Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Тема 7. Територія та інші простори у міжнародному праві План

1. Міжнародно-правова класифікація територій.

2. Юридична природа державної території.

3. Склад державної території.

4. Державний кордон.

5. Юридичні підстави для зміни державної території.

6. Міжнародні ріки та їх правовий статус.

7. Міжнародні території загального користування.

8. Правовий режим Арктики.

9. Міжнародно-правовий режим Антарктики.

Методичні вказівки

Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу, що під територією в доктрині і практиці міжнародного права розумі­ються різні простори поверхні земляної кулі, які складаються з суходод, водного та повітряного просторів.

Також необхідно знати, що територія - це не тільки про­стір, але й необхідний атрибут держави, матеріальна основа життєдіяльності її народу і людства в цілому, і тому однією з непростих міжнародних проблем є проблема юридичної класифікації території.

При розгляді другого питання плану семінарського за­няття необхідно підкреслити, що є державна територія з між­народно-правової точки зору, та назвати необхідні атрибути держави.

Також необхідно розкрити поняття видів правового ре­жиму, які можуть мати місце в рамках міжнародних терито­рій загального користування (МТЗК) - Кондомініум, Сервітут, оренда.

Працюючи над третім питанням, слід акцентувати увагу на тому, що державна територія складається із суходолу, водних, повітряних просторів.

Слід засвоїти складові, які утворюють сухопутну територію, та з'ясувати межі складових державної території.

Розглядаючи четверте питання, потрібно засвоїти визначення поняття «державний кордон», види та завдання державного кордону.

Готуючись до семінарського заняття, необхідно звернути увагу на процес визначення ліній проходження кордонів між державами та висвітлити суть етапів цього процесу (делімітація та демаркація).

У п'ятому питанні слід покачати правомірні засоби зміни державної території, способи зміни державної території та способи їх реалізації - збройна боротьба, рішення парламенту, плебісцит (референдум), цесія, відторгнення частини території держави, окупація як санкція за агресію і захід, направлений на недопущення агресії у майбутньому.

Для правильного висвітлення шостого питання необхідно знати, що немало річок протікають по території декількох держав або розділяють території 2-х і більше держав, тобто річок, що мають статус міжнародних.

Розкриваючи зазначене питання, слід звернути увагу на географічні особливості міжнародних річок та критерії, які необхідні для їх визнання як міжнародних.

При вивченні питання необхідно з'ясувати основні угоди, що регулюють порядок використання конкретної міжнародної річки, озера чи їх басейну - Конвенція про режим судноплавства на Дунаї 1948 р., Акт відносно судноплавства та економічного співробітництва між державами басейну ріки Нігер 1969 р., Угода про міжнародну комісію по охороні ріки Рейн від забруднення 1963 р.. Договір про басейн ріки Ла-Плата 1969 р., Договір про співробітництво в Амазонії 1978 р.

Працюючи над сьомим питанням, слід акцентувати увагу на тому, що міжнародні території загального користування мають особливий правовий статус: на них не розповсюджується суверенітет або юрисдикція будь-якої держави.

Виходячи з цього, слід розкрити поняття правового статусу територій міжнародного користування.

Відповідаючи на восьме запитання, слід звернути увагу, що правовий статус Арктики формувався протягом тривалого часу і продовжується на даний момент. Необхідно засвоїти ос­новні норми міжнародного права і національного законо­давства, на яких базусгься правовий режим Арктики.

Головну увагу при вивченні дев'ятого питання слід звернути на особливості правового статусу такого регіону земної кулі, як Антарктика та на міжнародні документи, якими регулюється міжнародно-правовий режим Антарктики.

Проблемно-пізнавальні питання

1. Які види території мають місце з точки зору міжнарод­ного публічного права?

2. З яких частин складається державна територія?

3. Яке значення принципу територіальної цілісності держав і принципу непорушності кордонів?

4. Які способи придбання і втрати державної території?

5. Яким чином здійснюється встановлення державного кор­дону?

6. Які ріки вважаються міжнародними?

7. Які основні параметри міжнародно-правового режиму Ду­наю?

8. В чому особливості міжнародних каналів?

9. В чому особливості міжнародних протоків?

10. Які особливості правового режиму Чорноморських каналів?

11. Які загальні риси та особливості режиму Арктики та Антарктики?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]