Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Самостійно робота Завдання

1

Держава А. через укладений договір передала державі Б. частину територіального моря. Через деякий час держава Б. звернулося до держави А. з вимогою за укладеним договором передати і відповідну частину побережжя. На користь своєї позиції держава Б. приводила доводи про загальні принципи права, а саме принцип приналежності головної речі, через який разом з частиною територіального моря передається і повітряний простір над морем. Це ж, на думку держави Б., справедливо і до частини побережжя переданого територіального моря.

Оцініть з погляду міжнародного права доводи сторін.

Чи справедливі домагання держави Б.?

2

Прикордонні служби держави А. затримали громадянина третьої держави за перехід межі в недозволеному місці. Затриманий заявив про свою невинність і пояснив, що на території не було ніяких ознак державної межі, тобто були відсутні демаркаційні знаки, тому і відбулося порушення.

Визначте межі суверенітету держави А. у вказаній ситуації. Чи тягне юридичні наслідки демаркація межі після встановлення меж де-юре (делімітації)?

3

В 1958-1692 рр. відбулися озброєні зіткнення на китайсько-індійській межі через території, які уряд КНР оголосив спірними. Зустрічі представників сторін не переросли в переговори. У вересні 1962 р. китайські війська без попередження почали настання в широкому масштабі одночасно на східній і західній ділянках територій. Після заняття оспорюваної ділянки Китай запропонував врегулювати проблему мирними засобами без застосування сили.

Оцініть дії сторін. Вкажіть можливі шляхи і процедури врегулювання суперечки.

4

В ході морського плавання по Тихому океану на власній яхті громадянин України знайшов острів, не позначений на картах. Громадянин звернувся за консультацією з проханням пояснити:

- який правовий статус раніше невідомої території;

- чи може громадянин України привласнити цю територію;

- під чиєю юрисдикцією знаходитиметься вказана територія — його власної, Росії або інший;

- які дії необхідно зробити для встановлення суверенітету над вказаною територією? Дайте відповідь на поставлені питання.

Реферат: 1. Державний кордон.

2. Юридичні підстави для зміни державної території.

3. Основні способи придбання території у міжнародному праві.

Тема 8. Міжнародні конференції і організації План

1. Поняття і класифікація міжнародних конференцій.

2. Підготовка і скликання міжнародних конференцій.

3. Правила процедури міжнародних конференцій.

4. Порядок прийняття рішень і їх юридична сила.

5. Поняття і класифікація міжнародних організацій.

6. Юридична природа міжнародних організацій.

7. Міжнародна лравосуб'ектність міжнародних організацій.

8. Структура і правові основи діяльності міжнародних організацій.

9. Організація Об'єднаних Націй.

10. Регіональні організації.

Методичні вказівки

Для правильного висвітлення першого питання необ­хідно знати, що інститут міжнародних конференцій суцільно пов'язаний із двома міжнародними інститутами: переговорами та міжнародними організаціями. Під час підготовки необхідно зве­рнути увагу иа види міжнародних організацій, які визначаються цілями міжнародної конференції (мирні, політичні, економічні

дипломатичні, змішані), терміном проведення та колом учасників.

Розкриваючи друге питання, слід показати етапи підготовки і скликання міжнародної конференції, визначення кола її учасників, місця її проведення.

Дія відповіді на третє питання потрібно зазначити, що міжнародні конференції для забезпечення успіху свосї роботи приймають правила внутрішнього, або адміністративного права конференції з метою досягнення її найбільшої ефективності, тобто правила процедури. При відповіді зазначити, які аспекти підлягають регламентації правилами процедури будь-якої конференції; яким чином приймаються рішення з питань, що розглядаються на конференціях, які мови використовуються в роботі міжнародних конференцій в якості офіційних і робочих.

