Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Семінарське заняття проводиться у вигляді допові­дей згідно плану семінару. Доповідь на 5-10 хв. необхідно готувати за допомогою рекомендованої літератури і вказі­вок викладача, які були зроблені на лекції. Метою заняття є поглиблення, конкретизація і систематизація отриманих знань з цієї проблеми у процесі підготовки до семінару.

Під час підготовки до семінарського заняття необхідно звернути увагу на такі питання як:

1. Поняття основних принципів міжнародного права. Загальновизнані принципи міжнародного права: основні й галузеві. Імперативні принципи міжнародного права (jus соgens). Устав ООН. Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Уставу ООН, 1970 р. Декларація принципів Хельсинкского Заключного акту НБСЄ 1975 р.

2. Принцип незастосування сили й погрози силою. Його становлення. Пакт Бриана-Келлога 1928 р. Устав ООН. Нормативний зміст принципу, виражене в Декларації принципів 1970 р., Заключному акті НБСЄ 1975 р., Декларації oб посиленні ефективності принципу відмови від погрози силоміць або її застосування в міжнародних відносинах 1987 р. Визначення поняття агресії 1974 р. Випадки правомірного застосування збройної сили.

3. Принцип вирішення міжнародних суперечок мирними засобами. Його становлення. Пакт Бриана-Келлога 1928 р. Устав OOН. Закріплення принципу в інших міжнародно-правових актах. Нормативний зміст принципу. Воля вибору засобів мирного вирішення спору..

4. Принцип невтручання в справи, що входять у внутрішню компетенцію держав. Поняття суверенності держави. Принцип невтручання за Статутом ООН. Дeклapaция ООН про неприпустимість інтервенції й втручання у внутрішні справи держави 1982 р. Принцип невтручання в уставах ОАГ, ОАЕ й СНД. Трансформація принципу невтручання наприкінці XX сторіччя.

5. Принцип обов'язку держав співробітничати один з одним:

• п. 3 ст. 1 Уставу ООН, ст. 11 Уставу ООН, ст. 13 Уставу ООН, глава 9 Уставу ООН.

• Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Уставу ООН 1970 р.

• Заключний акт НБСЄ 1975 р.

6. Принцип рівноправності й самовизначення народів. Здійснення права народів на самовизначення в строгій відповідності з вимогами інших принципів міжнародного права й, насамперед, принципу поваги прав людини й основних воль і принципу територіальної цілісності держав.

7. Принцип суверенної рівності держав. Устав ООН. Концепція суверенної рівності по Декларації ООН 1970 р.

8. Принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань. Його взаємодія із принципом pacta sunt servanda. Устав ООН, Декларація про принципи міжнародного права 1970 р. і Заключний акт НБСЄ 1975 р.

Імперативний характер принципу сумлінного виконання міжнародних зобов'язань.

9. Принцип непорушності державних кордонів. Поняття зазіхання на державні кордони. Співвідношення принципу недоторканності державних кордонів із принципом непорушності границь, зв'язок з відмовою від територіальних домагань. Особливості висновку й дії міжнародних договорів про границі. Регіональні (Європа, держави-учасники СНД) і універсальні аспекти дії даного принципу.

10. Принцип територіальної цілісності держав. Поняття територіальної цілісності держав. “Бандунгская формула” територіальної цілісності, співвідношення з формулою п. 4 ст. 2 Уставу ООН. Форми поваги територіальної цілісності держав. Регіональний характер принципу в Європі (у рамках хельсинкского процесу) і в інших регіонах, його універсальний аспект.

11. Принцип поваги прав людини й основних свобод. Обов'язок поважати й дотримувати прав людини й основні свободи для всіх, без розходження раси, статі, мови й релігії. Загальний характер цього обов'язку. Неправомірність спроб використання цього принципу в політичних цілях і для висування необґрунтованих вимог про здійснення права на самовизначення в його самій крайній формі, а саме права на відділення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]