Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 10. Процесуальні особливості розгляду судом справ про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи.

Рекомендована кількість годин - 2,

Питання до теми:

                1. Загальні положення про право особи на захист честі, гідності та ділової репутації.

                2. Склад осіб, що беруть участь у справі, та особливості судового до­казування у справах про захист честі, гідності та ділової репутації.

                3. Відшкодування шкоди у справах про захист честі, гідності та ді­лової репутації.

                4. Застосування судом спеціальних способів захисту честі, гідності

та ділової репутації.

Задача № 1.

Громадянин П звернувся до суду з позовом до друкованого ЗМІ про спростування недостовірної інформації, яка була поширена в одній з опублікованих в даному ЗМІ статей. В статті говорилося про те, що під час Великої Вітчизняної Війни дід позивача співробітничав з фашистськими окупантами. Позивач зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності й порочить світлу пам'ять його діда, а також честь та гідність усієї сім'ї. Крім того, позивач просив стягнути з від­повідача 1000 грн. відшкодування моральної шкоди. У своїх запере­ченнях проти позову представник відповідача зазначив, що стаття, про яку зазначає позивач, є лише опублікованим листом одного з чи­тачів до редакції ЗМІ. В цьому розділі, де публікуються такі листи, зазначається, що редакція за зміст листів відповідальності не несе, тому громадянину П необхідно звернутися з позовом до автора лис­та. Крім того, право на захист честі та гідності є правом, що тісно пов'язане з особою, тому з таким позовом може звернутися тільки та особа, про яку була розповсюджена недостовірна інформація, тобто дід позивача, а після його смерті ніякого правонаступництва у цих правовідносинах не виникає. До того ж редакція ЗМІ не може опу­блікувати спростування, оскільки позивач не пред'явив ніяких дока­зів того, що розповсюджена інформація не є правдивою. Чи мав право громадянин П звертатися з відповідним позовом до суду? Визначте коло осіб, які повинні брати участь у цій справі. Яке рішення повинен ухвалити суд?

Задача № 2.

Громадянин В звернувся до суду з позовом до громадянина К про захист честі, гідності та ділової репутації. У позовній заяві позивач зазначив, що відповідач у своєму виступі по телебаченню на одному з місцевих каналів заявив, що громадянин В не є справжнім науков­цем, оскільки його статті не мають жодної наукової цінності. По­зивач вказував на те, що це висловлювання порушує його честь та гідність, а також завдає шкоди діловій репутації позивача як знаного науковця. У своїй позовній заяві позивач просив суд зобов'язати гро­мадянина К публічно вибачитися перед позивачем та спростувати ці відомості таким самим способом, яким вони були розповсюджені. Визначте факти, які входять до предмету доказування у цій справі. Як розподіляються обов 'язки по їх доказуванню та які засоби до­казування можуть бути використані сторонами? Чи підлягають позовні вимоги задоволенню?

Задача № 3.

Громадянин П звернувся до суду з позовом до газети «К» про захист честі, г ідності та ділової репутації. Свої позовні вимоги він обгрун­тував тим, що в одній зі статей без згоди позивача була опублікована інформація про його місце народження, національність та віроспо­відання. Позивач просив стягнути з газети 10000 грн. відшкодування моральної шкоди. Представник відповідача проти позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що вказана інформація відповідає дійсності та була зазначена громадянином П в анкеті при влашту­ванні на роботу, а розповсюдження правдивої інформації не може заподіяти моральної шкоди. Як повинна бути вирішена справа?

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ТА ЛІТЕРАТУРА:

Нормативно-правові акти:

                  1. Про інформацію: Закон України від 2 жовтня 1992 року // ВВР України. - 1992. - № 48. - Ст. 650.

                  2. Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні: За­кон України від 16 листопада 1992 року // ВВР України. - 1993.

  1. № 1. - Ст. 1.

    1. Про телебачення і радіомовлення: Закон України від 2.3 вересня 1997 року.

    2. Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової ін­формації: Закон України від 23 вересня 1997 року // ВВР України.

  2. 1997. -№49.- Ст. 299.

5. Про державну підтримку засобів масової інформації та соціаль­ний захист журналістів: Закон України від 23 вересня 1997 року // ВВР України. - 1997. - № 50 - Ст. 302.

Спеціальна література:

  1. Батурин Ю. Зашита чести и достоинства по российскому праву: ситуативная матрица // Законодательство и практика средств мас- совой информации. - 1997. -№ 12. - С. 4-9.

  2. Домбровський І.П. Розгляд судами справ за позовами до засобів масової інформації про захист честі, гідності й ділової репута­ції та компенсацію моральної шкоди // Вісник Верховного Суду України.- 1998.-№2.

  3. Жуковська О. Право на свободу слова та інформації в українсько­му законодавстві та судовій практиці II Свобода висловлювань і приватність. - 2002. - № 2. - С. 4-12.

  4. Кириченко І. Чи можна, захищаючи честь, не втратити гідність? // Юридичний журнал. - 2006. - № 12.

  5. Костенко Л. Правові особливості процедури спростування інфор­мації в друкованих ЗМІ // Юридичний журнал. - 2008. - № 1.

  6. Луспеник Д.Д. Застосування статті 10 конвенції про захист прав і основних свобод людини при розгляді судами цивільних справ про захист честі, гідності і лілової репутації // Вісник Академії правових наук України. - 2002. - № 4(31). - С. 106-111.

  7. Луспеник Д.Д. Практика вирішення судами справ про захист чес­ті, гідності та ділової репутації: проблемні питання та шляхи їх вирішення (за матеріалами узагальнення судової практики судів Харківської області) // Адвокат. - 2003. - № 5. - С. 45-48.

  8. Луспеник Д.Д. Розмежування оціночних суджень та тверджень про факти при розгляді справ про захист честі, гідності та ділової репутації // Право України. - 2003. - № 12. •- С. 57-59.

  9. Луспеник Д.Д. Новий Цивільний кодекс України. Спеціальні спо­соби захисту гідності, честі та ділової репутації за новим ЦК: тео­ретичні та практичні аспекти // Адвокат. - 2004. -- № 2. - С. 18-21.

  10. Луспеник Д.Д. Застосування новел ЦК і ЦПК України в судовій практиці. Серія «Судова практика». - Харків: Харків юридич­ний, 2005.-432с.

Судова практика:

    1. Рішення Конституційного Суду України від ЗО жовтня .! 997 року у справі щодо офіційного тлумачення статей 3, 23, 31, 47, 48 Закону України «Про інформацію» та статті 12 Закону України «Про про­куратуру» (справа К.Г.Устименка) іі Офіційний вісник України. - 1997. -№ 46. - С. 126.

    2. Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізич­ної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи: постанова Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 рою/ № 1 // Вісник Верховного Суду України. -- 2009. - № 3. - С. 7.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]