Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Мал.7 Схема руху поранених на пмд корабля 1-го рангу при застосуванні супротивником звичайних видів зброї.

Після надання першої медичної допомоги тяжкопоранені і поранені середнього ступеня тяжкості з відкритих бойових постів доставляються на ПЗЗО. Легкопоранені пересуваються на ПЗЗО самостійно.

Для санітарної обробки особового складу корабля і легкопоранених хімічна служба спільно з медичною розгортає ПСО корабля.

Поранених, на ношах після зняття з них на ПЗЗО захисного одягу, перекладають на чисті ноші і доставляють в сортувальну ПМД-1.

У сортувальній ПМД-1 ці поранені підлягають дозиметричному контролю і медичному сортуванню. Уражених, небезпечних для оточуючих, направляють на ПСО ПМД-1 для проведення санітарної обробки.

У сортувальній виділяють тяжкопоранених, таких, що потребують проведення невідкладних заходів, а також поранених, яким медична допомога може бути відстрочена. Перших з них направляють в перев'язувальну для надання першої лікарської допомоги, а других - в бойовий лазарет.

1.4. Організація медичного забезпечення кораблів 2-го рангу

До бойових кораблів 2 рангу відносяться ескадрені міноносці, деякі типи протичовнових, сторожових, ракетних і десантних кораблів.

Медичну службу на кораблі 2 рангу представляють лікар, санітарний інструктор і санітар. Основним завданням медичної служби в бойових умовах є надання першої лікарської допомоги. За сприятливих умов можливе проведення хірургічних втручань.

На кораблях 2 рангу умови для роботи медичної служби складніше, ніж на кораблі 1 рангу. Приміщень медичного призначення тут мало, а їх розміри не дозволяють розгорнути ПМД зі всіма функціональними підрозділами. Так. на кораблі 2 рангу з медичних приміщень є амбулаторія, суміщена з перев'язувальною і аптекою, і лазарет на 2 ліжка.

По бойовій тривозі на кораблі 2 рангу розгортаються два ПМД. ПМД-1 (основний) зазвичай розміщується в приміщеннях медичного призначення, де знаходяться лікар і санітар. ПМД-2 розміщується в кают-компанії старшинського складу або в одному з носових кубриків корабля і є запасним.

На ПМД корабля 2 рангу розгортаються такі функціональні підрозділи: сортувальна, перев'язувальна і бойовий лазарет. Для швидкого розгортання ПМД по бойовій тривозі медична служба забезпечується корабельними комплектами медичного майна. Функціональні підрозділи ПМД обладнані перев'язувальним столом із спеціальним освітленням, електричним стерилізатором, умивальником з гарячою і холодною водою і шафою для зберігання медичного майна.

Перша медична допомога пораненим надається бойовими санітарами на бойових, постах, а також в порядку само- і взаємодопомоги. Поранених і хворих з бойових постів на ПМД транспортують бойові санітари-носії.

В сортувальній ПМД лікар визначає черговість надання медичної допомоги пораненим, а потім надає першу лікарську допомогу. Після цього поранені і хворі направляються в бойовий лазарет ПМД, де їх готують до евакуації.

При застосуванні ядерної зброї бойові санітарні втрати на кораблях 2 рангу можуть бути значними. Медична служба корабля працюватиме в умовах одномоментного надходження великої кількості поранених і хворих і здатна своїми силами надати тільки першу лікарську допомогу за невідкладними показниками.

Надання кваліфікованої хірургічної допомоги на кораблях 2 рангу можливе при посиленні штатної медичної служби хірургічними бригадами з резерву начальника медичної служби військово-морської бази (флоту).