Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V_Rinok_finansovih_poslug_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

11.3 Національна депозитарна система

Для забез­печення функціонування єдиної системи обліку та обігу цінних паперів в сучасних умовах розвитку ринку фінансових послуг створено депозитарні системи.

Депозитарна система являє собою сукупність організацій, які здійснюють облік власників, зберігання та електронних обіг цінних паперів.

Законодавство про депозитарну систему України складається із Закону „Про Національну депо­зитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” та інших законодавчих актів України. Перелік цінних паперів, що обслуговуються Національною депозитарною систе­мою, встановлює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Основні послуги вказаної системи пов’язані із здійсненням депозитарної діяльності.

Депозитарна діяльність - надання послуг щодо зберігання цінних паперів незалежно від форми їх випуску, відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, обслуговування операцій на цих рахунках (включаючи кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів) та обслуговування операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів.

Кліринг - отримання, звірка та поточне оновлення інформації, підготовка бухгалтерських та облікових документів, необхідних для виконання угод щодо цінних паперів, визначення взаємних зобов`язань, що передбачає взаємозалік, забезпечення та гарантування розрахунків за угодами щодо цінних паперів.

Сферою діяльності Національної депозитарної системи є:

  • стандартизація обліку цінних паперів згідно з міжна­родними стандартами;

  • уніфікація документообігу щодо операцій із цінними паперами і нумерація цінних паперів, випущених в Україні, згідно з міжнародними стандартами;

  • відповідальне зберігання всіх видів цінних паперів як у документарній, так і бездокументарній формах;

  • реальна поставка чи переміщення з рахунку у цінних паперах з одночасною оплатою грошових коштів відповідно до розпоряджень клієнтів;

  • регламентація та обслуговування механізмів позики та застави для цінних паперів, що беруться на обслугову­вання системою.

Учасники депозитарної системи здійснюють такі види діяльності:

- зберігання і обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах;

- операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів;

- кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів;

- ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Основною ланкою депозитарної системи є депозитарій цінних паперів.

Депозитарій цінних паперів (депозитарій) - юридична особа, яка провадить виключно депозитарну діяльність та може здійснювати кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Національна депозитарна система складається з двох рівнів.

Нижній рівень - це зберігачі, які ведуть розрахунки власників цінних паперів, та реєстратори власників іменних цінних паперів.

Зберігач - комерційний банк або торговець цінними паперами, який має дозвіл на зберігання та обслуговування обігу цінних паперів і операцій емітента з цінними паперами на рахунках у цінних паперах як щодо тих цінних паперів, що належать йому, так і тих, які він зберігає згідно з договором про відкриття рахунку в цінних паперах; при цьому зберігач не може вести реєстр власників цінних паперів, щодо яких він здійснює угоди.

Реєстратор - юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, який одержав у встановленому порядку дозвіл на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Верхній рівень - це Національний депозитарій України і депозитарії, що ведуть розрахунки для зберігачів та здійснюють кліринг і розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Реєстратори обслуговують операції з цінними паперами, що знаходяться в обігу в документарній формі, тобто у вигляді сертифікатів цінних паперів, що містить реквізити відповідного виду цінних паперів певної емісії, дані про кількість цінних паперів та засвідчує сукупність прав, наданих цими цінними паперами. Дані про власників цінних паперів заносяться в спеціальний реєстр, складений на певну дату. Перехід права власності на цінні папери здійснюється шляхом внесення відповідних змін в реєстр власників цінних паперів.

Зберігачі обслуговують операції з цінними паперами, які знаходяться в обігу в бездокументарній (електронній) формі, що обліковуються на рахунках у цінних паперах зберігача.

Рахунки у цінних паперах - рахунки, що ведуться зберігачами для власників цінних паперів та депозитаріями для зберігачів щодо обслуговування операцій з цінними паперами.

Перехід права власності на цінні папери здійснюється шляхом облікового запису на відповідних рахунках. За своєю структурою й особливістю функціонування депозитарна система згадує банківську.

