Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Мал. 10 Схема організації медичної роти окремої бригади берегової оборони

    • прийом, реєстрація поранених та хворих (до 250 за добу);

    • ізоляція інфекційних хворих;

    • медичне сортування поранених;

    • тимчасова шпиталізація;

    • надання першої лікарської та кваліфікованої медичної допомоги;

    • лікування легкопоранених (30 ліжок) зі строками видужування 5-10 діб;

    • евакуація поранених та хворих з підрозділів бригади та осередків масових санітарних втрат (до 300 поранених за добу);

    • забезпечення підрозділів бригади медичним майном.

Розділ V. Особливості медичного забезпечення спільних дій сухопутних військ, авіації та військово-морських сил

5.1. Поняття про морські десанти

Успіх в збройній боротьбі досягається спільними узгодженими зусиллями усіх видів озброєних сил — це один з основних принципів військової науки. Одним з найбільш поширених видів бойової діяльності, яка здійснюється спільними зусиллями сухопутних військ, ВМС, авіації і повітряно-десантних військ, є висадка морських десантів.

Десантом_називаєтся передислокація військ по морю, повітрю або суші з подальшою висадкою на території супротивника з метою вирішення певних бойових завдань.

Морський десант — перехід військ морем з подальшою висадкою на території супротивника з метою вирішення певних бойових завдань.

Десант є однією з найбільш складних операцій. Він вимагає для свого успішного здійснення не тільки ретельної і завчасної підготовки, не тільки залучення значних сил і засобів, і відпрацювання їх взаємодії, але і мужності і героїзму особового складу.

За час другої світової війни було проведено більше 400 десантних операцій. Причому, в абсолютній більшості випадків вони були спільними наступальними діями морських, сухопутних і повітряних сил.

Десантні дії радянських озброєних сил у ВВВ зробили значний внесок у перемогу над гітлерівською Німеччиною. Флот здійснив за війну більше ста великих і малих десантів. У десантних діях виявилися високі морально-політичні якості воїнів, їх відданість Батьківщині, вірність військовій присязі.

Прикладом десантних операцій можуть служити десантні дії Ладозької флотилії у липні 1941 року, що надали істотну допомогу в обороні Ленінграда, десант Чорноморського флоту у вересні того ж року під Одесою, Новоросійська морська десантна операція у вересні 1943 року. Десантні операції, що проводилися Тихоокеанським флотом і Амурською флотилією в серпні 1945 року, сприяли швидкому просуванню наших військ до Маньчжурії, розгрому Квантунськой армії.

На думку більшості військових фахівців, морські десантні операції широко використовуватимуться і в майбутньому. Про це свідчить характер сучасної підготовки військово-морських флотів ряду держав.

Залежно від складу сил і характеру поставлених завдань морські десанти підрозділяються на стратегічні, оперативні, тактичні і спеціальні.

Стратегічні десанти - це найбільш великі з морських десантів, які висаджуються з метою вторгнення на територію супротивника і створення другого фронту. Успішне вирішення стратегічним десантом своїх завдань може зробити вплив на результат кампанії і навіть війни в цілому.

До складу стратегічного десанту входять крупні оперативні об'єднання — армія або декілька армій. Прикладом може бути операція англо-американських військ по висадці до Нормандії з метою відкриття другого фронту. Про масштаби операції можна судити по тому, що в ній брало участь 38 дивізій, що мали на озброєнні 5200 танків, 8900 артилерійських комплексів і близько 14000 літаків. Для здійснення десантної операції було залучено 4200 десантних судів, 6 лінійних кораблів, 22 крейсери, 250 тральщиків і 200 кораблів-мисливців за підводними човнами.

Оперативні десанти висаджуються на території супротивника з метою сприяння військам фронту в оточенні і знищенні приморських угрупувань супротивника або для захоплення островів, військово-морських баз, портів і інших важливих об'єктів на морському узбережжі. Склад оперативного десанту: дві механізовані (танкові) бригади з частинами посилення.

Тактичні десанти висаджуються з метою завдання удару в тактичній глибині оборони супротивника для сприяння своїм військам, а також для захоплення невеликих островів і об'єктів на узбережжі супротивника. Склад сил тактичного десанту не перевищує 1-2 механізованих батальйонів.

Спеціальні десанти підрозділяються на розвідувальні і диверсійні. Метою їх є отримання тих або інших даних про супротивника або здійснення диверсійних дій в тилу ворога. До складу цих десантів входить зазвичай невелика група або декілька груп бійців.