Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_TEPLIChNOGO_GOSPODARSTVA.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Трояндова попелиця Macrosiphum rosae l.

Попелиці великого розміру, зелені, вусики довгі чорні. хвостик мечеподібний довгий (рис. 51). Зимують яйця на пагонах троянд. Личинки відроджуються весною, після завершення розвитку перетворюються в безкрилих самок. Розмножуються патеногенетично (без запліднення): самки народжують самок. У третьому поколінні появляються крилаті самки, які можуть перелітати на інші рослини. Протягом року в теплицях може давати 10-15 поколінь.

Боротьба. Така ж як з тепличною попелицею.

Трипси — Thysanoptera

Дрібні комахи з видовжено-овальним тілом довжиною 0,5-1,7 мм. Покриви вкриті поперечними зморшками. На тілі, вусиках та кінцівках - щетинки, які покривають усе тіло. На крилах щетинки утворюють бахрому. Ротові органи колюче-сисні.

Рис. 52. Оранжерейний трипс

1 — доросла комаха, 2 —личинка,

З — пошкоджений листок

В теплицях найчастіше розвиваються трипс оранжерейний (рис. 52), тютюновий, драценовий.

З метою зменшення випаровуючої поверхні та транспірації в усіх живців листяних порід з великими простими та складними листочками листову пластину зменшують наполовину.

Боротьба. Знищення бур'янів навколо теплиць і в теплицях. На складах нафталін (1-1,2 кг/100 м3). Перед посадкою цибулини замочують в 0,1% фосфаміді на протязі 20-30 хв.

слини обприскують 0,1% фосфамідом, актеліком, фозалоном, ізатршиім. Для біологічної боротьби використовується хижий кліщ амблісейус.

В період вегетації ро-

ііком, фозалоном, ізатріном. гється хижий кліщ амблісейус.

Кокциди — Соссіпеа

Дрібні, рідше середнього розміру комахи (довжина тіла від 0,2 до 1,5 см). Відрізняються малою рухливістю і своєрідною будовою тіла. Для них характерна добре виражена різниця у будові тіла самців та самок: самки безкрилі, часто з редукованими ногами, вусиками, очами, вкриті восковими виділеннями; самці - крилаті з добре розвиненими ногами, вусиками, очами, але з редукованим ротовим апаратом. Індивідуальний розвиток самців більш складний - вони проходять на 1-2 линьки більше, ніж самки. Деякі види розмножуються статевим шляхом, інші – партеногенетично або, в залежності від умов існування, тим чи іншим способом. Личинки першого віку можуть рухатися (їх називають "бродяжки"), а потім втрачають здатність до пересування, живлячись на одному місці. Самки щитівок та несправжньощитівок, зануривши членистий ротовий апарат в тканини рослин, протягом всього життя залишаються нерухомими. Самці добре літають, розшукуючи самку для парування. У червчиків личинки та самки не втрачають здатності до пересування. Кокциди завдають значної шкоди культурним, декоративним рослинам та деревам, багато з них дуже добре розвивається у закритому грунті.

Щетинистий борошнистий червець Pseudococcus longispinus Geoffr.

У самки тіло овальне, покрите білими порошкоподібними восковими виділеннями. Довжина 2-3,6 мм. По боках тіла розміщено 17 пар воскових ниток, задня пара яких рівна або більша за довжину тіла.

Поліфаг: пошкоджує цитрусові дерева, плющ, виноград, декоративні та тепличні рослини. Самки живородні.

М'яка несправжньощитівка Cossushesperidum L.

Щиток самок плоский, широкоовальний, жовтого або зеленувато-коричневого кольору, 3-4 мм.

Личинка 2 рази линяє і перетворюється в статевозрілу самку. В теплицях утворюється 3-4 покоління протягом року.

Пальмова щитівка Diaspis boisduvalii Sign.

Щиток самок круглий, білий або сіро-білий, діаметром - 1,5-2,2 мм. На ньому помітно залишки двох личиночних шкірок світло-коричневого кольору нашарованих одна на одну. Пошкоджує пальми та інші рослини в теплицях та оранжереях.

Коричнева щитівка Chrysomphalus distiospermi Morg.

Щиток самки круглий, плоский, коричневий або чорно-коричневий, діаметром до 2 мм. Кожна самка відкладає до 150-200 яєць. Поліфаг, який пошкоджує значну кількість тепличних та декоративних рослин.

Личинки розвиваються в травні-червні, серпні, жовтні-листопаді, утворюючи 2-3 покоління у відкритому грунті. В теплицях можуть розвиватися протягом всього року.

Об'єкт внутрішнього карантину.

Боротьба. Для попередження проникнення кокцид в теплиці важливе значення має профілактика.

Для хімічного захисту використовують 0,15% актелік, 0,2% карбофос, 0,05-0,1% амбуш, 0,2% ізатрін.

Біологічна боротьба. Для знищення червеців застосовують хижого жука жук криптолемуса у співвідношенні хижак-жертва 1:50. Проти м'якої несправжньощитівки випускають в теплицях паразита енціртуса, а проти щитівок - цитрусового аспідіотіфага.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]