Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистрам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

Розділ 4 організація захисту магістерської роботи

Кафедра здійснює контроль за виконанням МР у вигляді атестації, яка складається з трьох етапів. Строки атестацій визначені графіком навчального процесу і затверджуються на засіданні кафедри.

І етап атестації відбувається у 3 декаді листопаду і ступінь готовності магістерської роботи у студента повинна складати 25-30%, під час першого контролю студент подає підписаний керівником календарний план виконання роботи;

II етап атестації відбувається наприкінці березня - готовність роботи повинна складати 60-70%;

ІІІ етап атестації відбувається у 2 декаді травня, готовність роботи - 100%

За тиждень до захисту відбувається подання повністю готової магістерської роботи з підписами керівника та консультанта, представленням демонстраційних листів, відгуку і рецензії.

До захисту МР допускаються студенти, що успішно виконали весь обсяг навчальної роботи, передбачений навчальним планом. Закінчену, належним чином оформлену МР, виконавець подає науковому керівникові для перевірки і підготовки відгуку на неї.

Підготовка доповіді

Готуючись до захисту МР, студент повинен розробити стислу доповідь щодо основних результатів роботи. Доповідь містить, звичайно, узагальнену інформацію, викладену у вступі й висновках.

Під час доповіді студент має посилатися на графічну частину своєї роботи для більш повного розкриття обсягу проведеного дослідження та представлення отриманих результатів. Наочний матеріал повинен підтримувати лейтмотив доповіді, тобто вони повинні доповнювати один одного.

Поширеною помилкою студентів при підготовці доповіді є застосування значного обсягу цифрової інформації, читання наведеного на плакатах тексту та загально відомої інформації, що захаращує доповідь, не дає можливості членам ДЕК відокремити результати МР, отримані особисто її автором.

У доповіді студенту треба розкрити актуальність обраної теми, дати характеристику об'єкта і предмета дослідження, доповісти про отримані результати, висловити основні висновки і пропозиції, які він сформулював під час дослідження обраної теми.

За рішенням випускової кафедри може проводитися попередній захист МР.

Його мета – здійснення експертної оцінки фахівцями випускової кафедри рівня готовності роботи у відповідності із затвердженими кафедрою критеріями. Така оцінка супроводжується конкретними рекомендаціями по доопрацюванню магістерської роботи. Звіт комісії заслуховується на засіданні кафедри і передбачає оцінку ступеня готовності студентів до захисту магістерських робіт в ДЕК; виявлення осіб, успішне завершення робіт якими знаходиться під загрозою; виявлення типових проблем у ході підготовки магістерських робіт та аналіз причин, що призвели до їх появи; пропозицій щодо прийняття заходів по успішному завершенню МР та їх захисту в ДЕК. Комісію створює завідувач кафедри.

Отримання відгуку керівника

Закінчена МР, підписана студентом і консультантами за розділами, подається науковому керівникові для одержання від нього письмового відгуку (див. дод.В) з оцінкою.

У відгуку відображаються більш значні моменти роботи, досконалість методів дослідження, оригінальність висновків і рекомендацій. Також оцінку отримує якість оформлення і логічне викладення матеріалу. Керівник повинен вказати і на недоліки роботи, лише після цього допускає до захисту (або не допускає із зазначенням причин і недоліків роботи) і виставляє підсумкову оцінку. Однак студент на захисті магістерської роботи перед державною екзаменаційною комісією (ДЕК) може навести аргументовані докази та презентувати роботу так, що оцінка буде вища, або ж при добре якісній виконаній роботі доповідь може бути слабкою, відповіді на питання – не чіткі, а тому й оцінка буде нижчою, ніж оцінка наукового керівника.

Відгук завершується загальною оцінкою МР за системою ECTS.

Магістерська робота і графічний матеріал до неї, підписані автором, разом з письмовим відгуком наукового керівника треба передати на підпис рецензенту, а потім на підпис нормоконтролеру.

Отримання рецензії

Рецензування МР доручається висококваліфікованим фахівцям, що спеціалізуються на розв’язанні споріднених з темою роботи проблем з числа професорсько - викладацького складу та наукових співробітників університету.

Рецензент складає рецензію (див. дод.Д), що містить ґрунтовний аналіз і диференційовану оцінку якості МР. В ній підкреслюються переваги та недоліки роботи, даються загальні висновки та рекомендації щодо використання запропонованих рішень та розробок на підприємстві, або в будь-якому іншому напрямку. У рецензії мають бути відображені такі питання: актуальність теми дослідження; позитивні якості роботи та недоліки -з конкретними посиланнями до тексту роботи; застосування сучасних методів обробки інформації; міра повноти розробки питань і окремих проблем; обґрунтований варіант їх практичного вирішення з визначенням конкретних шляхів удосконалення; самостійність студента у висновках, запропонованих варіантах управлінських рішень; наявність елементів новизни та оригінальності в пропозиціях, реальність їхнього впровадження; практична цінність роботи; загальний висновок про рівень підготовки студента до самостійної роботи, його кваліфікацію.

