцентом протягом багатьох років, його органи мови встигли звикнути до нього. Для того щоб позбутися від акценту, потрібні значні зусилля і мотивація. Слід проаналізувати доцільність таких зусиль. Іноді акцент надає людині додатковий шарм, і тим самим позитивно впливає на імідж у цілому.