Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 3 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

3 Культурна цінність імпресіонізму

Картини та полотна великих художників епохи імпресіонізму в даний час оцінюються дуже високо і ціни на них на світових аукціонах доходять до декількох сотень тисяч доларів (євро), що явно говорить про світове визнання творінь художників - імпресіоністів. Епоха імпресіонізму стала подальшим кроком в історії розвитку світової культури XIX - XX століття, вона обдарувала нас такими великими майстрами, як Клод Моне («Сніданок на траві», «Бузок на сонці», «Бульвар Капуцинів», «Копиці сіна», «Руанський собор »), Едгар Дега (« Чотирнадцятирічна танцівниця »,« Нічне кафе »,« Абсент »), Едуард Мане (« Сніданок на траві »,« Олімпія »,« Бар у Фолі-Бержер »), Огюст Ренуар (« Жінка, поправляющая капелюх »,« Дівчина в капелюсі з червоними маками »,« Мадам Шарпантье зі своїми дітьми »,« Бал у саду Мулен де ла Галета »,« Купальниці »,« Подружжя Сіслей »,« Сніданок веслярів »,« Ложа »,« Перший виїзд »), Альфред Сіслей (« Канал у море »), Каміль Піссаро (« зорана земля »,« Оперний проїзд »), Поль Сезанн (« Натюрморт з персиками і грушами »), Анрі Тулуз-Лотрек і багато інших. Слід зазначити, що імпресіонізм став етапом, коли стався корінний перелом, який поклав кордон між мистецтвом Нового і Новітнього часу. Він завершує розвиток усього після ренесансного мистецтва, провідним принципом якого було відображення навколишнього світу в зорово достовірних формах самої дійсності, і є початком найбільшого після Ренесансу перевороту в історії образотворчого мистецтва, що заклав основи якісно нового його етапу - мистецтва ХХ століття.

Варто відзначити, що імпресіонізм - це досягла небаченої витонченості мистецтво спостереження реальної дійсності, в якій кожна мить унікальний. Імпресіоністи незмірно розширили можливості образотворчого мистецтва, відкривши світ сонця, світла і повітря, але також красу лондонських туманів, неспокійну атмосферу життя великого міста, розсип його нічних вогнів і ритм невпинного руху.

Висновок

У даній роботі було розглянуто імпресіонізм, як один з напрямків французького мистецтва XIX століття, також були вивчені основні моменти історії створення цього руху, розглянуто найбільш відомі представники художників - імпресіоністів XIX століття і їх великі роботи. У цілому можна сказати, що у французькому мистецтві кінця XIX століття відбулися дуже серйозні зміни. Для багатьох діячів мистецтва реалістичний напрямок перестає бути еталоном, і заперечується саме реалістичне бачення світу. Художники втомилися від вимог об'єктивності та типізації. Народжується нова, суб'єктивна художня реальність. Тепер, важливо не те, як усі бачать світ, а те, як його бачу я, ти бачиш, бачить він. На цій хвилі формується один з напрямків мистецтва - імпресіонізм, який став подальшим кроком у розвитку європейського живопису. До групи імпресіоністів об'єднують тих художників, які брали участь у виставках імпресіоністів в Парижі в 1870-х - 1880-х роках. Це Клод Моне, Едгар Дега, Едуард Мане, Огюст Ренуар, Альфред Сіслей, Анрі Тулуз-Лотрек та інші. Художники писали не в майстерні, а під відкритим небом - на березі річки, в полі, на галявині в лісі. Зображаючи пейзажі і форми за допомогою кольорових крапок, імпресіоністи піддали сумніву міцність і матеріальність оточуючих речей. Вони по-новому підійшли до зображення світу. Головним для них стали трепетне світло, повітря, у який як би занурені фігури людей і предмети. У їхніх картинах почувався вітер, волога після дощу, нагріта сонцем земля. Вони прагнули розглянути і показати дивне багатство кольору в природі. Слід зазначити, що імпресіонізм став останнім великим художнім рухом у Франції XIX століття. Отже, імпресіонізм - це явище нового підходу до живопису, новий погляд, спрага зупинити мить реальному житті, відобразити його в картині надовго. Даний напрямок в мистецтві відкрило очі і художникам, і глядачам на колір і світло в природі, перевернуло рутину академічних чеснот.