Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 3 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

Життя і творчість Жерома Жан-Леона (1824-1904)

Французький живописець і скульптор, який прославився картинами досить різноманітного змісту, переважно ж зображують побут античного світу і Сходу. Жан-Леон Жером народився 11 травня 1824 року у родині ювеліра в місті Везуль департаменту Верхньої еони. Початкову художню освіту Жером отримав у рідному місті. У 1841 році приїхав до Парижа, вступив в учні до Полю Делароша, разом з яким відвідав Італію в 1844 році, де старанно займався малюванням і живописом з натури. Перший твір Жерома, що звернули на художника загальну увагу, була виставлена ​​в салоні 1847 картина: "Молоді греки під час півнячого бою" (Люксембурзький музей). За цим полотном пішли картини: "Анакреонт, змушує танцювати Бахуса і Амура" (1848) і "Грецький лупанарії" (1851) - сцена, в якій вже ясно виражалася одна з головних рис багатостороннього таланту живописця, а саме його вміння пом'якшувати спокусливість сюжету суворої обробкою форм і як би холодним ставленням до того, що здатне порушити у глядачеві чуттєвість. Схожа картина двозначна Жана Леона Жерома з'явилася в салоні 1853 під безневинною назвою "Ідилія".

Всі ці відтворення давньогрецької життя, завдяки оригінальності погляду на неї художника і майстерності його техніки, зробила його вождем особливої ​​групи в середовищі французьких живописців - групи так званих "неогрек". Виконана ним в 1855 картина "Вік Августа", з фігурами у натуральну величину, може бути розглянута тільки як невдала екскурсія його в область історичного живопису в строгому сенсі слова. Незрівнянно більший успіх мала картина "Російські солдати-песельнікі" - сцена, написана за етюдів, зробленим під час подорожі Жерома в 1854 році по Росії. Також чудові інші картини художника: високо драматична "Дуель після маскараду" (1857, у зборах живопису герцога Омальского і Ермітажі) і з'явилася після поїздки художника на береги Нілу "Єгипетські рекрути, конвойовані албанськими солдатами в пустелі" (1861). Розділяючи таким чином свою діяльність між Сходом, Заходом і класичної давниною, Жером пожинав, однак, найбільш рясні лаври в області останньої. З неї почерпнуті сюжети для його стали широко відомими картин: "Вбивство Цезаря", "Цар Кандавл показує свою красуню-дружину Гигеса", "Гладіатори в цирку вітають імператора Вітелло", "Фрина перед ареопагом" (1861), "Авгури", " Клеопатра у Цезаря "та деяких інших полотен.

Посиливши цими роботами свою вже і без того гучну популярність, Жером звернувся на деякий час знову до побуту сучасного Сходу і написав, між іншим, картини: "Перевіз бранця по Нілу" (1863), "Турецький м'ясник в Єрусалимі", "Алме", "Робочі на молитві" (1865), "Вежа мечеті Аль-Ессанейн, з виставленими на ній головами страчених беїв" (1866) і "Арнаут, що грають в шахи" (1867); часом він брався також за теми з французької історії, які , наприклад, "Людовік XIV і Мольєр" (1863), "Прийом сіамського посольства Наполеоном" (1865) і "7 грудня 1815 року" (смерть маршала Макдональда). Починаючи з 1870-х років, творча здатність Жерома помітно слабшає, так що за останні десятиліття можна вказати лише на три його твори, цілком гідні набутої ним репутації: "Фрідріх Великий" (1874), "Сіре преосвященство" (1874) і "Мусульманський чернець біля дверей мечеті "(1876). У всіх східних жанрах знаменитого художника вражає витончена і сумлінна передача клімату, місцевості, народних типів і найменших подробиць побутової обстановки, вивчених Жеромом при неодноразовому відвідання Єгипту та Палестини, навпроти того, в картинах живописця класичної давнини ми бачимо не стільки греків і римлян, скільки людей новітнього часу, француженок і французів, які розігрують пікантні сцени в античних костюмах і серед античних аксесуарів. Малюнок у Жерома - бездоганно-правильний і вироблений у всіх подробицях; лист - ретельне, але не вдаються в сухість; колорит - кілька сіруватий, але надзвичайно гармонійний; особливо майстерно володіє художник освітленням. Останнім часом Жером пробував свої сили також у скульптурі. На Паризької Всесвітній виставці 1878 року художник були представлені скульптурні групи: "Гладіатор" і "Анакреон з Бахусом і Амуром". При написанні статті використані матеріали Енциклопедичного словника Брокгауза Ф.А. і Ефрона І.А.