Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All test. 5-11kl..doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Тестові завдання

для 5 11 класів

Л.Скуратівський, Л.Піскорська, Г.Скуратівська, Г.Шелехова

Тестові завдання з української мови

5 – 11 класи

М.Київ

Передмова

Тестовим завданням властиві різноманітні функції: навчальна, контрольно-оцінна, розвивальна, функція самоконтролю та ін. У залежності від того, яка фукція завдань береться за основу, вони поділяються на кілька груп: 1) навчальні тестові завдання; 2)тестові завдання для тематичного контролю; 3) завдання для самоконтролю і 4) тестові завдання для підсумкового контролю, що призначені для використання під час проведення екзаменів; 5)тестові завдання з елементами цікавості.

Навчальні тестові завдання рекомендуються для застосування безпосередньо у процесі вивчення відповідних розділів курсу української мови в основній і старшій середній школі. Окрім навчальної функції, вони здійснюють також функцію розвивальну , бо спонукають аналізувати, зіставляти і протиставляти мовні явища, класифікувати і узагальнювати їх, виділяти головне, робити висновки за аналогією тощо. Презентація навчального матеріалу у вигляді тестових завдань залучає учня до активної мислительної діяльності, розвиває пізнавальний інтерес, вносить у навчальний процес елемент гри, діалогізації тощо.

Призначення тестових завданьдля тематичного контролю – забезпечити поетапну різнобічну й об’єктивну оцінку знань, умінь і навичок учнів в ході засвоєння ними курсу рідної мови, передусім її лінгвістичної змістової лінії.

Завдання для самоконтролю можуть прислужитися для формування в учнів навичок самостійної роботи з книжкою, самоперевірки і взаємоперевірки виконаного, для організації групових та індивідуальних занять, а також для роботи з диференційованими групами за рівнем пізнавальної самостійності: одні, більш підготовлені учні, матимуть можливість самостійно працювати з підручником, а з іншими співпрацюватиме вчитель, надаючи необхідну допомогу.

Виразний розвивальний потенціал мають також тестові завдання з елементами цікавості.На відміну від звичайних загадок, які часто бувають непосильні для знаходження відповіді, у цих текстових завданнях подаються варіанти відповіді, що спрямовують пошуки у певному напрямку, спонукають зіставляти їх із змістом загадки, порівнювати варіанти відповідей між собою, добираючи той із них, який найбільше відповідає вказаним у загадці ознакам відгадуваного предмета, явища.

Тестові завданння для підсумкового контролю рекомендуються до використання у процесі тестування за програмою з рідної мови під час проведення випускних екзаменів в 9-х, 11-х класах. Кожен із варіантів контрольного тесту складається із завдань трьох рівнів: 12 завдань першого рівня, які оцінюються здебільшого по два бали (загальна їхня сума 24 бали); із 6 завдань другого рівня, що оцінюються трьома балами кожне (їхня сума становить 18 балів); одного завдання третього рівня, що оцінюється 18 балами. Максимальна кількість балів, яку може набрати учень,бездоганно виконавши усі завдання, становить 60. Контрольні тести включають завдання з різних розділів шкільного курсу української мови: з фонетики, графіки, граматики, лексики і фразеології, будови слова і словотвору, орфоепії і правопису, з культури мови і стилістики, а також розвитку зв'язного мовлення. За допомогою контрольних тестів передбачається комплексна теоретична і практична перевірка підготовки з української мови і зв’язного мовлення.

Тестові завдання для підсумкового контролю можуть використовуватися під час виконання тренувальних робіт з метою підготовки до екзамену. Для проведення випускних екзаменів розробляється (з урахуванням зауважень вчителів-практиків) пакет аналогічних контрольних тестів, зміст яких тримається в таємниці до початку екзаменів.

Досвід проведення випускних екзаменів у формі тестування передбачається ретельно вивчити, порівняти ефективність традиційної і нової форм контролю знань, умінь і навичок з української мови.

Відгук про посібник, про використання тестових завдань у навчальному процесі, побажання щодо поліпшення форми і змісту як окремих завдань, так і контрольних тестів у цілому просимо надсилати на адресу: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 10. Лабораторія методики української мови Інституту педагогіки АПН України, Скуратівському Л.

Будемо щиро вдячні за ваші зауваження !