У випадку коли господарюючи суб’єкти укладають угоду про перехід власності на цінні папери, що випущені в бездокументарній формі, зберігач здійснює обліковий запис і переводить цінні папери з рахунку одного власника на рахунок іншого, якщо обидва суб’єкти господарської діяльності мають рахунки у цінних паперах у того ж самого зберігача.

У випадку, коли господарюючи суб’єкти мають рахунки у цінних паперів у різних зберігачів, операція по переходу права власності на такі цінні папери здійснюється з використанням депозитарію верхнього рівня. Кожен зберігач має кореспондентські рахунки у депозитарії верхнього рівня, і переміщення цінних паперів з рахунку власника у одного зберігача на рахунок в іншому здійснюється шляхом відповідного запису на кореспондентських рахунках у депозитарії верхнього рівня (рис. 11.2).

Існують ситуації, коли цінні папери, що випущені в документарній формі зараховуються на рахунок у цінних паперах зберігача (знерухомлюються).

Знерухомлення цінних паперів - переведення цінних паперів, випущених у документарній формі, у бездокументарну форму шляхом депонування сертифікатів у сховищах зберігача цінних паперів та/або депозитарію з метою забезпечення подальшого їх обігу у вигляді облікових записів на рахунках зберігача цінних паперів та/або депозитарію.

Знерухомлення може здійснюватись, якщо при переході права власності один з учасників має рахунок у цінних паперах й бажає отримати їх у бездокументарній формі. Також власник цінних паперів, що знаходяться в документарній формі може провести їх знерухомлення для забезпечення більш прискоренного обігу цінних паперів.

Рис. 11.2 – Схема переходу права власності на цінні папери

При знерухомленні цінних паперів реєстратор в якості власника відзначених активів вказує депозитарій верхнього рівня, який відображається як номінальний утримувач, після чого цінні папери зараховуються на рахунок безпосереднього їх власника у конкретного зберігача.

Номінальний утримувач - депозитарій або зберігач цінних паперів, зареєстрований у реєстрі власників іменних цінних паперів як юридична особа, якій ці цінні папери передано за дорученням та в інтересах власників цінних паперів для здійснення операцій у Національній депозитарній системі.

Відповідно до Закону України „Про Національну депо­зитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” для забезпечення функціонування єдиної системи депозитарного обліку у формі відкритого акціонерного товариства створюється Національний депозитарій, який є депозитарієм верхнього рівня. До компетенції Національного депозитарію належить:

- стандартизація депозитарного обліку відповідно до міжнародних норм;

- стандартизація документообігу щодо операцій з цінними паперами і нумерація (кодифікація) цінних паперів, випущених в Україні, відповідно до міжнародних норм;

- встановлення відносин і налагодження постійної взаємодії з депозитарними установами інших країн, укладання як двосторонніх, так і багатосторонніх угод про пряме членство або кореспондентські відносини для обслуговування міжнародних операцій з цінними паперами учасників Національної депозитарної системи, контроль за їх кореспондентськими відносинами з депозитарними установами інших країн.

Порядок здійснення грошових розрахунків за операціями з цінними паперами у Національному депозитарії встановлюється Національним банком України за погодженням з Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

В сучасних умовах роль депозитарію верхнього рівня в Україні виконує „Міжрегіональний фондовий союз” (МФС), який було створено в червні 1996 р. Основними клієнтами депозитарію МФС є емітенти цінних паперів (акцій, облігацій, інвестиційних сертифікатів тощо), зберігачі (комерційні банки та торговці цінними паперами) та реєстратори. На сьогоднішній день МФС займає майже 100% ринку депозитарних послуг щодо обслуговування електронного обігу цінних паперів, випущених в бездокументарній формі, або знерухомлених в депозитарії.

Слід відзначити, що депозитарії, зберігачі, реєстратори власників іменних цінних паперів відносяться до прямих учасників депозитарної системи, а організатори торгівлі цінними паперами, банки, торговці цінними паперами та емітенти – до опосередкованих.

Обслуговування обігу державних цінних паперів, у тому числі депозитарну діяльність щодо цих паперів, здійснює Національний банк України. Особливості здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку спільно з Національним банком України.