Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Розділ iiі. Організація медичного забезпечення аварійно-рятувальних і водолазних робіт

3.1. Організаційна структура медичної служби аварійно-рятувальних суден

Рятувальний загін ВМСУ призначений для проведення рятувальних робіт при аваріях на надводних кораблях і підводних човнах при виконанні ними бойових завдань в морі.

До складу рятувального загону входять аварійно-рятувальні судна, надводні кораблі, рятувальні буксири, рятувальні підводні човни, протипожежні, дезактиваційні судна. Очолює загін командир. До складу загону можуть бути введені санітарно-транспортні судна або госпітальні судна, якщо рятувальні роботи на аварійних суднах проводяться у віддалених районах від місця постійного базування флоту.

Силами рятувального загону здійснюються заходи щодо підтримки аварійного (надводного) корабля на плаву, гасіння пожеж на кораблях, проведення дегазації і дезактивації (у певних ситуаціях), витягання з води особового складу і розміщення постраждалих на рятувальних суднах, санітарно-транспортних суднах або на кораблях, що зберегли плавучість, надання постраждалим медичної допомоги.

Пошук аварійних надводних кораблів, літаків, затонулих підводних човнів проводиться черговими пошуковими силами, що складаються з швидкохідних кораблів протичовнової оборони і кораблями інших класів, літаками, вертольотами. Їх основним завданням є виявлення аварійного об'єкту і наведення на нього основних сил рятувального загону.

Особливості рятувальних робіт на морі

Рятувальні роботи на морі повинні проводитися в можливо короткі терміни і в будь-яких навігаційних і метеорологічних умовах. У певних випадках ці роботи можуть проводитися в умовах протидії супротивникові силами і засобами рятувального загону.

Завдання, організаційна структура медичної служби рятувального загону.

Основними завданнями медичної служби рятувального загону є:

  • медичне забезпечення водолазних робіт;

  • оцінка умов розміщення особового складу у відсіках затонулого підводного човна:

  • розробка заходів щодо підтримки умов проживання особового складу у відсіках затонулого підводного човна;

  • медичне забезпечення виходу підводників із затонулого ПЧ;

  • надання медичної допомоги врятованому особовому складу затонулого ПЧ і аварійних надводних кораблів;

  • лікування обпечених, обпалених, переохолоджених, хворих променевою хворобою і специфічними захворюваннями врятованих підводників і водолазів і евакуація їх до лікувальних установ;

  • медична служба рятувального загону формується з особового складу штатної медичної служби кораблів (суден) і військово-морських госпіталів, поліклінік військово-морських баз (медична група рятувального загону). Очолює медичну службу рятувального загону лікар-фізіолог дивізіону аварійно-рятувальних суден.

Медична група має на оснащенні комплект медичного майна для надання хірургічної медичної допомоги. Працює медична група на одному з кораблів, що забезпечують рятувальні заходи.

Організація медичного забезпечення аварійно-рятувальних робіт. Організаційна структура медичної служби аварійно-рятівних суден.

У наданні медичної допомоги постраждалим бере участь медична група рятувального загону, медична служба кораблів, що забезпечують рятувальні роботи.

На кораблях, що забезпечують рятувальні роботи, розгортаються пости медичної допомоги силами і засобами медичної служби.

На рятувальному судні розгортається операційна силами медичної групи рятувального загону і медичної служби корабля.

Для надання медичної допомоги і лікування осіб з явищами декомпресійної хвороби і баротравми легенів використовується декомпресійна камера (барокамера) рятувального судна.

На посту медичної допомоги корабля надається перша лікарська і кваліфікована медична допомога за невідкладними показниками і подальша підготовка до евакуації постраждалих в берегові лікувальні установи.

Різноманітність патологічних станів вимагає диференційного підходу в наданні медичної допомоги постраждалим. Витягнуті з води з явищами переохолодження потребують зігрівання і відновлення фізіологічних функцій організму. Постраждалі з явищами утоплення потребують проведення реанімаційних заходів щодо відновлення дихальної і серцево-судинної функцій організму.

Після здійснення невідкладних медичних заходів постраждалі швидкохідними засобами (кораблями, вертольотами) евакуються до лікувальних установ флоту.

Медичну службу аварійно-рятувального судна очолює начальник медичної служби корабля. У нього в підпорядкуванні є лікар - фізіолог, фельдшер, санітарний інструктор, санітари.