Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права Шестопалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

Тема 2.1. Зміст, походження, форма та структура права

Різноманіття поглядів на зміст права. Співвідношення змісту і сутності права.

Поняття форми права. Співвідношення форми права та його змісту. Внутрішня і зовнішня форми права. Внутрішня форма права (інститут права галузь). Зовнішні форми права (нормативно-правовий акт, правовий звичай, нормативний договір, судовий акт та адміністративний прецедент), їх дієвість та юридична сила.

Поняття структури права та характеристика його елементів. Об’єктивне і суб’єктивне право. Публічне і приватне право. Матеріальне і процесуальне право. Регулятивне і охоронне право.

Тема 2.2. Поняття, функції, соціальне призначення і принципи права

Різноманіття визначень і підходів до права. Аксіологічний (ціннісний) підхід до вивчення державно-правових явищ. Соціальна сутність об’єктивного права та форми її виявлення. Особистісна цінність права та форми її виявлення. Поняття принципів права та їх класифікація. Загальна характеристика загальноправових, міжгалузевих, галузевих принципів та принципів правових інститутів, їх вплив на зміст та розвиток права.

Право та суспільство. Матеріальні суспільні відносини. Демократія.

Принципи права. Функції права. Право і закон: їх співвідношення.

Тема 2.3. Норми права та інші соціальні норми

Поняття, класифікація та основні риси соціальних норм. Норми права в системі соціальних норм. Взаємовплив норм права та інших соціальних норм.

Поняття норми права та її ознаки. Відмінність норм права від індивідуальних правових приписів.

Норма права і стаття нормативно-правового акту. Структура норми права. Диспозиція, гіпотеза, санкція як елементи структури норми права та їх види. Особливості структури норм права різних галузей. Підстави класифікації та види норм права. Характеристика окремих видів норм права.

Взаємодія норм права з іншими соціальними нормами.

Тема 2.4. Система права і система законодавства

Поняття система права. Характеристика основних структурних елементів системи права: інститут (субінститут) права, галузь права, підгалузь права. Порівняння понять система права і правова система.

Галузі права та галузі юридичної науки.

Основні системоутворюючі фактори права (генетичні, ієрархічні, субординаційні) та їх загальна характеристика. Особливості системи права України.

Поняття системи законодавства. Нормативно-правовий акт. Закони і підзаконні акти. Систематизація законодавства. Інкорпорація і кодифікація.

Тема 2.5. Правова свідомість та правова культура

Поняття, структура і види правосвідомості. Взаємозв’язок правосвідомості з іншими видами суспільної свідомості. Роль правосвідомості у вдосконаленні правотворчості та реалізації норм права. Поняття, структура і основні риси правової культури. Її зв’язок з правосвідомістю. Професійна правова культура юристів. Правова свідомість юриста та її особливості.

Поняття, структура і форми правового виховання, його роль у підвищенні рівня свідомості і правової культури працівників державного апарату, громадських об’єднань і громадян. Правовий нігілізм: поняття, витоки, перспективи подолання.

Шляхи підвищення рівня правової культури і правосвідомості в Україні.

Тема 2.6. Правоутворення та правотворчість

Правотворчість: поняття, принципи і види. Правотворчість і правоутворення, їх співвідношення.

Поняття, особливості і види форм (джерел) права. Нормативно-правовий акт як основне джерело права, його відмінність від актів застосування і тлумачення норм права.

Межі дії нормативно-правових актів. Дія нормативно-правових актів у часі, просторі та по колу осіб.

Поняття юридичної техніки, її види та значення для правотворчості і систематизації нормативно-правових актів. Поняття законодавчої техніки та техніки індивідуальних актів (правозастосовчої техніки).