Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sevka_V,Egorkina_T.Upravlinnya_finansovoyu_sana...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Тема 10. Оцінювання вартості майна підприємства

10.1. Етапи оцінювання вартості майна підприємства

10.2. Методи оцінки

10.3. Проведення інвентаризації

10.4. Визначення вартості бізнесу.

10.1. Етапи оцінювання вартості майна підприємства

Розрізняють два способи оцінювання: масове та експертне.

Масове оцінювання майна - це визначення вартості майна з використанням стандартної методології та стандартного набору вихідних даних без залучення експертів. Експертне його оціню­вання полягає у визначенні оцінної вартості майна експертом і відповідно до договору із замовником.

Оцінюючи майно, слід додержувати певних принципів. До ос­новних принципів оцінювання вартості майна підприємства слід віднести такі:

Принцип заміщення - полягає в тому, що покупець не за­платить за об'єкт ціну, яка перевищує існуючу мінімальну ціну майна з аналогічною корисністю.

Принцип корисності - зводиться до того, що об'єкт має вартість лише тоді, коли він є корисним для потенційного влас­ника. Корисність може бути пов'язана з очікуванням майбутніх доходів чи інших вигод.

Принцип оптимального розміру - полягає в тому, що най­вищим попитом користуються об'єкти оптимальних розмірів.

Принцип зміни вартості - вартість об'єкта оцінювання постійно змінюється зі зміною внутрішнього стану та під дією зовнішніх чинників.

Принцип ефективного використання - серед усіх можливих варіантів експлуатації об'єкта вибирається той, що забезпечує найефективніше використання його функціональних характеристик.

Принцип розумної обережності оцінок - оцінювач має кри­тично (із розумним упередженням) ставитися до всієї інформації, яку йому надає адміністрація об'єкта оцінювання, і, по змозі, перевіряти цю інформацію, звертаючись до незалежних джерел.

Принцип альтернативності оцінок - використання різних методів оцінювання та порівняння показників вартості, здобутих у результаті застосування альтернативних методів.

Щоб правильно організувати роботу з оцінювання вартості майна, необхідно додержувати певної послідовності дій, вибрав­ши оптимальну для конкретного об'єкта методику оцінювання. Загалом оцінювання вартості майна підприємства складається з таких етапів:

1. Збір інформації про об'єкт оцінювання.

2. Інвентаризація майна.

3. Аудиторська перевірка фінансової звітності підприємства.

4. Складання акта обстеження та технічного стану об'єкта оцінювання.

5. Експертне або масове оцінювання.

6. Складання акта оцінювання вартості майна або звіту про його експертне оцінювання та висновків експерта про оцінну (лі­квідаційну) вартість майна.

7. Затвердження результатів оцінювання.

10.2. Методи оцінки

Кожний із зазначених етапів розглянемо докладно в наступ­них підрозділах, приділяючи головну увагу методології оціню­вання, інвентаризації майна та аудиторській перевірці фінансової звітності підприємства.

Метод балансової вартості базується на використанні відбитої в бухгалтерському балансі підприємства інформації про вартість акти­вів.

Метод витрат доцільно застосовувати насамперед у разі оцінювання вартості основних засобів. Цей метод, як і метод ба­лансової вартості, ґрунтується на визначенні відновної вартості активів. Але відновна вартість тепер визначається на підставі ін­формації про вартість відтворення майна в існуючому вигляді в ринкових цінах на момент оцінювання. В основу методу витрат покладено тезу, що потенційний покупець не заплатить за об'єкт ціну, яка перевищує його можливі сукупні витрати на відновлен­ня об'єкта в поточному стані та в діючих цінах. На відміну від методу балансової вартості вартість об'єкта оцінювання за мето­дом витрат - це ринкова ціна, яку необхідно заплатити, щоб придбати основні засоби, які характеризуються такими самими параметрами і таким самим ступенем зносу, як і оцінюване май­но. Отже, згідно з методом витрат відновна вартість визначається на підставі реальних витрат на придбання основних фондів та ре­ального рівня інфляції, а реальний ступінь зносу об'єкта оціню­вання встановлюється з урахуванням не лише фізичного, а й мо­рального старіння.

Метод витрат має багато спільного з так званим методом аналогів, або порівняльним методом, який базується на оціню­ванні вартості майна з огляду на ціну аналогічних об'єктів.

До переваг методу витрат та методу аналогів слід віднести те, що вони дають змогу визначити реальну ринкову вартість оцінюваного майна. Недоліки методів оцінювання ринкової вартості полягають у тому, що вони, як і метод балансової вартості, не враховують варто­сті гудвілу підприємства, тобто потенційних прибутків, які можна отримувати, експлуатуючи об'єкт оцінювання. Саме тому в разі оцінювання вартості цілісного майнового комплексу підприємства оцінки, здобуті такими методами, доцільно зіставляти з вартістю підприємства, розрахованою за методом капіталізованої вартості.

Метод капіталізованої вартості. В економічній літературі цей метод називають також методом прибутковості, або методом майбутнього чистого грошового потоку. Цей метод доцільно засто­совувати, оцінюючи вартість підприємства як цілісного майнового комплексу, а також корпоративні права підприємства. В основу ме­тоду покладено тезу про те, що інвестор, вкладаючи капітал у купів­лю підприємства, насамперед має на меті отримати стабільні доходи.

Коли під час оцінювання санаційної спроможності підприємс­тва з'ясується, що його ліквідаційна вартість вища за капіталізо­вану вартість, то для власників найдоцільнішим рішенням буде ліквідація суб'єкта господарювання.

10.3. Проведення інвентаризації

Головна мета інвентаризації - визначити наявність і стан майна за дани­ми бухгалтерського обліку, урегулювати інвентаризаційні різ­ниці та відбити результати інвентаризації в передавальному (розподільному) балансі.

Отже, з допомогою інвентаризації встановлюється наявність основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, цінних паперів, грошових коштів та документів, ви­значаються обсяги незавершеного виробництва в натурі і переві­ряється їх відповідність даним бухгалтерського обліку.

Об'єкти, які не взято на облік і виявлено під час інвентаризації, мають бути оцінені відповідно до сучасної вартості відтворення, а знос визначено за дійсним технічним станом об'єктів з оформ­ленням відомостей про оцінювання та знос відповіднішії актами.

Аудиторська перевірка фінансової звітності має на меті підтвер­дити достовірність даних, відбитих у бухгалтерській звітності.

Вартість корпоративних прав оцінюється, якщо потрібно:

1) оцінити вартість довгострокових фінансових вкладень під­приємства, майно якого оцінюється;

2) оцінити вартість чистих активів підприємства, тобто вар­тість підприємства в цілому;

3) визначити вартість майна, що пропонується як внесок до статутного фонду новоствореного підприємства;

4) видати кредит під заставу корпоративних прав.