Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Мал. 8 Схема руху поранених на пмд корабля 1-го рангу при ліквідації наслідків застосування ядерної зброї Варіанти лікувально - евакуаційних заходів в з'єднанні кораблів.

Залежно від бойової і медичної обстановки, що склалася, рангу корабля або складу групи кораблів можливі різні варіанти надання медичної допомоги.

Флагманський лікар з'єднання на підставі всебічної оцінки обстановки вибирає оптимальний варіант лікувально-евакуаційного забезпечення кораблів. Він ухвалює рішення на надання пораненим і хворим медичної допомоги і евакуації їх з кораблів до лікувальних установ. Своє рішення флагманський лікар доповідає командирові з'єднання та старшому медичному начальникові.

Є декілька основних варіантів організації надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим в з'єднанні кораблів, застосування яких визначається конкретними умовами обстановки.

Мал. 9 Організаційна структура медичної служби з’єднання кораблів 3-го і 4-го рангів.

  1. У випадку, якщо віддаленість і тривалість відриву кораблів від тимчасових або основних пунктів базування незначні, кваліфіковану медичну допомогу пораненим доцільно надавати в лікувальних установах після повернення кораблів в пункт базування.

  2. Поранені, що потребують невідкладної хірургічної допомоги, з кораблів евакуюються до лікувальних установ на швидкохідних транспортних засобах (вертольотах, катерах, гідролітаках). При використанні цього варіанту можливі труднощі, що виникають через несприятливу погоду, обмежений радіус дії деяких транспортних засобів (вертольотів), складності передачі поранених на вертольоти і морські засоби евакуації.

  3. Перед виходом в район ведення бойових дій кораблі завчасно посилюються хірургічними бригадами. Як посилення, можуть бути використані корабельні групи спеціалізованої медичної допомоги, хірургічні групи загону спеціалізованої медичної допомоги або нештатні групи посилення. Перевагою даного варіанту є можливість швидкого надання пораненим кваліфікованої хірургічної допомоги. Проте при плануванні лікувально-евакуаційних заходів щодо цього варіанту слід враховувати складність передачі поранених в морі на кораблі, де організовано надання кваліфікованої хірургічної допомоги, а також небезпеку втрати груп в бою.

  4. Хірургічні бригади доставляються на корабель в рамках бойових дій швидкохідними транспортними засобами. Вони розгортаються на тих кораблях, де є поранені і збереглися умови для надання кваліфікованої медичної допомоги.

  5. Направлення в район бойових дій аварійно-рятувальних суден, посилених медичними групами і суден медичного забезпечення (госпітальних суден, санітарного транспорту, санітарно-транспортних суден). На них, як правило, евакуюють поранених і хворих і надають кваліфіковану медичну допомогу.

  6. Завчасне включення до складу з'єднання, що виконує бойові завдання в морі (конвой, десантні загони), суден медичного забезпечення.

Вибір флагманським лікарем того або іншого варіанту лікувально-евакуаційного забезпечення з'єднання кораблів в морі грунтується на всебічній оцінці бойової і медичної обстановки. Часто медичній службі з'єднання доводиться планувати і здійснювати лікувально-евакуаційні заходи, комбінуючи декілька варіантів одночасно.