Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_TEPLIChNOGO_GOSPODARSTVA.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Догляд за молодими рослинами і загартовування

Для успішного росту і розвитку за молодими рослинами необхідно проводити догляд.

Якщо ми провели живцювання хвойних порід зимовими живцями, то починаючи з першого дня, проводять постійно полив при допомозі обприскувача, тобто не поливають субстрат, а тільки зволожуємо хвою. Хвоїнки постійно повинні бути зволожені. Для цього через кожну годину на протязі дня, тривалість 5-10 сек., проводять обприскування хвоїнок - це стосується таких видів і форм як: ялина колюча ф. голуба, ялина канадська ф. конічна, ялина звичайна ф. змієвидна, тис ягідний та інші. Для вирощування туй різних форм, живців, кипарисовиків, а також листяних порід полив достатньо проводити один, два рази в день в залежності від метеорологічних умов).

У період укорінення зелених живців в парниках чи теплицях потрібно підтримувати температуру повітря у межах 25-30°, а вологість -85-95%.

Постійно необхідно проводити провітрювання парників, теплиць -один раз в день, чи раз в декілька днів - в залежності від погодних умов.

Один раз на тиждень необхідно проводити підживлювання (починаючи через тиждень після початку живцювання). Гуматом натрію - 2 ст. ложки на відро води, гумисолом і іншими. Постійно підбілювати ( по мірі змивання дощем) парники, теплиці. В середині серпня на початку вересня необхідно зняти плівку чи рами, з тим, щоб рослини встигли загартуватися і підготуватися до зимування.

Для запобігання витискання рослин з ґрунту морозом на зиму необхідно провести мульчування молодих рослин трачинням, або хвойними гілками. Листя не годиться, тому що заводяться мишовидні гризуни, які шкодять молодим рослинам, а також може пройти випрівання рослин.

Листяні рослини можна висаджувати в шкілки для дорощування після першого року вирощування, а хвойні - необхідно залишати ще на один рік, для того, щоб в них добре розвинулась коренева система.

Для того щоб приживлюваність була високою - особливо хвойних і деяких листяних порід, необхідно проводити живцювання в заглиблених парниках, тепличках.

Шкідники рослин закритого ґрунту

Умови закритого ґрунту (висока вологість та оптимальна для багатьох комах температура повітря) сприяють збільшенню числа генерацій шкідників. В той же час ці ж фактори зменшують стійкість рослин. Крім цього різноманітний видовий склад рослин приводить до розширення кормової спеціалізації шкідників.

Часто при впровадженні в культуру нових рослин разом із ними вносяться нові види шкідливих комах чи кліщів. Таким чином були завезені деякі щитівки та теплична білокрилка. Багато шкідників попадають в теплиці разом із ґрунтовими сумішами. Через фрамуги та кватирки в теплиці попадають імаго пильщиків та метеликів.

Найбільш небезпечними шкідниками закритого ґрунту є нематоди, кліщі, слимаки та деякі комахи.

Під впливом нематод проявляється пригнічення росту та хлороз рослин. Під впливом кліщів погіршується водний обмін, сповільнюються процеси фотосинтезу, зменшується кількість хлорофілу.

Білокрилки, попелиці, щитівки та червчики викликають пожовтіння листків, утворення плям та провокують розвиток сапрофітних грибів котрі розростаються у вигляді чорного нальоту (чернь листків).

За ступенем шкідливості фітофагів, що шкодять у закритому Грунті, ділять на 3 групи:

Постійні види, котрі характеризуються високою чисельністю тавимагають постійної боротьби. До цієї групи відносяться: павутинні кліщі,зелена персикова попелиця, м'яка несправжньощитівка.

Шкідники, котрі можуть давати спалахи масового розвитку припевних умовах? городня совка, бурякова та зелена розанна попелиці.

Види, котрі трапляються рідко і у невеликій кількості. Як правило,ці види не завдають рослинам значної шкоди. Але інколи під впливом тихчи інших факторів відбуваються спалахи розвитку деяких із них. Зокрема,у теплицях, де росте гербера збільшується кількість тепличної білокрилки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]