Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

3. Організація медичного забезпечення десанту на переході морем

Медичне забезпечення десанту на переході морем залежить від ряду умов:

  • тривалість переходу морем;

  • віддаленості від свого узбережжя і узбережжя супротивника;

  • можливості виникнення одномоментних масових втрат особового складу десанту, пов'язаних з пошкодженням і загибеллю кораблів;

  • наявність значних сил і засобів медичної служби десантних військ, які знаходяться в згорнутому стані і призначені для роботи на подальшому етапі;

  • неможливості мати медичну службу на кожному кораблі, де можуть з'явитися поранені і труднощі по передачі поранених усередині десантних загонів.

Всі ці умови істотно впливають на організацію медичного забезпечення і обумовлюють своєрідність варіантів лікувально-евакуаційних заходів.

Медичне забезпечення десанту при переході морем покладається на медичну службу сил висадки. У будь-яких умовах переходу медична служба сил висадки повинна забезпечити надання невідкладної першої лікарської допомоги всім пораненим і хворим, їх розміщення в бойових лазаретах і догляд за ними, а також евакуацію до берегових лікувальних установ або на санітарний транспорт при першій нагоді.

Перша медична допомога пораненим і хворим надається бойовими санітарами і санітарами-носіями на бойових постах кораблів і транспорті, санітарами і санітарними інструкторами десантних військ в місцях їх розміщення.

Долікарська і перша лікарська допомога пораненим і хворим при переході морем надається на постах медичної допомоги, розгорнених штатною медичною службою кораблів сил висадки.

Для роботи на ПМД кораблів залучається особовий склад медичної служби десантних військ без використання її медичного майна, призначеного для забезпечення десанту на подальших етапах. Якщо перехід морем триває більше 10-12 годин, то в кожному десантному загоні повинне бути передбачене надання кваліфікованої хірургічної допомоги. Для цієї мети використовуються корабельні хірургічні групи, які розміщуються, як правило, на санітарному транспорті і рятувальних суднах.

Кваліфікована медична допомога може бути забезпечена шляхом евакуації поранених і хворих на швидкохідних евакотранспортних засобах до берегових лікувальних установ. Для евакуації поранених усередині загону можуть бути використані санітарні катери, вертольоти і інші плаваючі засоби.

Разом з організацією і проведенням при переході морем лікувально-евакуаційних заходів велика увага приділяється санітарно-гігієнічному і протиепідемічному забезпеченню. Метою його є створення найбільш сприятливих умов переходу, що забезпечують максимальне збереження боєздатності особового складу десантних військ. Санітарно-гігієнічні заходи при переході морем зводяться до контролю за розміщенням, харчуванням, водопостачанням, вентиляцією приміщень, особистою гігієною військ. Особливе місце займають різні заходи по попередженню морської хвороби (раціональне розміщення, відповідний режим харчування, тренування вестибулярного апарату, застосування з профілактичною метою медикаментозних засобів).

Протиепідемічне забезпечення включає спостереження за особовим складом з метою раннього виявлення інфекційних хворих, їх ізоляцію і проведення дезинфекційних заходів.