Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_TEPLIChNOGO_GOSPODARSTVA.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Слимаки — Gastropoda

Черевоногі молюски без зовнішньої раковини. Тіло витягнуте, веретеноподібне або циліндричне, довжиною 2-20 см, чорне, темно-сіре, коричневе, червоне. Розрізняють голову, шию, мантію, спинну частину, ногу з підошвою.

Слимаки дуже вологолюбні. Живляться вночі. Багатоїдні. Тривалість життя від 3-5 місяців до 2-3 років.

Шкодять трав'янистим рослинам. Слиз забруднює рослини. Сприяють поширенню вірусних та грибних хвороб.

Боротьба. Знищення бур'янів навколо теплиць. Доріжки посипають залізним купоросом 10 (г/м~), суперфосфатом 5-8 г/м2, сумішшю гашеного вапна та тютюну. Можна використовувати притінюючі принади (куски дощок, цеглини) та харчові принади.

Нематоди - Nematoda

Круглі черви довжиною 0,5-1,3 мм з ниткоподібним, кулеподібним чи веретеноподібним тілом. На головному кінці нематод є колюче-сисний ротовий апарат (стилет), котрим вони проколюють стінки клітин. За стилетом розташований стравохід та трубчастий кишечник. При розвитку нематоди проходять такі стадії яйце, личинка, доросла особина. Життєвий цикл триває від 2 до 4 тижнів. Нематоди, котрі паразитують на рослинах, називаються фітогельмінти. При живленні нематоди виділяють травні ферменти, котрі є токсичними рослин. З допомогою цих ферментів розчиняють оболонки клітин - це часто супроводжується появою напливів, потовщень та деформацій. Через місця живлення нематод в рослину попадаються віруси, бактерії, гриби.

Заселені нематодами рослини є недорозвинутими, з вкороченими міжвузлями, листки на них відмирають. На коренях формуються гали.

Боротьба. За місяць до посадки рослин ґрунт обеззаражують 2% розчином карбатіону чи стерилізують парою. При посадці кореневі системи рослин витримують до 10 хв. у воді, нагрітій до 50 °С.

Рослиноїдні кліщі - Асагіпа

Дрібні членистоногі із класу павукоподібних. У дорослих - чотири пари ніг. Тіло має вигляд суцільного сегменту (не ділиться на частинки). Тут розрізняють гнатосому (ротові частини) та ідіосому - тіло з ходильними кінцівками. Більшість кліщів відкладають яйця, хоч деякі народжують личинок. Розмноження статеве, але у певних умовах може бути партеногенетичне (самки відкладають не запліднені яйця, з яких виходять личинки, які знову перетворюються на самок). Стадії розвитку кліщів - яйце, личинка, німфа, доросла особина.

Рослиноїдні кліщі живляться в основному на нижній стороні листків, обплітаючи їх павутинкою. Листки деформуються, набуваючи мармуропо-дібного забарвлення. У рослин знижується декоративність та урожайність. Деякі кліщі переносять вірусні захворювання.

Боротьба. Знищення бур'янів в теплицях та навколо них. Застосування хижого кліща фітосейулюса в співвідношенні хижак-жертва 1:20 при сильному, 1:50 при середньому та 1:100 при слабому ураженні рослин.

Для обприскування застосовують 0,2% актелік, 0,5 -1,0% колоїдну сірку, 0,15-0,3% тедіонта інші акарициди.

В теплицях шкодять кліщ павутинний звичайний Tetranychus urticae, плоскотілка теплична Brevipalpus obovatus.

Кліщ павутинний звичайний Tetranychus urticae Koch.

Самець до 0,30 мм, світлозелений, тіло видовжене, звужене до кінця. Літня самка зеленувата, зимова самка оранжево-червона довжиною 0,45-0,50 мм.

Зимують запліднені самки у стані діапаузи, вони збираються групами під рослинними рештками, в тріщинах, щілинах. Частина особин у закритому грунті продовжує розвиток і дає до 20 генерацій за рік. Розвиток одного покоління триває 12-20 днів та визначається температурою повітря у теплицях.

Цей вид відноситься до поліфагів - пошкоджує троянди, кали, фікуси, кактуси та ін. декоративні рослини, що вирощуються в теплицях чи оранжереях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]