Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія_казначейства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1.1. Витоки зародження державних скарбниць

Розглядаючи сучасні проблеми функціонування інституту казначейства, необхідно дослідити історичні корені цього явища, зрозуміти їх історичну сутність та напрацьований за минулий час

досвід.

Для повного уявлення про державну казну або скарбницю, зробимо екскурс в історію зародження держави та державного скарбу.

Первісна епоха була найтривалішою в історії людства. Людство пройшло шлях від зародження людини до виникнення державності та утворення на рубежі ІУ-Ш тис. до н.е. стародавніх цивілізацій.

На ранній стадії господарства первісної епохи переважало полювання, рибальство, збирання плодів. Згодом, з удосконаленням знарядь праці, люди стали обробляти шкіри, виготовляти глиняний посуд. Зароджується мистецтво, будівництво наземних споруд, поширюється скотарство і землеробство. Виникає перший поділ праці, налагоджується економічний обмін між окремими родами, общинами, племенами.

Удосконалення знарядь праці, розширення виробництва їх з металу, поділ виробничої сфери на сільське господарство і ремісництво, виробництво додаткового продукту створили економічні умови для виникнення держав. Перші з них утворилися на Стародавньому Сході - Єгипет, Індія, Месопотамія.

Вивчення господарського ладу будь-якої держави починається з питання: кому належить економічна влада, хто розпоряджається суспільним багатством? Суть цієї влади полягає в характері привласнення засобів виробництва і його результатів.

Для з'ясування природи та економічної структури того чи іншого суспільства розглянемо зміст існуючої у давні часи системи власності. Відносини власності виникають між людьми з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає ставлення людей до певних речей як до своїх. З поняттям "власність" пов'язано поняття "скарб". Це скарб окремої людини чи держави.

5

Історичне минуле свідчить, що поняття "власність" з'явилося ще у прадавньої людини. Спочатку відносини власності виступали у формі певних історичних зв'язків. Історії відомі два основних типи власності - приватна і суспільна.

Приватна характеризується тим, що засоби виробництва і вироблений продукт належать приватним особам, які можуть привласнювати продукт як своєї, так і чужої праці.

Суспільній власності притаманне спільне привласнення засобів виробництва і виробленого продукту.

Основні типи власності

Приватна

Суспільна

(родова або

Індивідуальне житло

общинна)

Хатнє начиння


Земля

мові "скотарниця" - це скарбниця. Найбільшим скарбом давнього Китаю був шовк, який дуже цінувався.

Згодом люди почали обмінюватися предметами, які їм були найнеобхідніші, тобто це були перші кроки зародження торгівлі.

Торгівля зародилась в незапам'ятні часи, вона давніша, навіть за землеробство. Як доказали археологічні розкопки в Європі, торгівля існувала ще на зорі кам'яного віку. При цьому торгівля відбувалась між племенами, які жили далеко один від одного. Торгівля зіграла величезну роль в історії людства. Саме купці стали ініціаторами мореплавства в пошуках невідомих земель, де можна було б добути різноманітні товари. З розвитком торгівлі з'являються гроші. Родова община поступово розпадається. Війни і торгівля збільшують майнові прошарки. Виникає перший поділ суспільства на класи — рабовласників і рабів. Для охорони інтересів власників майна, рабовласників і захисту від зовнішньої небезпеки постало питання про створення держави.