Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Теми рефератів.

1.Принцип суверенного рівноправ’я держав в міжнародному праві.

2.Недоторканість кордонів – новий принцип міжнародного права.

3.Права людини і міжнародне право.

4.Принцип мирного вирішення міжнародних спорів.

5.Принцип невтручання у внутрішні справи держав.

6.Правове регулювання використання сили в міжнародних відносинах.

Проблемно – пізнавальні питання :

1. Що розуміється під основними принципами міжнародного публічного права ?

2. Яке значення основних принципів міжнародного публічного права ?

3. Який юридичний статус основних принципів міжнародного публічного права ?

4. Які функції основних принципів міжнародного публічного права ?

5. Що розуміється під системою основних принципів міжнародного публічного права ?

6. Дайте характеристику кожному із основних принципів міжнародного публічного права.

7. Що розуміється під кодифікацією основних принципів міжнародного публічного права

Самостійна робота

Тест

1

В яких з нижче за перераховані випадках порушується принцип невтручання у внутрішні справи?

1) надання виключно гуманітарної допомоги;

2) підтримка терористичних формувань, переслідуючих неполітичну мету;

3) надання озброєної підтримки опозиції уряду;

4) економічна блокада;

5) застосування примусових заходів за рішенням Ради Безпеки в цілях підтримки миру і безпеки;

6) озброєна підтримка уряду в боротьбі з опозицією, прагнучою його повалити.

Завдання

1

Держава А. вчинило масовану повітряну атаку по об'єктах, що знаходяться на території держави Б. Кваліфікував дії держави А. як акт агресії і вдавшися до самооборони, держава В. знищило авіабазу на території держави А.

Визначте правомірність дій держав стосовно принципу незастосування сили або загрози силою.

2

Дайте визначення самооборони і агресії. Що таке колективна самооборона? Яким чином участь ООН впливає на правомірність озброєного колективного придушення агресії? Розкрійте механізм застосування озброєної сили за рішенням Ради Безпеки?

3

В 1983 р. лідерами турецької общини Кіпру була проголошена Турецька Республіка Північного Кіпру. Тільки Туреччина визнала знов створену державу. Рада Безпеки ООН в своїй резолюції заявила, що рішення про створення кіпрської турецької держави неправомірно, і призвав його не визнавати. Обгрунтуйте рішення Ради Безпеки.

Як погодити подібні дії з принципам самовизначення народів?

4

Прокоментуйте консультативний висновок Постійної Палати Міжнародного правосуддя від 1923 г.: «...питання про те, чи знаходиться справа у винятковій компетенції держави, є по своєму характеру відносним питанням, він залежить від розвитку міжнародних відносин».

5

На московській Конференції по людському вимірюванню було сформульовано наступне положення: «...у випадку скидання або спроби скидання демократично вибраного законного уряду ...недозволеними засобами (держави) рішуче підтримуватимуть відповідно до Статуту ООН законні органи цієї держави... »

В яких випадках Статутом ООН передбачена правомірність застосування озброєних сил? Чи відповідають положення, виказані на Конференції, принципам, закріпленим в Статуті ООН?

6

В 1999 р. озброєні сили США провели бомбардування об'єктів, що знаходяться на території Югославії. Причиною цих дій послужила кваліфікація НАТО операцій, що проводяться властями Югославії в Косова, як акт геноциду.

Оцініть дії озброєних сил НАТО проти Югославії в частині їх відповідності принципам невтручання у внутрішні справи, незастосування сили, мирного дозволу суперечок.

7

Практика американської юриспруденції, що базується на першій поправці до Конституції США, зводиться до допущення підбурювання до расової дискримінації, якщо остання не супроводиться негайними насильними діями (в 1992 р. Верховний суд США ухвалив, що спалювання хреста членами ку-клукс-клану для залякування афроамериканців є формою прояву свободи слова, Конституцією, що охороняється. В рішенні того ж суду в 1969 р. в справі Бранденбург проти Огайо, яке має прецедентне значення, було підтверджено право публічно закликати до депортації із США афроамериканців і євреїв).

Як узгоджується судова практика США з положеннями Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації? Проаналізуйте обмовки, зроблені США при ратифікації в 1994 р. вищезазначеної Конвенції з урахуванням принципу пошани прав людини.

8

Озброєні сили держави А. вторгнулися на територію держави Б. При нанесенні бомбових ударів по об'єктах держави Б. використовувалися авіабази держави В. Вони були надані на прохання держави А. Держава Б. кваліфікувало дії держави В. і А. як здійснення агресії і звернулося в Раду Безпеки ООН з проханням застосування санкцій до цих держав.

Держава В. заявила, що постановка питання про санкції по відношенню до неї неправомірна, оскільки її озброєні сили у військових операціях проти держави Б. участі не приймали.

Дайте правову оцінку діям всіх держав. Чи порушуються діями держав А. і В. основні принципи міжнародного права?

9

На основі нижче вказаного прикладу розкрійте зміст принципу мирного дозволу суперечок: в 1990 р. Рада Безпеки відповідно до ст. 39 Статуту ООН розцінила дії Іраку як «вторгнення озброєних сил Іраку до Кувейту» і в зв'язка з цей визнала, що «має місце порушення міжнародного миру і безпеки». Потім Рада Безпеки кваліфікувала ситуацію як «озброєний напад Іраку на Кувейт і окупацію Кувейту», «анексію Кувейту» і т.д. Діючи послідовно, Рада Безпеки у виконання ст. 40 Статуту ООН (про тимчасові заходи, направлені на запобігання ситуації) зажадала від Іраку відвести свої війська з Кувейту і призвала сторони приступити до переговорів для врегулювання їх розбіжностей. Належним чином врахувавши невиконання цих тимчасових заходів, Рада Безпеки ухвалила застосувати проти Іраку економічні санкції, не зробивши посилання на ст. 41 Статуту ООН. Згодом ці санкції були доповнені заходами морської і повітряної блокади.

10

Оцініть затвердження деяких юристів-міжнародників (Коллін, Баркун), що основні принципи міжнародного права, включаючи принцип незастосування сили, мають такий рівень абстракції, який виключає можливість реального нормативного керівництва ними в конкретних ситуаціях. Положення Статуту ООН, що визначають його мета і принципи, мають швидше за все символічний, ніж стримуючий характер.

11

Сербська поліція 1 квітня 2001 р. арештувала і помістила в столичну в'язницю Слободана Мілошевіча, колишнього югославського лідера. Цьому передував могутній зовнішній пресинг на бєлградське керівництво. 31 березня було оголошене Вашингтоном «вдень X», до якого воно повинне було виконати ряд ультимативних вимог, головним з яких був арешт Мілошевіча. Тільки з їх виконанням давалося «зелене світло» на продовження зовнішньої підтримки Бєлграду, що стикається з проблемами сепаратизму в Косова.

Чи є дії США порушенням принципу невтручання у внутрішні справи держави?

12

В квітні 1996 р. США виразили свою рішучу незгоду з приводу співпраці Китаю і Ірану в області атомної енергетики. Китай направив своїх фахівців для участі в будівництві нового заводу по переробці уранової руди в Ірані. На думку США, Іран зможе за допомогою цього заводу отримати радіоактивні матеріали для ядерної зброї. Не дивлячись на те, що Китай і Іран повідомили МАГАТЕ про свої плани і погодилися допускати на створюваний завод міжнародних інспекторів, США почали кампанію по наданню тиску на Китай з метою примусити його відмовитися від проекту.

Чи є дії США порушенням принципу невтручання у внутрішні справи держави?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]