Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_TEPLIChNOGO_GOSPODARSTVA.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Вертицильозне в'янення рослин.

Збудники: Verticillium albo-atrum Reinke et Berth., V. dachliae Kleb. Гриби уражають головним чином айстри, жоржини, гвоздику, левкой, герберу, хризантеми та інші. При ураженні рослин міцелій проникає в судини стебла і викликає їх закупорювання, внаслідок чого порушується надходження води і поживних речовин. Зовнішні ознаки уражених рослин такі: притупляється ріст і часто спостерігається загальне жовто-зелене забарвлення рослини, яке просувається знизу вгору; пізніше наступає в'янення і пожовтіння листків, а потім повна загибель рослини. Ці зовнішні ознаки можуть змінюватися в залежності від виду рослини, зокрема, спостерігається розеточне розташування листків, утворення на уражених листках жовтих, червоних або бурих плям, розташованих по краю листка або між жилками, загинання країв листка і всихання листової пластинки. Як правило, якщо рослина не гине, квітки утворюються дрібні, блідого забарвлення, майже не відкриваються. Стебла зовнішньо мають здоровий вигляд, але на поздовжньому розрізі помітне побуріння судин, а на поперечному - концентрично розміщені плями. У вологу погоду на уражених частинах рослин з'являються бурі бархатисті нальоти грибниці і спороношень гриба.

Фузаріозне в'янення рослин.

Збудник - Fusarium oxyporus Schlecht, F. roseum (Link.) Syd. et Hans. Хвороба уражає айстри, гвоздику, жоржини, левкої, хризантеми, цикламени, гладіолуси та ін. Міцелій гриба проникає через кореневу шийку в судини стебла, де спричиняє їх закупорювання, що порушує режим живлення; виділені міцелієм токсичні речовини прискорюють процес в'янення рослин. Уражені рослини буріють; стебло, коренева шийка і корені загнивають і відмирають. Судини всередині стебла також набувають бурого забарвлення. Листки на уражених рослинах одночасно і рівномірно жовтіють, втрачають тургор і в'януть не опадаючи. Уражені тканини набувають бурий або червоно-бурий відтінок. На поверхні уражених органів утворюється спороношення гриба у вигляді рожевих подушечок.

Уражені рослини звичайно гинуть, особливо - молоді рослини навесні або в період бутонізації і цвітіння. Це дуже поширена і небезпечна хвороба при вирощуванні декоративних квіткових рослин у відкритому грунті і теплицях.

Боротьба із хворобами типу в'янення^ 3 профілактичною метою проводять пропарювання ґрунту при температурі 98-100°С. Слід дотримуватися агротехніки вирощування рослин: поливають рослини ранком, після чого добре провітрюють теплиці та парники, не допускаючи високої вологості. Заміна зараженого ґрунту. Вибраковування та знищення хворих рослин. Перед посівом проводять протруювання насіння протягом 10-15 хв. в 0,01% розчині формаліну. Ступінь зараження рослин фузаріозом знижують вапнуванням ґрунтів, а також фосфорно-калійними підживленнями.

Хвороби листків Несправжня борошниста роса квіткових рослин.

Збудники - різні види з родів: Peronospora і Вгетіа. Дана хвороба уражає значну кількість квіткових рослин, для неї характерні такі загальні ознаки. На нижній стороні листків з'являються блідо-сірі або сіро-фіолетові нальоти грибниці із спорами. На верхній стороні листків відповідно в тих же місцях з'являються блідо-зелені, пізніше блідо-жовті, а потім жовто-бурі плями. Уражені листки деформуються. Гриб уражає також і стебла, верхівки з бутонами, які Жовтіють і сильно деформуються. Листки і пагони поступово засихають, хворі рослини припиняють ріст і гинуть.

Несправжньо-борошнисті гриби утворюють на нижній стороні листків велику кількість розгалужених конідієносців, які виходять через про-дихи, на кінцях конідієносців утворюються конідії. Всередині уражених тканин статевим шляхом формуються ооспори. На різних квіткових рослинах трапляються різноманітні види несправжньо-борошнистих грибів, які відрізняються рядом морфологічних ознак.

Боротьба. Дотримання агротехніки вирощування. Обприскування препаратами групи міді (бордоська рідина, купрозан, хлорокис міді, ценеб, альєст).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]