Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_TEPLIChNOGO_GOSPODARSTVA.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Режим укорінення зелених живців

Після обробітку живців стимуляторами росту їх висаджують у теплиці з поліетиленовим покриттям і штучним туманом або притінені парники. Висаджують у субстрат на глибину 1,5-2 см. Перед посадкою субстрат добре зволожують. Під час укорінення в теплицях необхідно підтримувати температуру повітря в межах 25-30°С, а вологість 85-95%. При догляді за рослинами у цей період проводять 5-6 разове щоденне зрошення, регулювання температури та освітлення. Після укорінення понижають температуру та частіше провітрюють теплиці чи парники. Якщо в парниках живці виростають до рам, то рами знімають.

Підготовка до зимівлі

Після утворення у живців добре розвиненої кореневої системи, їх пересаджують на дорощування. Із парників у відкритий грунт можна пересаджувати в поточному році туї та ялівець.

Ялину із парників можна пересаджувати тільки через два роки.

В основному пересадку проводять через рік після укорінення і пересаджують укорінені живці в першу школу для дорощування. Час їх вирощування залежить від біологічних особливостей виду та цільового призначення садивного матеріалу.

Розмноження здерев'янілими живцями

Цей спосіб розмноження легкий, простий і дешевий. Його широко використовують для вирощування тополь, верб, смородини, тамарикса, винограду, та інших порід, які важко розмножуються з насіння. Для одержання здерев'янілих живців використовують однорічні стадійно молоді пагони, які утворилися на пнях на спеціальних маточних плантаціях. Пагони на живці заготовляють в листопаді після опадання листя або на початку березня, до початку сокоруху. Зрізані пагони тимчасово зберігають у вологому піску в траншеях, підвалах або в снігу. Перед посадкою їх ріжуть на живці довжиною 25-30 см., причому беруть тільки середню частину пагона, на якому чітко видно сформовані бруньки. Товщина живця у верхньому зрізі повинна бути не менше 5-7 мм (у тамарикса 5 мм), верхній зріз роблять прямим і над брунькою, а нижній -косий ( під кутом 45°) і безпосередньо під брунькою. При косому зрізі збільшується поверхня утворення калюса і кількість кореневих зачатків. Нарізані живці зв'язують у пучки по 50-100 шт. верхніми кінцями в одну сторону, а нижніми - в іншу. В такому виді живці підготовляють до посадки, обробляючи їх стимуляторами росту висаджують живці під меч Колесова, саджальне шило, під плуг або лісопосадочною машиною у відділення живцевих саджанців для укорінення або безпосередньо в школу для вирощування саджанців. При посадці слідкують за тим, щоби верхня брунька живця знаходилася над поверхнею ґрунту або була злегка присипана.

Догляд за посадками включає:

своєчасне прополювання;

розпушування ґрунту;

підкормку;

захист рослин від хвороб та шкідників.

У шкілці, крім цього, застосовують ще й індивідуальний догляд за саджанцями (формування штамбу і крони).

Живці шпилькових порід заготовляють навесні, безпосередньо перед укоріненням. Заготовку починають з лютого місяця і до початку сокоруху. Нарізають живці по 5-7 см., витримують у стимуляторі і висаджують у підготовлений субстрат. Субстрат може бути таким як і для зеленого живцювання (керамзіт, перліт, вермикуліт, торф'яна суміш). Живцювання проводять у теплицях. Температура укорінення 22-25°С. Провітрювання, притінення, обприскування. Догляд аналогічний, як і при зеленому живцюванні. Після приживлення живці висаджують ще й в цьому році в горшки або якщо нема в теплиці, та у відкритий Грунт на дорощування та формування стандартного садивного матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]