Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 4. Розгляд судом справ про розірвання шлюбу.

Рекомендована кількість годин - 2.

Питання до теми:

                1. Загальні положення про припинення шлюбу.

                2. Підвідомчість справ про розірвання шлюбу.

                3. Процесуальні особливості розгляду судом справ про розірвання шлюбу.

                4. Відмінність розірвання шлюбу від визнання його недійсним. Задача № 1.

Родіонов В.М пред'явив позов до Родіонової О.В. про розірвання шлюбу і розподіл спільного майна подружжя. У судовому засіданні позивач заявив клопотання про зупинення провадження у справі для того, щоб дати можливість сторонам закінчити справу примиренням. Суд задовольнив клопотання позивача. Чи правильно вчинив суд?

Задача № 2.

Іванов та Іванова звернулися до суду з спільною заявою про розі­рвання шлюбу в порядку окремого провадження, посилаючись на те, що вони не: бажають продовжувати шлюбні стосунки, проте мають спільну дитину 2006 року народження. Під час розгляду справи суду стало відомо, що подружжя ще не поділили спільне майно, оскільки в них є спір відносно поділу спільної двокімнатної квартири. Тоді суд, посилаючись на ч. З ст. 235 ЦПК, постановив ухвалу про зали­шення заяви без розгляду і запропонував їм звернутися із вимогою про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження. Чи є можливим розірвання шлюбу в порядку окремого провадження ? Дайте правову оі>;інку діям суду?

Задача № 3.

Павловські з 2008 р, знаходилися у шлюбі, від якого мають дитину. У квітні 2010 р. вони припинили подружні стосунки, а в жовтні 2010 р.

під час вагітності без згоди дружини Павловський звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу, вказуючи на те, що Павловська в період подружнього життя порушувала подружню вірність і, не­зважаючи на попередження, своєї поведінки не змінила, а навпаки, стала зловживати спиртними напоями і її неодноразово приводили додому в нетверезому стані.

Чи має суд право відкрити провадження у справі? Чи зміниться си­туація, якщо з відповідним позовом до суду звернеться Павловська?

Задача № 4.

Коновалов звернувся до суду з позовом до Коновалової про розірван­ня шлюбу. Позовні вимоги він обгрунтував тим, що відповідачка при одруженні приховала свої справжні наміри. Виходячи заміж за пен­сіонера у віці 65 років, вона, жінка 25 років, мала намір закріпитися на його житловій площі, щоб потім розділити квартиру. Він же, пові­ривши її словам, що вона його кохає, погодився на шлюб. Наступно­го ж дня після укладення шлюбу відповідачка стала претендувати на одну кімнату і заявила, що жити з позивачем не має наміру. Дайте правову оцінку ситуації?

Задача № 5.

Громадянин Т звернувся до суду з позовом до своєї дружини про розірвання шлюбу. Позовна заява була подана через два місяці після народження дитини. В позовній заяві громадянин Т зазначив, що він має право на розірвання шлюбу, оскільки дитина не його. В якості доказу просив суд призначити експертизу.

Як повинен вчинити суд?

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНО-ЇІРАВОВІ АКТИ ТА ЛІТЕРАТУРА:

Спеціальна література:

                  1. Антокольская М.В. Лекции по семейному праву. - М.: Юрид. лит., 1988.-374 с.

Вєтрова Н. Припинення шлюбних відносин - можливий підсумок сімейного жита // Адвокатура. - 2005. - №37. - С. 1 і.3. Сафончик О.І. Правове регулювання припинення шлюбу в Україні: Автореф. ... канд. юрид. наук: 12.00.03. - О., 2004.

Судова практика:

1. Про практику застосування судами законодавства при розгля­ді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя: постанова Пленуму ВерховногоСуду України від21. 12.2007року№ 11 //Вісник Верховного Суду України. - 2008. - № 1. - С. 5,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]