Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки Вторинні енергоресурси (прав...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

1.1. Використання теплоти відхідних котельних газів для отримання гарячої води та пари

Важливим джерелом для додаткового одержання теплоти є відхідні котельні гази. Відхідні котельні гази використовуються у водяних утилізаторах (економайзерах) і в котлах-утилізаторах для одержання гарячої води й пари.

Витрата (м3/с) відхідних газів з котельні визначається за формулою:

(1)

де п - число котлоагрегатів; Вр — розрахункова витрата палива, кг/с;

– теоретичний обсяг газів, м3/кг (м33); αу – коефіцієнт надлишку повітря за утилізатором; V0 – теоретично необхідний об’єм повітря, м3/кг (м33);

– температура газів на вході в утилізатор, °С.

Кількість теплоти (кДж/с), що віддається відхідними котельними газами утилізатору, обчислюється за формулою:

(2)

де – середня витрата відхідних газів при їх охолодженні в утилізаторі від до , м3/с; – середня об'ємна теплоємність газів, кДж/(м3·К); – температура газів на виході з утилізатора, °С.

Теоретично необхідний обсяг повітря (м3/кг):

, (3)

де – кількість вуглецю (робочого), %; – кількість водню (робочого), %; – кількість сірки (робочої), %; – кількість кисню (робочого), %.

Теоретичний обсяг газів (м3/кг):

, (4)

де – вологість робочої маси, %.

Завдання 1. Визначити кількість теплоти, що віддається відхідними газами котельної спиртового заводу водяному економайзеру (утилізатору) для одержання гарячої води, якщо температура газів на вході в економайзер = 320 °С, температура газів на виході з економайзера = 200 °С, коефіцієнт надлишку повітря за економайзером aу = 1,4; середня об'ємна теплоємність газів = 1,415 кДж/(кг·К) і розрахункова витрата палива одного котлоагрегату Вр = 0,25 кг/с.

У котельні встановлені два однакових котлоагрегати, що працюють на донецькому кам'яному вугіллі марки Д складу:

Рішення: Теоретично необхідний обсяг повітря визначаємо за формулою (3):

Теоретичний обсяг газів знаходимо за формулою (4):

Витрату відхідних газів перед економайзером визначаємо за формулою (1):

Витрату відхідних газів за економайзером знаходимо за формулою (1):

Середня витрата відхідних газів при їх охолодженні в економайзері від до :

Кількість теплоти, що віддається відхідними котельними газами водяному економайзеру, визначаємо за формулою (2):

Завдання 2. Визначити кількість теплоти, що віддається відхідними газами котельної спиртового заводу водяному економайзеру (утилізатору), для одержання гарячої води, якщо температура газів на вході в економайзер , температура газів на виході з економайзера , коефіцієнт надлишку повітря за економайзером у; середня об'ємна теплоємність газів = 1,415 кДж/(м3·К) і розрахункова витрата палива одного котлоагрегату Вр. У котельні встановлені два однакових котлоагрегати, що працюють на природному газі наступного складу:

СО2 = 0,2 %; СН4 = 98, 9 %; С2Н6 = 0,3 %; С3Н8 = 0,1 %; С4Н10 = 0,1 %; N2 = 0,4 %.

Завдання 3. Визначити кількість теплоти, що віддається відхідними газами котельної спиртового заводу водяному економайзеру (утилізаторові), для одержання гарячої води, якщо температура газів на вході в економайзер , температура газів на виході з економайзера , теоретичний обсяг газів , теоретично необхідний обсяг повітря Vо; коефіцієнт надлишку повітря за економайзером ау = 1,4; середня об'ємна теплоємність газів = 1,415 кДж/(м3·К) і розрахункова витрата палива одного котлоагрегату Вр. У котельні встановлені три однакових котлоагрегати, що працюють на малосернистому мазуті.