Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анал.гмт. 144-169.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

§21. Полярна система координат

Н айбільш важливою після прямокутної системи координат є полярна система координат. До цього положення точки на площині ми визначали двома числами (координатами) в прямокутній системі координат, але це можна однозначно визначити за допомогою полярної системи координат. Вона складається із деякої точки , яка називається полюсом і променя , який виходить із цієї точки, який називається полярною віссю (мал. 66). Крім цього задається одиниця масштабу.

Нехай точка М довільна точка площини, а віддаль цієї точки від точки , а це кут, на який потрібно повернути полярну вісь для суміщення з променем .

Полярними координатами точки називаються числа і . Число вважається першою координатою і називається полярним радіусом, а число - другою координатою і називається полярним кутом. Точка з полярними координатами позначається так

Полярний радіус може змінюватися в межах: , а полярний кут в межах: при цьому відлік полярного кута проводиться від полярної осі проти годинникової стрілки.

Між координатами точки у полярній системі координат та її координати в декартовій системі існує простий зв’язок.

В ізьмемо вісь декартової системи координат за полярну вісї полярної системи, а початок декартової системи приймемо за полюс полярної системи координат. Нехай точка має прямокутні координати x та y і полярні координати та (мал.67). Як видно з мал.67, маємо

(2.149)

Формули (2.149) виражають прямокутні координати через полярні.

Якщо піднести до квадрату обидві частини рівностей (2.149) і додати, то одержимо або Якщо ж поділити другу рівність на першу в (2.149), то дістанемо .

Формули

(2.150)

визначають полярні координати через декартові. При визначенні полярного кута слід враховувати знаки та користуючись формулами (2.149).

Приклад 1. Дано прямокутні координати точки (1;1). Знайти її полярні координати, вважаючи, що полюс суміщений з початком додатної півосі абсцис.

Розв’язування. За формулами (2.150) маємо Згідно другої рівності , так і

Розглянемо деякі криві в полярній системі координат.

  1. Спіраль Архімеда.

Ця крива визначається рівнянням

В игляд спіралі Архімеда має пружина в годиннику(мал.68).

  1. Л емніската Бернуллі.

Рівняння цієї кривої в полярній системі координат є Графік цієї кривої зображений на мал. 69.

169

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]