Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Імідж.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
122.52 Кб
Скачать

Глава 3.

Імідж у практиці керівника.

3.1 Переговори.

Переговори є однією з основних ситуацій, в яких важлива підтримка іміджу керівника. У цьому випадку керівник представляє компанію в цілому, і його імідж має сприяти поліпшенню враження опонентів про компанію, або, принаймні, не шкодити іміджу компанії.

Якщо опонент приїжджає в місто, в якому проживає даний керівник, останній повинен подбати про його зустріч і розміщення. Особливу повагу підкреслюється тим, що опонентові надається гід, який супроводжує його по місту і бере участь у проведенні культурної програми.

Створення оточення.

Особливе значення має організація робочого місця співробітників. Навіть якщо у професійні обов'язки співробітника не входить робота з клієнтами, його робоче місце повинно бути організовано так, щоб імідж фірми не постраждав у разі його непередбаченого відвідування.

Керівник проводить в офісі більше часу ніж удома. Незважаючи на це, багато керівників витрачають на облаштування офісу менше часу, ніж на продумування обстановки свого будинку.

Навколишнє оточення здатна істотно вплинути на ставлення до роботи і настрій. У світлому, просторому офісі, що створює приємну атмосферу, людина відчуває себе інакше, ніж у брудному, обшарпаній приміщенні. Комфортабельні умови роботи впливають не тільки на фізичне, а й на психічне самопочуття.

Фахівці, що займаються дизайном офісів, вважають, що робоча середовище має розповідати про бізнес, а не про особистості працюючих. Наприклад, якщо працівник влаштує на своєму робочому місці «виставку» своїх досягнень у спорті чи мистецтві, він може ненавмисно зачепити почуття відвідувачів. Вони вважають за необхідне поцікавитися, що це за предмети, тому доведеться про них розповідати. Занадто явна демонстрація переваг діє пригнічуюче. Цим працівник позбавляє візитера можливості помітити в ході подальших відносин «О, так ви, виявляється чудовий яхтсмен / хокеїст?» При такою відвертою самопрезентації пропадає відчуття конфіденційності. Крім того, деякі можуть сприйняти такий стиль як переважну інших саморекламу.

Дуже суттєвим є питання вибору приміщення для переговорів. Успіх переговорів визначається великим набором компонентів, до числа яких можна віднести доступний для всіх телефонний апарат для зв'язку з «зовнішнім світом», простору кімнату для переговорів, кімнату для проведення конфіденційних зустрічей і т.д.

Керівництво фірми повинно подбати про зручну меблів. Рекомендується крім столу для переговорів мати віддалік ще один. Такий стіл може використовуватися для того, щоб випити чашечку кави чи чаю. Навколо нього формується затишний і комфортабельний куточок, де в складних, а іноді і тупикових, ситуаціях можна змінити настрій опонента. Після перерв продуктивність дещо падає. Переговори після прийому кави або чаю можуть піти трохи в іншій тональності. Такий підхід не тільки корисний для представників даної фірми, але він може сприяти поліпшенню іміджу фірми в цілому і керівника зокрема.

Співбесіда.

Окремим випадком переговорів є співбесіда. Проходити співбесіду хоча б раз у житті доводиться практично кожному керівникові. При проходженні співбесіди значення іміджу особливо велике. Тому що співбесіда, як правило, проводять люди, які не знають особисто кандидата, вони судять про нього саме на підставі іміджу, враження, яке він справляє. Для того щоб це враження було сприятливим, кандидат повинен керуватися поруч рекомендацій.

Для того щоб співбесіду пройшли найкращим для кандидата чином, фахівці рекомендують:

- Вивчити компанію, в якій він має намір працювати;

- Заздалегідь підготувати резюме, рекомендаційні листи та інші документи (дипломи, ліцензії і т.д.);

- Постаратися спрогнозувати питання, які будуть задані і заздалегідь підготувати відповіді на них; імпровізовані відповіді шкодять іміджу кандидата;

- Ретельно продумати гардероб і зовнішній вигляд в цілому; одяг повинен відповідати іміджу компанії, в якій кандидат збирається працювати;

- Не ставити питання про винагороду;

- Вести себе спокійно і впевнено.

До «продажу» свого іміджу компанії слід ставитися так само, як до продажу будь-якого іншого товару.