Рецензент дає оцінку МР за системою ECTS.

Нормоконтроль

Проведення нормоконтролю МР спрямоване на підвищення якості виконання та оформлення МР; на додержання в МР норм та вимог, що встановлені у нормативно-методичних документах кафедри, стандартах вузу та державних стандартах; на підвищення рівня знань студентів з питань стандартизації.

Нормоконтроль МР проводить призначений для цього викладач Криворізького національного університету з виділенням йому відповідного робочого часу. Він ставить свій підпис на МР та на кожному листі ілюстративного матеріалу формату А1. За необхідності результати нормоконтролю можуть виноситися на обговорення кафедри.

Викладач, який проводить нормоконтроль, повинен:

  • керуватися нормативно-методичними документами кафедри, стандартами вузу, державними стандартами;

  • знати положення чинних нормативно-методичних документів зі стандартизації, мати відомості про їх заміну та скасування;

- давати консультації з питань стандартизації;

- проводити аналіз виявлених при нормоконтролі помилок та виносити на засідання кафедри пропозиції щодо їх усунення;

- повертати на доопрацювання МР, якщо в них виявлено порушення вимог стандартів;

- нести відповідальність за правильність та обґрунтування своїх зауважень та пропозицій.

Нормоконтролер має право не підписувати МР, якщо не враховані його зауваження. Студенти, чиї МР не пройшли нормоконтроль до захисту не допускаються.

Подання готової МР на підпис завідуючому кафедрою

Ознайомившись із МР і відгуком керівника, завідувач кафедрою вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному аркуші роботи. У разі невідповідності МР вимогам даних рекомендацій завідувач кафедрою може не допустити студента до захисту, що розглядається на засіданні кафедри за участю керівника. Протокол засідання кафедри подається на затвердження ректору університету. Питання про допуск студента до захисту може бути поставлене і після попередньої доповіді студента про роботу на засіданні кафедри.

Після підпису титульного аркуша, одержання відзиву керівника, рецензії, готову роботу необхідно у твердій палітурці подати для реєстрації на кафедру.

Порядок захисту МР визначається Положенням про організацію навчального процесу. До Державної екзаменаційної комісії треба подати наступні документи:

1 Магістерську роботу;

2 Відгук керівника;

3 Рецензію;

4 Демонстраційні листи (3 листа) та роздатковий матеріал (5 екз.)

До ДЕКу можуть бути направлені й інші матеріали, що характеризують наукову і практичну цінність роботи: публікації, пакети програм та інше.

Розклад роботи ДЕК, узгоджений з головою комісії, затверджує проректор з навчальної роботи і доводить до відома не пізніше ніж за два тижні до початку захисту МР. У ньому повинно бути зазначено дату, час та місце захисту.

Захист МР проходить на відкритих засіданнях ДЕК за участі не менш ніж половини складу комісії при обов’язковій присутності голови ДЕКу.

Студент-магістр готує до захисту доповідь (на 10-12 хвилин ) та ілюстративний матеріал у вигляді таблиць, графіків, креслень (у кількості 3), які висвітлюють результати дослідження, основні висновки, узагальнення та пропозиції. Оформлення ілюстративного матеріалу дозволяється на паперах формату А1 (можливо з використанням комп'ютерної техніки).

Нумерація демонстраційних листів повинна бути наскрізною.

На запитання членів Державної екзаменаційної комісії виконавець роботи повинен відповісти ґрунтовно й вичерпно. Після відповіді на питання заслуховується відгук керівника і рецензія рецензента. МР оцінюється на закритому засіданні Державної екзаменаційної комісії з урахуванням:

- повноти відображення в ній нових досягнень економічної теорії і практики, що досліджується;

- глибини розкриття теми в цілому та окремих частин роботи;

- використання нової спеціальної літератури і фактичних даних підприємства по даному питанню;

- здібності студента узагальнювати дослідження та літературний матеріал, обґрунтувати висновки;

- практичної направленості пропозицій;

- ретельності оформлення роботи;

- чіткості відповіді під час захисту, грамотності та якості відповідей на питання комісії, а також загального теоретичного рівня студента і практичних навичок.

Оцінка оголошується після закритого засідання Державної екзаменаційної комісії. Студент, який не виконав МР до встановленого терміну, або не з'явився на захист без поважних причин, або під час захисту одержав незадовільну оцінку, відраховується з інституту як невстигаючий.

Випускники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, одержують академічну довідку. До повторного захисту МР може бути прийнята через рік (протягом 3-х років після завершення навчання в університеті).

Магістерська робота після захисту передається на зберігання до архіву університету. МР зберігаються протягом 5 років. По закінченні вказаного терміну зберігання експертна комісія, за участю представників кафедри, повинна провести експертизу наукової і практичної цінності документальних матеріалів і відібрати магістерські роботи на постійне зберігання та на знищення.

МР, які відрізняються високим науковим рівнем, найбільш актуальні за тематикою і які відмічені ДЕК, належать з усіма до них матеріалами до постійного зберігання. З роботами, які зберігаються в архіві можна ознайомитися з дозволу керівництва.