Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки Вторинні енергоресурси (прав...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ТЕПЛОЕНЕРГЕТИКИ

Методичні вказівки

для проведення практичних занять

з дисципліни «Вторинні енергоресурси»

для студентів спеціальності 6.050601 «Теплоенергетика»

всіх форм навчання

Кривий Ріг – 2010

Укладачі: Замицький О.В., д.т.н., професор

Гвай О.О., асистент

Відповідальний за випуск: Замицький О.В., д.т.н., професор

Рецензент: Квятковська Ю.П., к.т.н., доцент

У методичних вказівках наведено основні розрахункові залежності, довідкові матеріали, завдання для виконання з дисципліни «Вторинні енергоресурси» та приклади їх розв’язання. Вказується список рекомендованої літератури.

Розглянуто на засіданні кафедри теплоенергетики

Протокол № 5 від 18.02.2010 р.

Схвалено на вченій раді електротехнічного факультету

Протокол № 4 від 15.03.2010 р.

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП 4

Розділ 1. Використання фізичної теплоти відхідних газів 5

1.1. Використання теплоти відхідних котельних газів для

отримання гарячої води та пари 5

1.2. Використання теплоти відхідних пічних газів для

одержання пари 7

Розділ 2. Використання теплоти низькопотенційних енергоресурсів 12

2.1. Утилізація теплоти низькопотенційних енергоресурсів 12

Додаток 1 25

Список літератури 26

Варіанти завдань 27

ВСТУП

Раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів - найважливіше завдання, значимість якого все більше зростає. Основними напрямками економічного зростання України передбачена програма розвитку паливно-енергетичного комплексу та економії енергоресурсів. Зокрема, планується перехід на енергозберігаючі технології виробництв, скорочення всіх видів енергетичних витрат і підвищення рівня використання вторинних енергоресурсів (ВЕР). Значна економія паливно-енергетичних ресурсів може бути досягнута при більш широкому залученні в паливно-енергетичний баланс країни вторинних енергоресурсів, наявних практично в усіх галузях промисловості, де застосовуються теплотехнічні процеси, у першу чергу, високотемпературні. Коефіцієнт корисного тепловикористання для багатьох процесів не перевищує 15-35%.

Відповідно до прийнятих методичних положень по виявленню й напрямках використання ВЕР на промислових підприємствах під вторинними енергоресурсами мають на увазі енергетичний потенціал продукції, відходів, побічних і проміжних продуктів, що утворюються в технологічних агрегатах, не використовуються в самому агрегаті, але можуть бути частково або повністю використані для енергопостачання інших агрегатів. Під енергетичним потенціалом розуміється наявність у зазначених продуктах певного запасу енергії (хімічно зв'язаної теплоти, фізичної теплоти, потенційної енергії надлишкового тиску). ВЕР можна використати як паливо або безпосередньо (без зміни виду енергоносія), або за рахунок виробництва теплоти, електричної енергії, холоду, механічної роботи в утилізаційних установках.

ВЕР поділяють на три основні групи:

1) горючі - побічні гази плавильних печей (доменний, колошниковий, газ шахтних печей і вагранок, конверторний та ін.);

2) теплові - фізичне тепло газів, що відходять з технологічних агрегатів; фізичне тепло основної й побічної продукції; тепло робочих тіл систем примусового охолодження технологічних агрегатів й установок; тепло шлаків, золи; тепло гарячої води й пари технологічних силових установок, що відробили;

3) надлишкового тиску - потенційна енергія газів, рідин, що залишають технологічні агрегати з надлишковим тиском, який необхідно знижувати перед наступним використанням цих рідин або при викиді їх в атмосферу, водойми та інші приймачі.

Використання горючих ВЕР особливих складностей не викликає, і вони використовуються на промислових підприємствах з достатньою повнотою (90-95%) і ефективністю. Використання теплових ВЕР є ще недостатнім й становить у середньому 30-40%. Основне значення в структурі теплових ВЕР має фізична теплота газів, що відходять з теплотехнічних установок, частка якої в загальному балансі можливого використання теплових ВЕР становить 75%.

Використання вторинних енергоресурсів актуально й має велике значення для підвищення ефективності теплотехнічних процесів.

РОЗДІЛ 1

Використання фізичної теплоти відхідних газів