Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
порівняльна педагогіка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
829.95 Кб
Скачать

108

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПОРІВНЯЛЬНА ПЕДАГОГІКА

Навчально-методичний посібник

для студентів вищих педагогічних закладів

Івано-Франківськ, 2012

Посібник для самостійної роботи студентів містить ключові положення порівняльної педагогіки, ознайомлює з основними тенденціями розвитку системи освіти в різних країнах світу, актуальні напрями змін у змісті, формах, методах виховання і навчання, шляхів підвищення ефективності освіти у розвинених країнах світу та в Україні. Посібник спрямований на формування власної педагогічної позиції щодо виховного процесу; формування досвіду самостійного і творчого аналізу та оцінки соціально-педагогічних явищ і ситуацій; формування педагогічного мислення, професійної самосвідомості.

Посібник вміщує тематику індивідуальних навчально-дослідницьких завдань, питання для самопідготовки, тестові завдання, іменний і предметний покажчики. Посібник розрахований на студентів вищих педагогічних навчальних закладів ІV акредитації.

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………………………4

Тематичний план та програма навчального курсу

Тематика

Порівняльна педагогіка” …………………………………………………..… 6

Тема 1. Порівняльна педагогіка як наука ……………………………………….….10

Тема 2. Освітня політика і порівняльно-зіставні методи ………………..…….…. 17

Тема 3. Теоретико-методологічні концепції порівняльної педагогіки …..……….21

Тема 4. Міжнародна взаємодія в освіті: організації та програми ……..………… 28

Тема 5. Дошкільне виховання у різних освітніх системах ……………………….. 34

Тема 6. Світові тенденції розвитку системи середньої і професійної освіти …… 50

Тема 7. Вища освіта в Україні та країнах зарубіжжя: ……………………………..58

стан і перспективи розвитку ……………………………………..………….. 64

Тема 8. Шляхи підвищення ефективності освіти …………………………………. 76

Тема 9. Прогностичні моделі розвитку школи у країнах світу ……………………87

Тематика занять для самостійної роботи студентів

Тематика состійних індивідуальних навчально-дослідницьких

завдань з “Порівняльної педагогіки" ……………………………………….

Питання для самопідготовки з

Порівняльної педагогіки” ………..……………………………………….…

Тестові завдання з навчальної дисципліни

Порівняльної педагогіки” …………………………………………………..

Предметний покажчик …………………………………………………………..…

Іменний покажчик …………………………………………….………….……..…

Перелік літератури для самопідготовки ………………….……………..…

99

Вступ

В умовах розбудови національної системи освіти в Україні та її інтеграції до європейського та світового простору актуальним є аналіз стану та тенденцій розвитку освіти як в Україні, так і у світі. Лише зіставляючи результати цього аналізу, можна запропонувати напрями адекватного розв’язання проблем, які виникають, і прогнозувати найбільш вірогідні шляхи розвитку освіти.

Сучасний напрям підготовки майбутніх педагогів орієнтується на розвиток їхніх творчих сил та здібностей, тому ознайомлення з найкращими надбаннями світової педагогіки у різних країнах світу, усвідомлення тенденцій розвитку світового освітнього простору є важливою ланкою їх професійної підготовки.

Курс “Порівняльна педагогіка” є складовою у системі підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Магістр”. Мета даного курсу – засвоєння майбутніми фахівцями ключових положень і проблематики порівняльної педагогіки, актуальних напрямів змін у змісті, формах, методах виховання і навчання, шляхів підвищення ефективності освіти у розвинених країнах світу та в Україні; формування власної педагогічної позиції щодо виховного процесу; формування досвіду самостійного і творчого аналізу та оцінки соціально-педагогічних явищ і ситуацій; формування педагогічного мислення, професійної самосвідомості.

Основними завданнями курсу є:

- формування професійно-педагогічних знань про порівняльну педагогіку як самостійну педагогічну дисципліну і її місце у системі педагогічних наук;

  • розкриття об’єкта і предмета порівняльної педагогіки, специфіки її понятійно-категоріального апарату;

  • формування орієнтації в теоретико-методологічних концепціях зарубіжної і вітчизняної педагогічної освіти, з’ясування механізмів пізнання педагогічної дійсності;

  • розуміння інформаційно-суспільних змін і основних тенденцій розвитку ланок системи освіти в Україні та світі, різних підходів до організації педагогічного процесу, сучасних поглядів на технології діяльності суб’єктів цього процесу;

  • формування уміння аналізувати проблеми підготовки педагога з точки зору порівняльної педагогіки;

  • формування навичок роботи з педагогічним інструментарієм і його застосування для вивчення освітніх проблем на зламі тисячоліть;

  • розвиток творчого потенціалу магістрів, їх професійного мислення, комунікативних здібностей.

Даний курс грунтується на теорії діяльнісного підходу до навчання і виховання, передбачає оволодіння ефективною технологією педагогічної діяльності, що забезпечує на практиці педагогіку партнерства. Основна увага приділяється з’ясуванню мети, змісту, завдань, етапів формування інституційної бази порівняльної педагогіки, еволюції цілей і методів цієї науки. Підготовка майбутнього педагога до професійної діяльності передбачає ознайомлення з сучасними досягненнями та проблемами, що стосуються всіх рівнів і видів освіти, як первинної підготовки, так і дистанційної освіти та навчання упродовж всього життя.

Програма з курсу “Порівняльна педагогіка” передбачає лекційні і семінарські заняття, а також самостійну роботу в позаурочний час .

При вивченні курсу “Порівняльна педагогіка” теоретичний матеріал повідомляється в основному в лекційному курсі, а розвиток уміння розв'язувати проблемні задачі, формування навичок аналізу матеріалу та експериментування з ним відбувається на семінарських заняттях. Основним методом навчання виступатимуть інтерактивні методи навчання, зокрема, лекції-діалоги. Для забезпечення якісного вивчення педагогіки всі ці форми навчання повинні передбачати певну частку самостійної роботи студентів.

Семінарські заняття зорієнтовані на пріоритет самостійної проблемно-пошукової роботи студентів, вироблення умінь і навичок роботи з науково-педагогічною літературою й періодикою, творче використання теоретичного та практичного досвіду відомих українських вчених-педагогів, вчителів-практиків, соціальних педагогів та ін. Семінарські заняття сприяють формуванню педагогічного світогляду студентів, допомагають їм критично оцінювати й використовувати вітчизняну і світову педагогічну теорію та досвід.

Самостійна робота студентів у аудиторії і вдома (що є обов'язковим елементом вивчення курсу “Порівняльна педагогіка”) дає змогу забезпечити глибоке знання фактичного матеріалу, формувати уміння працювати з літературою, знаходити відповіді на питання, навички творчого самостійного розв’язання завдань у майбутній педагогічній діяльності, а значить, сприяє підвищенню професійної підготовки. У цьому зв’язку велике значення відводиться таким видам самостійної роботи студентів, як індивідуальна самостійна робота на семінарських заняттях, виконання аудиторних контрольних робіт, підготовка до семінарських занять, до іспиту.