Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
726.53 Кб
Скачать

2.4. Організація медичного забезпечення бойових походів пч

Період походу починається з виходу ПЧ в море і закінчується після повернення в пункт базування.

У поході основними методами контролю за станом здоров'я особового складу є повсякденне медичне спостереження і медичний огляд.

Медичному огляду підлягають під час походу не менше 50% чисельності особового складу, зокрема офіцерський склад і особовий склад строкової служби основних спеціальностей.

Скарги на самопочуття лікар запитує через кожних 15 діб плавання у всього особового складу. Дані спостережень дозволяють лікареві оцінювати функціональний стан організму підводників, визначати ступінь стомлення і працездатності.

Особлива увага звертається на офіцерський склад, фахівців енергетичних відсіків і інших фахівців, зайнятих інтенсивною професійною діяльністю.

Рекомендації за висновками медичних спостережень лікар доповідає командирові ПЧ.

Щодня проводиться амбулаторний прийом хворих. Несприятливі впливи на організм підводників призводять до підвищення звертання особового складу по медичну допомогу.

Щодня медична служба організовує видачу особовому складу полівітамінних препаратів.

В період походу медична служба здійснює регулярний контроль параметрів мікроклімату: вимірювання температури повітря через кожних 4 години, відносна вологість і швидкість руху повітря визначається 3-4 рази на добу. Барометричний тиск реєструється постійно.

Контроль за хімічним складом повітря здійснюється медичною службою через кожних 3 години. За допомогою газоаналізатора визначається вміст в повітрі кисню, двоокису вуглецю, оксидів азоту і інших домішок.

Заходи щодо поліпшення газового складу повітря здійснюються по рекомендації лікаря командиром ПЧ (використання засобів регенерації і очищення повітря, перемішування повітря за допомогою систем вентиляції). Система регенерації повітря забезпечує поглинання вуглекислого газу і виділення кисню.

Шкідливі і смердючі домішки, запахи поглинаються спеціальними фільтрами-поглиначами.

Лікарем ПЧ щодня перевіряється повноцінність добового раціону (калорійність, вміст білків, жирів, вуглеводів) розрахунковим методом. Лікар систематично контролює санітарний стан, температурний режим в охолоджувальних камерах, побутових холодильниках, здійснюється суворий контроль за санітарним станом камбуза, дотриманням правил особистої гігієни коком і особами, призначеними для роботи на камбузі. Меню коректується з урахуванням кліматичної зони плавання, ступеня стомлюваності підводників, їх побажань і смаків. Лікар здійснює контроль за доброякісністю і витратою води для пиття, приготування їжі, особистої гігієни. Середньодобова витрата води повинна бути не менше 6-8 літрів на дизель-електричних ПЧ. Зменшення цієї норми допускається в аварійних ситуаціях. Органолептичний контроль за доброякісністю питної води здійснюється не рідше одного разу на тиждень. При підозрі на бактеріальне забруднення або появі серед особового складу кишкових інфекцій проводиться знезараження її розчином пергідроля безпосередньо в цистернах.

Протиепідемічні заходи в поході направлені на попередження виникнення інфекційних захворювань, а у разі появи їх - на швидку ліквідацію.

Інфекційних хворих розміщують в ізоляторі, а за відсутності його - в одній з кают або у відсіку. У відсіках ПЧ проводиться дезинфекція розчином перекису водню.