Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички курсовая для дневников.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

4.4.2. Складання плану доходів і витрат

У курсовій роботі необхідно визначити показники доходів та витрат роботи дільниці за рік.

При плануванні доходів і витрат важливо визначити той момент, коли підприємство зможе отримати перший прибуток. Ця інформація також необхідна для розрахунку ефективності планування проекту.

Під час здійснення нового проекту підприємець повинен знати, коли він зможе отримати перший прибуток, скільки треба грошей для підтримки нового проекту на початковому стані йому необхідно.

Тому необхідно розрахувати суму прибутку при заданому обсязі виробництва і ціну (по кожному виробу), з якою можна досягти беззбитковості діяльності у перший рік.

Для цього необхідно визначити ціну виробу (виробів), що випускає цех. Прийнявши за вихідний момент розрахунку те положення, що сума прибутку за певний період діяльності не повинна бути менше загального розміру капітальних вкладень та отриманих кредитних коштів, треба записати такий вираз при розрахунку ціни першого рівня:

П= екв..К, (4.32)

де П- сума прибутку за здійснення проекту, тис.грн;

К - капіталовкладення, які включають вартість устаткування (ОФ) за вартістю на початок періоду, потреби в оборотних коштах (за розрахованим нормативом) (ОК);

екв - коефіцієнт мінімальної прибутковості коштів, що здійснюються за проектом, приймається в розмірі 15 – 35% за рік без урахування податкових виплат (0,15-0,35);

Формула ціни за визначеною раніше сумою прибутку записується таким чином:

, (4.33)

де П - прибуток при заданому обсязі виробництва для конкретної деталі за певний період, тис.грн;

N - виробнича програма для деталі за певний період, од;

Вп - умовно - постійні витрати у складі собівартості деталі за певний період, тис.грн,

bп/3 - питомі змінні витрати у складі собівартості деталі, грн.

Умовно - постійні витрати - це витрати, які не залежать від обсягу виробництва та визначаються виробничою потужністю підприємства. До них відносяться заробітна плата адміністративного персоналу, амортизаційні відрахування (крім амортизаційних відрахувань по основному технологічному устаткуванню), енергетичні витрати для невиробничих цілей, орендна плата, адміністративні і збутові витрати.

Змінні витрати - це витрати, які залежать від обсягу виробництва і визначаються витратами праці, матеріальних і технічних ресурсів на одиницю продукції. Змінні витрати містять заробітну плату основних робітників, вартість основних матеріалів, енергетичні витрати для виробничих цілей, амортизаційні відрахування по основному технологічному (верстатному) устаткуванню.

Змінні витрати, що припадають на одиницю продукції називаються питомими умовно-змінними витратами. Вони розраховуються шляхом відношення сумарної заробітної плати робітників, вартості витрачених сировини та матеріалів, інших виробничих витрат до обсягу виробництва.

Структура цього документу досить проста і включає показники, наведені в табл. 4.17.

Табл. 4.17

План доходів і витрат

Показники, тис. грн.

Всього, тис.грн

1. Виручка від реалізації

2. Витрати на виробництво реалізованої продукції, у тому числі:

- матеріальні витрати;

- витрати на оплату праці;

- відрахуванні на соціальні заходи;

- амортизаційні відрахування;

- інші витрати.

3. Прибуток від реалізації (ряд 1 - ряд 2)

4. Податок на прибуток (25%)

5 Чистий прибуток (ряд 3 - ряд 4)

6 Частка прибутку у виручці від реалізації (ряд 5 : ряд 1)