Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Імідж.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
122.52 Кб
Скачать

1.3.2 «Тілесний» імідж.

Між свідомістю і тілом існує тісний взаємозв'язок і взаємозалежність. Важливим фактором, помітно впливає на самооцінку, є володіння хорошим тілесним іміджем. Хороший тілесний імідж не обов'язково передбачає наявність розвиненої, «хорошого» тіла. Він означає наявність збалансованості між мозком і тілом. Тілесний імідж може бути непоказним навіть за ідеальних з точки зору вимог моди формах фігури. Навіть атлети і танцюристи можуть мати проблеми з тілесним іміджем. Коли тіло стає засобом заробляння на життя, засобом утвердження переваги над іншими людьми, які вимагають суворого контролю, рівновагу між тілом і мозком може порушитися. Мозок може стати одержимим нав'язливою ідеєю спробувати довести тіло до межі його фізичних можливостей, надати йому ідеальні пропорції, для чого постійно виснажувати його строгою дієтою і вправами. У деяких «розлад» між тілом і мозком призводить до відмови в почуттях мозку і вираженню їх за допомогою тіла. Фізичні навички можуть стати зовнішнім проявом внутрішніх невідповідностей.

Суспільство змушує людину пристосовувати свій тілесний імідж до певних стандартів. Засоби масової інформації дуже багато уваги приділяють тілу. Основні потреби людини - прагнення до ототожнення з групою і прагнення до індивідуальності - лежать і в основі формування тілесного іміджу. Більшості людей хочеться відповідати фізичному ідеалу або добитися того, щоб їх тілом захоплювалися. Тих людей, фігури яких не задовольняють сучасним вимогам по висоті або стрункості, досить безцеремонно роздивляються на вулицях.

Тілесний імідж пов'язаний і з сексуальністю. Людина може відчувати труднощі на сексуальному грунті, якщо він знаходить своє тіло потворним, що вселяє огиду або гідним жалю. Якщо він ставиться до свого тіла як до механізму, він і на секс буде дивитися як не механічний процес, в якому емоціям немає місця. Надмірне занепокоєння з приводу фізичного ідеалу може означати, що з сексом зв'язуються занадто високі очікування.

Всі люди висловлюють сексуальність в самопрезентації. Деякі свідомо підкреслюють сексуальність в своєму образі, наприклад, за допомогою спокусливою одягу, ходу, погляд. Інші, навпаки намагаються замаскувати свою сексуальність, іноді навіть неусвідомлено, наприклад, набираючи зайву вагу.

Тілесний імідж може відображати сприйняття власної значущості і положення на фоні інших людей. Люди підходять до оцінки тіла зі стереотипними мірками, наприклад, поширена думка, що великі люди могутні, значні, здатні прийняти на себе більшу відповідальність. Люди невисокого зростання можуть компенсувати недолік фігури за рахунок сильного зарозумілості («синдром Наполеона») або, навпаки, використовують свою «небагато», щоб уникнути відповідальності, залишаючи роль покровителів людям більш великим. Зростання має відношення до таких понять, як контроль і владу. Захоплення дієтами дає людям, не наділеним владою можливість контролювати хоч щось, наприклад, габарити свого тіла, тоді як безладне харчування може приносити задоволення тим, хто надто зайнятий проблемами управління в інших сферах свого життя.

Занадто критичне ставлення до власного тіла може відбитися і на іміджі в цілому. Навпаки, позитивний тілесний імідж, прийняття свого тіла таким, яким воно є, може зіграти позитивну роль у формуванні іміджу в цілому. Імідж можна покращити за рахунок:

- Постави і мови тіла. За допомогою поз і мови тіла можна здаватися більше або менше, або навіть приховувати проблемні частини тіла (наприклад, сидіти зі схрещеними на животі руками).

- Зовнішнього вигляду. При урівноваженому сприйнятті тілесного іміджу людина може одягатися так, щоб підкреслити виграшні сторони і затушувати слабкі.