Приступаючи до вивчення четвертого питання необхідно звернути увагу, що провідну роль у процесі прийняття рішень міжнародної конференції відіграють її керівні посадові особи, які обираються зі складу делегацій. Необхідно з'ясувати склад посадових осіб, що обираються для керівництва конференцією. їх компетенцію, склад і найменування комітетів, які створюються на конференціях, цілі і порядок їх роботи. При підготовці питання необхідно звернути увагу на порядок і види прийняття рішень на конференціях, юридичне значення рішень, резолюцій, заключних актів, що приймаються на міжнародних конференціях.

Працюючи над пятим питанням, необхідно знати, що міжнародна (міжурядова) організація - це постійно діюче об'єднання держав, створене на основі міжнародної угоди з метою вирішення певних задач, які мають для цього відповідну систему органів, а також самостійні права і обов'язки. При вивченні даного питання необхідно засвоїти основні ознаки міжнародної організації, види, класифікацію по колу учасників, сфері діяльності, предмету діяльності, порядку прийняття нових членів.

При вивченні шостого питання слід з'ясувати, що міжнародні організації є важливим елементом міжнародної системи. їх роль у міжнародних відносинах постійно посилюється, і те, що для стабільного функціонування міжнародних організацій необхідна стабільна правова база. В цьому контексті і необхідно розглядати питання юридичної природи міжнародних організацій. При цьому звернути увагу, що становить основу їхньої діяльності, на які принципи спираються міжнародні організації у своїй діяльності, яка юридична природа рішень, що приймаються міжнародними організаціями.

Відповідаючи на сьоме питання міжнародної правосуб'є-ктності міжнародних організацій, слід пам'ятати, що їхня міжнародна правосуб'єктність актуалізується у зв'язку з постійним зростанням їхньої кількості та посиленням їх ролі у вирішенні міжнародних проблем. З'ясування цього питання неможливе без з'ясування елементів та критеріїв правосу-б'єктності міжнародних організацій, суть яких необхідно розкрити.

У восьмому питанні слід показати, що компетенція конкретної міжнародної організації безпосередньо впливає на організаційно-правовий механізм її діяльності. Однак, відповідаючи на це питання, слід пам'ятати, що у структурі і правовій основі діяльності міжнародних організацій можна виділити риси як характерні більшості з них, так і відмінні. Необхідно знати структурні елементи міжнародних організацій, їхні функції і компетенцію.

Відповідь на дев'яте питання слід починати з історії створення ООН. Після цього назвати - цілі і принципи створення ООН, систему органів ООН, вказати задачі ООН на сучасному етапі. Працюючи над цим питанням, слід з'ясувати, що спеціалізовані установи ООН - самостійні міжнародні організації, створені на основі міжнародних договорів, які наділені широкою міжнародною відповідальністю. Далі назвати 17 спеціалізованих установ ООН, які функціонують в даний час, та 3 групи на які вони діляться. Крім того, при відповіді на дане питання необхідно дати характеристику організаційно-правових механізмів діяльності наступних спеціалізованих установ ООН: Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР); Міжнародного валютного фонду (МВФ); Міжнародної організації праці (МОП), а також характеристику організаційно-правового механізму таких міжнародних спеціалізованих установ, як Міжнародне агентство атомної енергетики (МАТАТЕ) та Генеральної угоди по тарифах та торгівлі (ГУТТ), які не входять до складу спеціалізованих установ ООН.

При з'ясуванні десятого питання слід зазначити, що статут ООН поряд з універсальними міжнародними організаці­ями передбачає можливість створення і регіональних орга­нізацій, членами яких можуть бути, як правило, держави певного географічного регіону. Відповідь на зазначене питання слід починати з аналізу міжнародних актів, які передбачають порядок створення міжнародних регіон&чьних організацій. Після чого треба перейти до аналізу цілей, для яких вони створюються, та надати характеристику найбільш відомих регіональних міжнародних організацій: Організація американських держав; Ліга арабських держав: Організація африканської єдності; Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН); Організація по безпеці і співробітництву в Європі; Рада Європи; Європейський Союз (ЄС); Співдружність Незалежних Держав (СНД); Організація Північноатлантичного договору (НАТО).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]