Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_TEPLIChNOGO_GOSPODARSTVA.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Температурні умови та повітряний режим

Температура має велике значення для росту та розвитку, а також якості квітів. Гвоздика добре росте та цвіте весною та осінню, коли температура в теплиці не перевищує 20°.

Для успішного вирощування гвоздик денну температуру в літні місяці необхідно підтримувати на рівні 20 - 22°С за допомогою вентиляції, притінення, частих поливів, в ночі - 16 - 18°. Зимою температура повітря в денні години повинна бути не нижче 10 - 12°, а вночі +6 - 8°С.

Підживлення гвоздики

Через 2-3 місяці після посадки гвоздики починають регулярно підживляти рослини мінеральними добривами у вигляді сухих та рідких підживлень. Внесення добрив під гвоздику диференціюються за фазами росту та періодом року, а дозу розраховують за даними агрохімічного аналізу. Встановлено, що найбільш сильне використання поживних речовин проходить в періоди вегетаційного росту та бутонізації.

Наряду з агротехнічними методами та регулюванням мікроклімату в теплицях, при управлінні процесами росту та розвитку гвоздики велике значення має застосування біологічно активних препаратів, які стимулюють або пригальмовують життєдіяльність рослин.

Великі перспективи відкривають перед квітникарями використання регуляторів росту. Найбільш ефективні результати для укорінення живців гвоздики дає обробка їх стимуляторами росту. При вирощуванні гвоздики на зріз в середній смузі в осіннє-зимовий період утворюються слабкі, витягнуті квітоноси. Запобігти цьому допомагає синтетичний інгібітор росту - препарат ТУР та ГМК.

Обробка ТУРом складається з поливу ґрунту під рослини 0,7%-ним розчином при нормі розходу 1 м2 або їх обприскуванні 0,5%-ним препаратом до повного змочування. Ця робота проводиться в літнє-осінній період, коли основні пагони мають по 5-7 пар листків. Найкращий період для обробки ко>ли бутони досягають величини 0,5 см. Застосування в цей же час гібереліну з аденіном приводить до покращення якості бутона та попередження розтріскування чашечки.

Застосування препарату ГМК дозволяє обійтись без прищипки рослин, що особливо важливо, оскільки ця операція переважно сприяє розповсюдженню вірусних захворювань. Висаджені та неприщипнуті рослини обприскують 0,05%-ним ГМК в стадії утворення 7-8 пар листків. При цьому стебло стає міцнішим, строки цвітіння прискорюються, йде утворення великої кількості бокових пагонів.

Для зменшення затрат обробку регуляторами росту та отрутохімікатами об'єднують.

Урожай квітів та зберігання зрізаної квіткової продукції

Час цвітіння гвоздики тісно зв'язаний зі строками посадки та прищипки живців, впливу світлового та температурного режиму. Своєчасний перехід пагонів до цвітіння можливий тільки в умовах довгого дня. Тому строки посадки рослин визначають період їх цвітіння, величину річного врожаю квітів та його частку, яка переходить на осіннє-зимові місяці, а також впливають на період розвитку рослин від посадки до цвітіння. Строки цвітіння гвоздики регулюють також прищипуванням пагонів. Способів прищипування є декілька: одноразове, полуторне, подвійне.

Рис. 39. Зрізання гвоздики 1 - зарано; 2 - вчасно; 3 - запізно

Для реалізації квітучу гвоздику зрізають з квітоносом довжиною 40-50 см переважно зранку у фазі напіврозкритого бутона (рис. 39). Квітоноси з квітами в фазі зрізки загортають в папір і відправляють для реалізації, їх можна зберігати, додатково запакувавши в поліетиленові мішки та картонні коробки, при температурі 1 + 0,5°С до 2-4 тижнів. Після чого зрізані рослини ставлять на 3 дні в поживний розчин.

Загальні відомості про захист від хвороб та шкідників Одержання високих врожаїв і зрізу доброї якості при інтенсивному тепловому квітникарстві неможливо без чіткої організації захисту рослин.

Із профілактичних заходів першочергове значення має правильна агротехніка, дотримання оптимальних режимів життєдіяльності рослин (температура, вологість повітря та ґрунту, підживлення ). При висаджуванні імпортного посадкового матеріалу підозрілі на захворювання рослини направляють в найближчу або в центральну карантинну лабораторію.

Важливими є і карантинно-профілактичні заходи: щорічна дезінфекція теплиць, пропарювання ґрунту, обеззаражування насіннєвого та посадкового матеріалу. Для знищення збудників захворювань проводять обеззаражування інвентарю, горшків, ящиків, а також обприскування залишків рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]