Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ. РОБОТИ А4, №1 - №14.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.95 Mб
Скачать

Мал. 1. Схема перевірки рівня електроліту

6.Вимірювання густини електроліту (Мал.2). Густину електроліту вимірюють денсиметром, так як він має меншу похибку вимірювань ніж густиномір.

Допускається відхилення густини електроліту в акумуляторах однієї.

батареї не більше як на 10 гр/см3. (0,01 гр/см3). При більшому відхилені.

батарею треба зарядити.

Для визначення температурної поправки необхідно виміряти

температуру електроліту.

Мал. 2. Схема вимірювання густини електроліту

  1. Визначення ступеня розряду акумуляторів та акумуляторних батарей.

Відомо, що зменшення густини електроліту на 10 кг/м3 по відношенні до густини повністю зарядженого акумулятора відповідає розряду акумулятора приблизно на 6 %.

Ступінь розряду батареї визначається по ступеню розрядки акумулятора, що має саму низьку густину електроліту.

  1. Визначення ЕРС акумуляторів по густині і вольтметром Е.Р.С. акумулятора визначається згідно рівняння:

E=0,84+γ25

Величину ЕРС з достатньою точністю можна визначити вольтметром без навантаження, так як:

Uб = Eб - Iб х Rб

Uб- напруга вольтметра;

Iб- сила сруму, що споживає вольтметр;

Rб- внутрішній опір.

Враховуючи те, що величини Iб та Rб малі, то практично величинами Iб, Rб нехтують і вольтметр буде показувати Е , тобто Uб=Eб

Якщо Uб=Eб, то степінь розрядки, підрахована по густині відповідають дійсному значенню. Якщо Uб=0В, то в акумуляторі має місце повне коротке замикання пластин, або обрив в колі. Якщо Uб значно менше Е (наприклад, Uб=0,5…1,5В), то в акумуляторі часткове замикання пластин(електродів). Якщо Uб більше E то в акумуляторі сульфатовані пластини або відстоявся електроліт.

В батареях з закритими міжелементними зєднувальним пластинами вимірюється ЕРС всієї батареї, а по густині ЕРС підраховується як сума ЕРС всіх акумуляторів. Якщо Uб=0В, то в колі одного або кількох акумуляторів є обрив.

Якщо Uб=10В, то в одному акумуляторі повне або в кількох – часткове коротке замикання.

  1. Вимірювання напруги під навантаження (Мал.3).

Напруга кожного акумулятора під час навантаженням, близьким до стартерного вимірюється акумуляторним пробником Е-108 або навантажувальною вилкою ЛЕ – 2. Пробник Е-107 застосовують для перевірки акумуляторних батарей ємністю від 45 і до 190а год.

Мал.3. Схема вимірювання напруги акумулятора під наван­таженням пробником е-108

При перевірці акумуляторів ємністю 45…100А год. Необхідно з допомогою гайкі 1 підєднати резистор R1. Якщо акумулятор 100 – 145Агод., то гайкою 2 підєднують два резистора R2 і R3, зєднанні між собою паралельно. Якщо ємність акумулятора 145…190Агод., то підєднуються гайками 1, 2 паралельно резистори R1, R2, R3.

Всі три резистори по 0,011 Ом.

На дуже окислених виводах акумуляторів для надійного контакту з контактними ніжками пробника необхідно зробити царапини. Час ввімкнення стан пробника Е 108 або навантажувальної твилки повинен бути не більше 5с. У справного акумулятора і повністю зарядженого в кінці 5с при перевірці навантажувальною вилкою ЛЕ – 2 не менше 1,7В.

Напруги акумуляторів батареї не повинні відрізнятись між собою понад 0,1В.

При перевірці батареї з закритим міжелементними перемичками з допомогою пробника Е107(Мал.4) необхідно закрутити контактну гайку 1. Потім вістря контактної ніжки надійно притискують до додатньої вивідної клеми батареї, а контактними штирем 2 дотикнутись до вивідної клеми “-“. Батарея, напруга якої буде менше 8-9В, до експлуатації не придатна і повина заряджатись або ремонтуватись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]