Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

1.3. Організація медичного забезпечення корабля 1-го рангу при застосуванні звичайних видів зброї

У штати медичної служби корабля 1 рангу входять хірург, терапевт, лікар-стоматолог, 2 фельдшери, рентгенотехнік, санітарний інструктор і декілька санітарів. Згідно з розкладом, по бойовій тривозі медична служба корабля 1 рангу розгортає, як правило, 2-3 пости медичної допомоги, по яких розподіляється особовий склад медичної служби. Окрім медичного складу до ПМД приписується особовий склад з інших бойових частин і служб.

ПМД-1 зазвичай розгортається в медичному відсіку корабля, де в повсякденних умовах працює медична служба. Тут є приміщення медичного призначення: амбулаторія, приймальня лікаря, операційна з передопераційною, рентгенівський і стоматологічний кабінети, лазарет, ізолятор. На ПМД-1 передбачається надання кваліфікованої медичної допомоги, для чого розгортаються сортувальна, пост санітарної обробки поранених, перев'язувальна, протишокова, операційна, бойовий лазарет, ізолятор.

Інші два ПМД розгортаються в носовій або кормовій частині корабля (наприклад, в кают-компанії офіцерського і старшинського складу або в житлових кубриках). На ПМД-2 зазвичай передбачається надання першої лікарської, а на ПМД-3 - долікарської допомоги.

Під час надходження поранених на ПМД проводиться медичне сортування, його проводить лікар, який визначає характер медичної допомоги і порядок її надання. У сортувальній ПМД поранені розподіляються на такі групи:

  • тяжкопоранені, потребуючі надання першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги;

  • легкопоранені, які після надання медичної допомоги здатні відразу ж повернутися на бойові пости;

  • поранені і хворі, надання медичної допомоги яким в даних умовах може бути відстрочено;

  • агонізуючі.

В першу чергу на ПМД медичну допомогу надають: тяжкопораненим з явищами, загрозливими для життя (по невідкладним показникам), і легкопораненим, які відразу ж можуть повернутися на бойові пости. Для надання тяжко- і легкопораненим першої лікарської допомоги на ПМД створюються лікарські перев'язувальні бригади у складі лікаря і санітара. Роботу кожної бригади забезпечує ланка бойових санітарів-носіїв. Заходи першої лікарської допомоги щодо невідкладних показників на ПМД направлені на зупинку кровотечі, боротьбу з шоком, асфіксією і так далі.

Для надання кваліфікованої хірургічної допомоги комплектується хірургічна бригада, в яку входять хірург, анестезіолог, санітарний інструктор (операційний санітар) і санітар. Роботу бригади забезпечує ланка санітарів-носіїв.

Після надання медичної допомоги тяжкопоранені поступають в бойові лазарети, де їх лікують і готують до подальшої евакуації з корабля. Поранені, яким медична допомога може бути відстрочена, з сортувальної прямують в бойовий лазарет. Тут вони чекають своєї черги в операційну (перев'язувальну) або відразу ж готуються до евакуації з корабля. Якщо евакуація поранених і хворих неможлива, обсяг медичної допомоги на ПМД розширюється до повного.

При ліквідації наслідків застосування супротивником ядерної зброї організація роботи медичної служби корабля 1 рангу істотно змінюється, перерозподіляються її сили і засоби, що обумовлюється великими санітарними втратами, зокрема серед медичного складу, і радіоактивним забрудненням корабля.

Ці зміни полягають в таких діях:

  • відмова від надання кваліфікованої медичної допомоги і зосередження зусиль медичної служби на наданні тільки першої лікарської і долікарської допомоги;

  • розгортання двох ПМД, один з яких призначається для важкопоранених і поранених середнього ступеня тяжкості (ПМД-1), а інший - для легкопоранених (ПМД-2);

  • медична допомога пораненим надається по черзі — на ПМД-1 і ПМД-2;

  • на ПМД-1 додатково розгортається ПСО для тяжкопоранених і поранених середнього ступеня тяжкості, забруднених радіоактивними речовинами.

Всі уражені підрозділяються на два потоки: перший - тяжкопоранені і поранені середнього ступеня тяжкості; другий - легкопоранені. Перший потік прямує на ПМД-1, де концентруються основні сили і засоби медичної служби, формуються фельдшерські і лікарські бригади, які надають відповідно долікарську і першу лікарську допомогу.

Легкопоранені прямують на ПМД-2, де їм надають першу медичну допомогу. Перша лікарська допомога їм буде надана пізніше, після того, як завершиться надання першої лікарської допомоги тяжкопораненим і пораненим середнього ступеня тяжкості.

У зв'язку з можливістю забруднення захисного одягу особового складу відкритих бойових постів радіоактивними речовинами, на верхній палубі (біля люків, які ведуть у внутрішні приміщення) силами хімічної служби розгортається пост зняття захисного одягу (ПЗЗО). На цей пост медична служба виділяє фельдшера для медичного сортування поранених, що поступають.