Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Спочатку треба зробити аналіз історії розвитку міжнародних відносин, в якій міжнародні договори відігравали і продовжують відігравати важливу роль як одне із джерел міжнародного права. При розкритті цього питання необхідно дати визначення міжнародних договорів, його значення в розвитку міжнародної договірної практики. Також необхідно дати характеристику одного з основних міжнародно-правових актів, що регулюють відносини у сфері укладення міжнародних договорів -Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 р. та основних актів внуірішнього законодавства з цього питання.

Далі необхідно дати визначення поняття міжнародного договору, яке надало у п. 1(а) ст. 2 Конвенції про право міжнародних договорів 1969 р. Також необхідно визначити поняття прав, об'єкт та предмет договору, сторін договору.

Щоб відповісти на питання щодо класифікації міжнародних договорів, потрібно назвати критерії класифікації - в залежності від числа сторін, по об'єкту регулювання, по рівню, на якому укладаються угоди, та по терміну дії.

Розкриваючи питання про форму, структуру та найменування договорів, слід показати, що міжнародний договір може бути укладений як у письмовій, так і в усній формі. При цьому необхідно назвати, для яких міжнародних договорів характерна усна форма, а в яких випадках - письмова. Для повного з'ясування питання необхідно зазначити, що одним з елементів міжнародного договору є його найменування, мова договору, правила альтернату.

Необхідно звернути увагу на те, що укладення міжнародного договору - це тривалий процес, котрий складається з ряду взаємопов'язаних стадій.

Необхідно назвати стадії укладення міжнародних договорів та розкрити їх.

Також необхідно докладно описати процес реєстрації та опублікування міжнародних договорів. Вказати міжнародно-правові акти, а також акти внутрішнього законодавства України, які регламентують порядок реєстрації та опублікування міжнародних договорів.

Розглядаючи питання про дію та дійсність договорів необхідно засвоїти суть таких понять, як «дія та дійсність» міжнародних договорів та знати міжнародно-правові акти, що дають визначення зазначених понять.

Для ефективного застосування норм міжнародного договору необхідно правильно розуміти його зміст. Тлумачення міжнародних договорів і є встановлення дійсної суті і змісту міжнародного договору. Розкриваючи дане питання необхідно також назвати найбільш розповсюджені способи тлумачення міжнародних договорів: по змісту, по суб'єкту тлумачення.

При з'ясуванні питання , що до припинення договору тягне за собою багато міжнародно-правових наслідків і тому основою їх стабільності є точне і безумовне використання і дотримання норм міжнародного права. Розкриваючи дане питання, необхідно показати, що є юридичною підставою для припинення дії договору, вказати види припинення дії договору і розкрити їх суть, умови при яких дія договору може бути припинена.

Проблемно-пізнавальні питання

1. Що становить предмет регулювання права міжнародних договорів?

2. З яких правових інститутів складається право міжнародних договорів?

3. В чому особливості права міжнародних договорів у порів­нянні з іншими галузями міжнародного публічного права?

4. З якими галузями міжнародного публічного права взаємо­діє право міжнародних договорів?

5. Назвіть джерела права міжнародних договорів.

6. Назвіть принципи права міжнародних договорів.

7. Назвіть стадії укладення міжнародних договорів.

8. Дайте визначення поняття «узгодження позицій» як стадії укладення міжнародного договору.

9. Назвіть найбільш розповсюджені форми вираження згоди на обов'язковість міжнародного договору.

10- Які універсальні міжнародні договори укладені у сфері права міжнародних договорів? Дайте їм загальну характеристику.

11. Чи застосовується в праві міжнародних договорів звичай?

12. Яка роль ООН та її органів у формуванні і реалізації норм права міжнародних договорів?

13. Які суб'єкти можуть бути сторонами міжнародного дого­вору?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]