Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1460.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

3. Цілі, задачі і взаємозв’язок дисципліни з іншими економічними дисциплінами.

Основною метою дисципліни „Міжнародна економіка” є формування системи знань з міжнародної економіки, умов, форм, методів, основного інструментарію міжнародної економічної діяльності.

Завданням курсу є вивчення сутності та тенденцій інтернаціоналізації економіки, форм, методів, суб’єктів, рівнів міжнародної економічної діяльності, принципів і середовища її розвитку, практики здійснення і механізмів регулювання; набуття вмінь аналізувати і оцінювати світогосподарську явища і процеси у контексті національних інтересів України.

В процесі вивчення курсу з даної дисципліни стоїть завдання - сформувати у студентів стійкі поняття, знання з світової економіки та міжнародних економічних відносин у межах професійної діяльності майбутніх спеціалістів.

Курс базується на таких дисциплінах:

  • економічна теорія;

  • мікроекономіка;

  • макроекономіка;

  • розміщення продуктивних сил;

  • фінанси;

  • державне регулювання економіки;

  • господарське законодавство.

Зокрема, дисципліна “Розміщення продуктивних сил” передбачає розгляд питань з теми “Зовнішньоекономічні зв’язки та їх роль у розвитку продуктивних сил України і її регіонів”; дисципліна “Державне регулювання економіки” – “Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності”; дисципліна “Господарське законодавство” – “Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності”.

Тема № 2. Система міжнародних економічних відносин

ПЛАН

1. Сутність МЕВ, основні види МЕВ.

2. Суб’єкти та рівні здійснення МЕВ.

3. Особливості держави як суб’єкта мев.

4. Особливості розвитку сучасної МЕ та МЕВ.

Рекомендована література: [4; 6; 11].

1. Сутність МЕВ, основні види МЕВ.

Міжнародні економічні відносини (МЕВ) – це система господарських зв'язків між національними економіками окремих країн та їх суб’єктів господарської діяльності. МЕВ мають яскраво виражений системний характер. МЕВ - це система економічних зв’язків з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання, що вийшли за межі національних кордонів.

Зовнішньо економічна діяльність (ЗЕД) – це функціонування різних суб’єктів господарської діяльності в Україні, побудованої на взаємовідносинах, що мають місце як на території країни так і за її межами, тобто на взаємовідносинах заснованих на законах ЗЕД. ( ЗУ „Про ЗЕД”16.04.91).

Міжнародні економічна діяльність – це будь-яка економічна діяльність, що відбувається між резидентами і не резидентами України, на будь-якій території навіть у нейтральних водах.

Існуючі форми МЕВ можна згрупувати за наступними видами:

1 - міжнародний поділ праці (МПП);

2 - міжнародна торгівля (МТ);

3 – міжнародний рух капіталу (МРК);

4 – міжнародна міграція робочої сили (МРС);

5 – міжнародний технологічний обмін (МТО);

6 - міжнародна економічна інтеграція (МЕІ).

2. Суб’єкти та рівні здійснення МЕВ.

Суб’єкти МЕВ - це учасники міжнародних економічних явищ і процесів, котрі здатні самостійно й активно діяти з метою реалізації своїх економічних інтересів. Під суб’єктом права взагалі слід розуміти – особи, фізичні і юридичні, які у відповідності до закону мають здатність мати суб’єктивні права та юридичні обов'язки, які дають їм можливість приймати участь у відповідних правових відносинах.

Класифікація суб’єктів МЕВ:

За рівнем функціонування суб’єктів національної економіки, що приймають участь в МЕВ:

  • суб’єкти мікрорівня - це підприємства, фірми, фермерські господарства, окремі фізичні особи;

  • мезорівня - регіони, галузі економіки, котрі займаються ЗЕД;

  • макрорівня - зв’язки між державами, між групами держав, між державами та міжнародними організаціями.

За характером суб’єктів:

  1. фізичні особи; 2) юридичні особи; 3) об’єднання фіз. та юр. осіб; 4) держави; 5) міжнародні організації.

За критерієм правоспроможності суб’єктів:

- фізичні особи - це право- і дієспроможні особи, які у міжнародних відносинах виступають як окремі індивідуали, тобто діють від власного імені й не представляють ніяких фірм.

- юридичні особи - це організації, фірми, корпорації, які займаються ЗЕД й відповідають наступним ознакам, що установлюються законодавством відповідної країни: 1) постійність існування, незалежно від окремих елементів, осіб, які входять до їхнього складу та можуть мінятися; 2) наявність власного майна, відособленого від його учасників; 3) право купувати, володіти, користуватися й розпоряджатися об’єктами власності; 4) право від свого імені бути позивачем у суді й арбітражі; 5) самостійна майнова відповідальність.

В свою чергу юридичні особи поділяються на:

а) юридичні особи публічного права (1)держава як скарбниця, як верховна влада; 2) підрозділи державного апарату й державно-територіальних об’єднань; 3) суспільно-політичні угрупування й організації державного значення);

б) юридичні особи приватного права (1) товариства з необмеж. відповідальністю; 2)товариства з обмеженою відповідальністю; 3) АО; 4)командитні товариства; 5)одноосібні підприємства.

Головними суб’єктами МЕВ на сьогодні є міжнародні підприємства або корпорації, серед яких виділяють багатонаціональні та транснаціональні корпорації (ТНК).

МЕВ можна розподілити за наступними рівнями:

За рівнями функціонування суб’єктів МЕВ у національній економіці:

- мікрорівень - це, відповідно, рівень зв’язків між фірмами різних країн;

- метарівень - це міжнар. зв’язки галузевого й регіон. Значення;

- макрорівень - це рівень державних і міждержавних міжнар. процесів.

За ступенем розвитку стосунків між суб’єктами, ступенем тривалості дії угод і переплетеності економік:

1) міжнародні економічні контакти (найпростіші, одиничні, випадкові економічні зв’язки, що мають епізодичний характер і регулюються переважно разовими угодами. Зв’язки даного рівня більше притаманні юридичним і фізичним особам).

2) міжнародна економічна взаємодія (добре відпрацьовані стійкі економічні зв’язки між суб’єктами МЕВ, які базуються на міжнародних економічних угодах і договорах, укладених на доволі тривалий період часу).

3) міжнародне економічне співробітництво (міцні й тривалі зв’язки кооперативного типу, які в своїй основі мають спільні, наперед вироблені й узгоджені наміри, закріплені в довгострокових економічних договорах і угодах. Даному рівневі притаманне партнерство суб’єктів МЕВ).

4) міжнародна економічна інтеграція (найвищий рівень розвитку МЕВ, який характеризується взаємним сплетінням економік різних країн, проведенням узгодженої державної політики як у взаємних економічних відносинах, так і у відносинах з третіми країнами).

Кожний вищий рівень не являє собою щось протилежне до нижчого, а є його усталеним і розвиненим продовженням, тобто вищий рівень містить в собі більшість ознак нижчого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]