Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ. РОБОТИ А4, №1 - №14.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.95 Mб
Скачать

Мал.1. Схеми перевірки технічного стану і регулювання електромагнітних переривників струму вказівників поворотів типу рс57,рс57-в

а)- РС-57В; б)- РС-57;

1-регулювальний гвинт, 2-струна, 3-резистор, 4-планка.

Регулювання електромагнітного переривника струму вказівника повороту відбувається при зарядженій акумуляторній батареї.

Перед регулюванням необхідно перевірити відповідність потужності лампи даним, що вказується заводом-виготовлячем автомобілів.

Вмикають коло живлення і вмикач поворотів.

Спостерігаючи за миганням ламп, обережно, в незначних межах повертають викруткою регулювальний гвинт, змінюючи частоту мигання ламп. Для збільшення частоти мигання гвинт необхідно вкручувати, а для зменшення викручувати. Частота мигання ламп повинна бути в межах від 60 до 120 періодів за хв.

При не узгодженій дії контрольні лампи повороту в РС-57 треба методом підгинання планки до якої дотикається пружна частина рухомого контакту усунути цей недолік.

При працюючому вказівнику повороту від’єднують одну з ламп повороту і спостерігають за зміною мигання сигнальних і контрольних ламп, після чого роблять свої висновки про роботу РС-57 і РС-57 В.

5. Перевірка і регулювання контактно-транзисторних переривників струму вказівника повороту типу рс-950. (Мал. 2 та 3).

Мал.2. Схема контактно-транзисторних переривників струму показчиків повороту рс-950 та рс-951.

5.1. Зняти кришку переривника і зовнішнім оглядом визначити стан обмоток, контактів реле та інших приладів.

Руйнування ізоляції обмоток реле 2 і 3 (Мал.2.) або обмоток геконів 2, 3 і 4 (Мал.3.) вмикання сигнальних та контрольних ламп тягача та причепа виникає внаслідок перегріву їх значною силою струму при замиканні на корпус в колі сигнальних ламп, а також при завишеній напрузі генератора або збільшенні зазору між якорьком та сердечником реле. В такому випадку обидві обмотки з’єднуються між собою і при вмиканні повороту „мигають” всі лампи вказівників повороту, вказівник повороту працює в режимі аварійної сигналізації. Така несправність визначається візуально або омметром. Обмотки із зруйнованою ізоляцією перемотують. Якщо не мають можливості замінити обмотки, то відпаюють їх кінці від клеми «ПБ», «ЛБ», «ПТ», «ЛТ», «ПП», «ЛП», «ЛЗ», «ПЗ» див. мал.3., і з’єднають клему «ПБ» з клемами «ПТ», «ПП», та «ПЗ», а клему «ЛБ» з’єднують з клемами «ЛТ», «ЛП», «ЛЗ». Таким чином буде відновлено працездатність переривника, але не будуть працювати при цьому контрольні лампи на щитку приладів.

Мал.3. Схема контактно-транзисторного переривника струму показчика повороту

РС-950-И.

Для роботи контрольних ламп необхідно з’єднати клеми «КТ» і «КП», з клемою П переривника типу РС 950-И.

Стан напівпровідникових приладів перевіряється омметром та загально відомою методикою.

Окислення контактів реле приводить до того , що лампи горять неповним розжаренням. При великому окисленні контактів реле 1 (Мал.2.) не буде вмикатися реле 2 і 3, а також геркони 2, 3, 4 (див. Мал.3.) і контрольні лампи не горітимуть .

Якщо перегорить одна з сигнальних ламп вказівників повороту, то не буде працювати контрольна лампа на щитку приладів.

Перевірку переривників струму вказівників повороту здійснюють згідно схеми (Мал.4.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]