Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права Шестопалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

3. Зміст навчальної дисципліни

3.1. Л Е К Ц І Ї

Модуль 1.

Теорія держави

Сутність, походження, форма, функції, механізм держави

Тема 1.1. Предмет, методи, функції загальної теорії держави та права. Її місце та роль у системі юридичних наук

Предмет теорії держави і права, її структура та понятійний апарат. Загальні закономірності держави і права. Предмет вивчення теорії держави і права як загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку та функціонування державно-правової дійсності в суспільстві.

Методи теорії держави і права. Діалектика як основний метод теорії держави і права. Загальнонаукові, приватні та спеціальні методи досліджень у теорії держави і права.

Поняття і види функцій держави і права. Пізнавальна, евристична, прогностична та політична функції теорії держави і права.

Місце теорії держави і права в системі юридичних та інших гуманітарних наук. Значення її вивчення для підготовки юристів вищої кваліфікації.

Система навчального курсу теорії держави та права.

Тема 1.2. Сутність, поняття та походження держави

Загальні риси організації первісного суспільства. Суспільна влада в докласовому суспільстві.

Загальні причини, закономірності виникнення держави. Держава і право як продукти розкладу первісного суспільства. Єдність причин, та основних закономірностей виникнення держави у різних народів і особливості цього процесу у різних народів.

Поняття влади та політики. Політична влада.

Поняття і сутність держави. Її соціальна цінність. Основні відмінності держави від організації первісного суспільства.

Історичні типи держави.

Тема 1.3. Держава в політичній системі суспільства. Правова держава та її ознаки.

Поняття та елементи (суб’єкти) політичної системи суспільства. Співвідношення політичної та державної влади. Правова основа побудови і функціонування політичної системи України. Місце і роль держави в політичній системі суспільства. Основні форми взаємодії держави з іншими елементами політичної системи.

Об’єднання громадян і трудові колективи як суб’єкти політичної системи. Вплив громадських об’єднань і трудових колективів на державні органи.

Поняття правової держави і практика розбудови Української правової держави. Основні ознаки правової держави. Розвиток політичної думки.

Тема 1.4. Форма держави. Особливості форми держави в Україні

Поняття форми держави. Різноманіття форм держави в сучасному світі та його причини. Основні елементи форми держави. Погляди вчених на форму держави.

Форми державного правління: поняття і види. Основні характеристики монархії та республіки як видів форм державного правління.

Поняття і види форм державного устрою. Унітарна держава, федерація, конфедерація, їх поняття та основні юридичні ознаки.

Поняття і види державних режимів. Основні характеристики демократичних та на демократичних режимів та їх модифікації.

Особливості форми Української держави.

Тема 1.5. Функції та механізм держави.

Поняття функції держави. Види функцій держави. Класифікація функцій держави. Внутрішні функції держави. Особливості внутрішніх функцій держави різних історичних типів. Особливості внутрішніх функцій Української держави на сучасному етапі її розвитку.

Зовнішні функції держави.

Постійні та тимчасові функції держави, їх обумовленість потребами відповідного етапу суспільного розвитку.

Поняття, призначення і структура механізму держави. Поняття і види органів держави. Система і принципи організації і діяльності органів Української держави. Державні органи, установи і організації.

Модуль 2.

Теорія права

Зміст, походження, форма, структура, система права. Правовідносини, правова поведінка та їх регулювання