Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_Завдання для ндивдуально роботи_МТК 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Тема 7. Міжнародні договори з питань міжнародних поштових та експрес-відправлень

  1. “Всесвітній Поштовий Союз (Universal Postal Union)”. Нормативну базу для функціонування ВПС складають: Статут ВПС від 10 липня 1964 р. (та Додаткові Протоколи, що вносять до нього зміни), Загальний регламент ВПС, Всесвітня поштова конвенція від 5 жовтня 2004 р. та Заключний протокол Всесвітньої поштової конвенції, Регламент письмової кореспонденції та Регламент поштових посилок, Угода про служби поштових платежів та Внутрішній регламент Конгресів тощо.

  2. Двосторонні угоди у сфері міжнародних поштових відправлень. Угода між Державним комітетом зв’язку та інформатизації України та Міністерством транспорту і зв’язку Королівства Норвегія про співробітництво у сфері поштового зв’язку і телекомунікацій від 2 червня 2004 р.; Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері телекомунікацій і поштового зв’язку від 4 березня 2005 р.; Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством транспорту та зв’язку України та Міністерством зв’язку та інформації Арабської Республіки Єгипет щодо співпраці в галузі поштових послуг від 20 грудня 2005 р. тощо.

Змістовний модуль ііі. Спеціальні міжнародні транспортні конвенції та угоди

Тема 8. Міжнародні транспортні конвенції та угоди держав-членів Європейського Союзу

  1. Поняття транспортного права ЄС. Норми транспортного права й транспортні правовідносини. Кодифікація транспортного права ЄС. Система та джерела транспортного права ЄС. Місце практики Суду Європейських Співтовариств в системі транспортного права ЄС.

  2. Конвенція про спільну транзитну процедуру від 20 травня 1987 р.

  3. Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами від 20 травня 1987 р.

  4. Транспортне співробітництво України з ЄС та його державами – членами.

  5. Становлення міжнародного транспортного співробітництва та його форми. Загальна характеристика Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами від 14 червня 1994 р.(УПС).

  6. Співробітництво у сфері законодавства згідно УПС. Адаптації транспортного законодавства України до законодавства ЄС. Етапи адаптації транспортного законодавства України до законодавства ЄС.

  7. Перспективи розвитку міжнародного транспортного співробітництва.

Тема 9. Міжнародні транспортні конвенції та угоди держав-членів Співдружності Незалежних Держав

  1. Становлення міжнародного транспортного співробітництва. Розвиток правового регулювання міждержавних транспортних відносин в рамках Співдружності Незалежних Держав та за її межами. Уніфікація транспортного законодавства держав СНД.

  2. Основні напрямки транспортного співробітництва країн СНД на двохсторонній та субрегіональній основі.

  3. Угода про розподіл інвентарних парків вантажних вагонів і контейнерів колишнього Міністерства шляхів сполучень СРСР та їх подальше спільне використання (22.01.93). Угода про спільне використання вантажних вагонів і контейнерів (12.03.93). Угода про співробітництво у сфері технічного переоснащення та поновлення залізничного рухомого складу від 9 вересня 1994 р. Тимчасова угода країн СНД про перевезення пасажирів, багажу залізницею у міждержавному сполученні від 12.03.93 (Правила перевезення пасажирів, поклажі, вантажопоклажі залізницею в міждержавному сполученні).

  4. Двосторонні договори України з державами – учасницями СНД з питань залізничного сполучення.

  5. Рада залізничного транспорту держав – учасниць СНД.

  6. Євразійське економічне співтовариство. Формування єдиного митного простору ЄврАзЕС. Міжнародні договори як передумова розвитку транспортного права ЄврАзЕС. Основи транспортного законодавства держав-членів ЄврАзЕС. Україна та ЄврАзЕС

  7. Організація за демократію та економічний розвиток – ГУАМ як регіональне об’єднання України, Азербайджанської Республіки, Грузії, Республіки Молдова. Роль порівняльного транспортного права у справі створення зони вільної торгівлі ГУАМ.