Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab 1-13.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.82 Mб
Скачать

Контрольні питання.

  1. В чому полягає явище дифракції, коли воно спостерігається?

  2. Назвіть методи розрахунку дифракційної картини.

  3. Сформулюйте принцип Гюйгенса – Френеля.

  4. В чому полягає метод зон Френеля? Коли він застосовується?

  5. Як розраховують дифракційну картину на щілині?

6. Як змінюється дифракційна картина при зміні ширини щілини?

Y

I0

O

sin

Мал.2

am

E

m

l0

Щ

лазер

Мал.1

лазер

Щ

Ф

О

О'

A

Мал.3

Лабораторна робота № 12

ВИВЧЕННЯ ПОЛЯРИЗАЦІЇ СВІТЛА

Прилади і матеріали: чотири поляроїди, стопа Столєтова, дзеркало діелектричне, фотоелементи, мікроамперметр, кристал ісландського шпату, штатив, плівка.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

1.Поляризація світла і закон Малюса

Світлові хвилі, що їх випромінюють різні джерела світла, мають електромагнітну природу і є поперечними хвилями. При взаємодії світла з речовиною змінне електричне поле впливає на електрони атомів і молекул речовини, тоді як вплив магнітного поля на заряджені частинки невеликий. Тому в процесі поширення світла головну роль відіграє вектор напруженості електричного поля. Світло, в якому коливання вектора Е відбувається в усіх напрямках, перпендикулярних до променя, називається природним.

Світлові хвилі, в яких поперечні коливання електричного вектора відбуваються в одній площині, називаються плоскополяризованими. Площина, в якій відбувається коливання електричного вектора називається площиною поляризації.

Для аналізу поляризації світла застосовують пристрої (аналізатори), які являють собою поляризатори - поляроїди. Якщо взяти два поляроїди (Мал.1): перший поляроїд Р - поляризатор, з нього виходить плоскополяризоване світло (вектор Е коливається вздовж напрямку РР), другий поляроїд А - аналізатор ( коливання Е вздовж напрямку АА), то по закону Малюса інтенсивність світла І2, яке проходить через аналізатор, пропорційна квадрату косинуса кута між площинами поляризатора і аналізатора (РР і АА):

I2 = I1cos2 = 0,5I0cos2 (1)

де І0 - інтенсивність природного світла,

І1 - інтенсивність світла, що виходить з поляризатора,

І2 - інтенсивність світла, що виходить з аналізатора.

S

I0

Р

Р

I1

A

A

I2

ФР

мкА

Мал.1

Закон Малюса легко виводиться, виходячи з властивості поляризатора повністю пропускати хвилі, в яких вектор Е співпадає з площиною поляризатора та повністю затримується, якщо Е перпендикулярний до площини поляризатора.

Якщо площина аналізатора і поляризатора перпендикулярні (==900), то говорять, що поляризатор і аналізатор схрещені (встановлені на гасіння світла). Коли ж =00, то інтенсивність світла, що проходить через поляроїди, буде максимальною. Для будь-якого іншого кута  інтенсивність світла буде визначатись згідно (1).

Формула (1) дійсна тільки для ідеальних поляроїдів. Речовина реальних поляроїдів поглинає деяку частину світла. Тоді формула (1) буде мати вигляд:

I2 = 0,5K1K2I0cos2 (2)

де К1 і К2 - коефіцієнти поглинання в речовинах поляризатора і аналізатора, як правило, К1 і К2  1

I1` = 0,5K1I0 (3)

I2 = K2I1cos2 (4)

З формул Френеля, що описують заломлення і відбивання плоскополяризованого світла від діелектрика, слідує, що при умові, коли відбитий і заломлений промені перпендикулярні (+ = 900) у відбитому світлі повністю відсутні коливання вектора Е в площині падіння променя, тобто відбите світло є повністю поляризованим у площині, перпендикулярній площині падіння (Мал.2).

n

Мал.2

Це явище пояснюється взаємодією первинної світлової хвилі з електронами речовини і створенням вторинної хвилі електронами, що коливаються (диполями).

В напрямку вісі диполя інтенсивність випромінювання дорівнює нулю, в перпендикулярному - максимальна. Якщо заломлений і відбитий промені складають кут + = 900, то у відбитому промені будуть повністю відсутні коливання вектора Е, що відбуваються в площині падіння.

У відбитому промені коливання вектора Е будуть відбуватись тільки в площині, перпендикулярній малюнку (ці коливання показані крапками),тобто відбитий промінь при певному куті падіння буде повністю поляризований. Кут  називається кутом повної поляризації або кутом Брюстера, який можна одержати з закону заломлення світла:

= (5)

де n - коефіцієнт заломлення діелектрика,

nc - коефіцієнт заломлення середовища, в якому розміщений цей діелектрик.

Заломлений промінь буде частково поляризований. Для повної поляризації його пропускають через декілька плоскопаралельних пластинок діелектрика, наприклад, скляних (стопа Столєтова).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]